• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: místo mikroplateb se dnes prosazují ty paywally. je fakt, že zaplatit např. online platbou je pro spoustu lidí něco jako mikroplatba. ovšem jsou to peníze, o kterých už člověk chvíli přemýšlí. mikroplatba měla být na úrovni jako když pouliční kapele hodíš do klobouku minci
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NECROMAN: ja sem jako myslel otevrenymi daty, ze magistrat poskytne jizdni rady kolobezek zdarma k dispozici privatnim subjektum

    kazdopadne doufam, ze v tomto systemu, ktery linkujes tech osm mega uz je zavedenych
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    VYHULENY_UFO: zrovna co se týká těch otevřených dat, tak Praha před pár dny spustila Citivizor:
    CityVizor.cz
    https://cityvizor.praha.eu/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    zrovna vcera sem se docela pobavil piratskym rizenim magose. ti blbove porad vykrikuji o otevrenych datech, ale nakonec misto aby za otevrena data bojovali a nechali vyvoj aplikaci na komercnich subjektech, poslou malou domu v podobe 8 mega a na svete bude dalso polofunkcni sracka.

    Praha, další kritika na pražský magistrát: Vyvíjí navigaci za 8,5 milionu
    https://www.kurzy.cz/...744-praha-dalsi-kritika-na-prazsky-magistrat-vyviji-navigaci-za-8-5-milionu/
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dnešní Šťastné ponděli je vskutku povedené :)
    Batolata s plamenometem se chystají převzít moc. Pomohli jsme Pirátům vybrat členy jejich budoucí vlády - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...vzit-moc-pomohli-jsme-piratum-vybrat-cleny-jejich-budouci-vlady-79756
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: cisty btc na mikrotransakcie nikdy nebude, ale lightning network s channel factories (alebo niecim podobnym) by sa by sa teoreticky uz mohola dat jedneho dna pouzivat globalne. Otazkou je, ci to nie je trochu overkill na mikroplatby, a ci by nieco ne-trustless ale technologicky neutralne nebolo vhodnejsie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: Já v počátcích bitcoinu vkládal naděje do vzniku takovéhoto systému... bohužel, z kryptoměn v současné podobě vzniklo jen jakési decentralizované kasino s přemrštěnými nároky na spotřebu energie.

    otázka ale je, jestli jakýkoliv finanční nástroj vůbec může vytvořit něco jiného, než prostředí, kde se soutěží o většinovou kontrolu systému samotného... naplňuje mi to hlubokým pocitem beznaděje.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    NECROMAN: to by bolo fajn, keby existoval bol realne pouzivany technologicky neutralny platobny system. "Karty" su bohuzial pod plnou kontrolou jednej-dvoch korporacii, a urobit z toho v tomto stave standard je vsetko mozne len nie dobry napad.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    PETER_PAN: mě by se to líbilo spíš opačně, právo na to provozovat prodejnu, která bere jen karty. Dnes to pokud vím není možné, podle zákona je nutné přijmout hotovost, pokud s ní zákazník přijde.
    Pamatuji z cesty před pár lety na jeden supermarket v Amsterdamu, kde brali právě jen karty. Výhodou bylo mimo jiné rychlejší odbavení platících zákazníků u pokladny.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Rakušané chtějí do ústavy právo na platbu v hotovosti - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ropa/clanek/rakusane-chteji-do-ustavy-pravo-na-platbu-v-hotovosti-40298020

    Tohle je tema IMHO. Tohle by mohli pirati take navrhnout ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: "zástup moderních ekolevičáků nejtvrdšího zrna", huh?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nominační zákon prošel Sněmovnou v kompromisní variantě, ale bez zavedení vlastnické politiky státu
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/nominacni-zakon-prosel-bez-vlastnicke-politiky.html
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    KOMENTÁŘ: Pakt s Piráty? Pro ODS možná jediná cesta. Má však svá proti - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/.../domaci/politika-andrej-babis-pirati-ods.A190925_182822_domaci_jum?zdroj=top
    Pobavilo - je to sice v Premium sekci, ale ta má zatím přístup zdarma.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Z Twitteru:
    Předseda klubu pirátu @JakubMichalek19 upozornil na to, že během průtahů Miloše Zemana při odvolání ministra @StanekAntonin měl Staněk sanci zrušit památkovou ochranu domu, který patří sponzorovi prezidenta.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Brexit je především sporem o obchod | Blog Mikuláše Peksy
    https://mikulas-peksa.eu/2019/brexit-mezinarodni-obchod.html
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ano, co pises je zavadejici. Ten navrh se tyka dane z prijmu fyzickych osob - a do toho koupe jedne akciovky jinou spolecnosti jaksi nespada. Jednoduse proto, ze jde o pravnicke osoby. Vasne budi znaneni fyzickych osob. A zrovna Kalousek to pojmenoval trefne - Pirati chteji danit ty uspesnejsi fyzicke osoby. Coz ve vysledku povede akorat k tomu, ze zacnou tyto dane radsi platit jinde.

    XCHAOS: a kde je text one pravni analyzy hovorici o protiustavnosti? Na ten se jaksi v clanku zapomelo ;-) Jinak Babis proti vlastnim europoslancum fakt nejde - ti se jen zdrzeli, proti nebyli. Navic nazor europoslancu pro vladu nijak zavazny neni. A po traumatech od pirata Hriba fakt nekdo u Piratu ceka, ze Babis bude prosazovat nosna temata piratskeho programu? Vzdyt to je naivni :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Podle Pirátů Vláda ČR ignoruje protiústavnost copyrightové směrnice, kterou podpořila v rozporu s názorem vlastních europoslanců
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/vlada-ignoruje-protiustavnost-smernice.html
    Je bizarní, že premiér nerespektuje názor svých vlastních europoslanců, ani drtivé většiny europoslanců ČR, protože pro tuto směrnici hlasovali jen dva z jednadvaceti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHOBOS99: dobře, ale komentář je zavádějící. Když třeba jedna akciovka koupí druhou, není to jednoznačně žádné "zdanění milionářů". Vlastnická struktura řady firem není jako u Agrofertu nebo východoevropských oligarchů... někdy je to opravdu neprůhledné, jaké kapitálové skupině to vlastně patří. Moment, kdy to jde z ruky do ruky, je přitom jediný, kdy toho stát vůbec nějak teoreticky může na chvíli nahlédnout...

    Myslím je to jako obvykle nafouklá bublina. Někdo zmíní, že obyčejní lidé daně platí, zatímco jiné skupiny (ne nutně fyzické osoby - prostě ekonomické struktury) se jim dokáží vyhnout. A hned je z něj levičák... přitom cesta ke snížení daní bývá právě o tom, aby to neskončilo tak, že daně platí jen hloupí, zatímco chytří se tomu dokáží vyhnout.
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    XCHAOS: rovná daň se podle mě v tomto případě nekoná ani teď, ani v případě pirátského návrhu. A argumentace s daní z nemovitosti mi přijde naprosto mimo. Ferjenčík je pro mě stabilně jediný vážný problém, co s piráty mám :/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co Ferjencik navrhuje ale zadna rovna dan neni. Vlastne uz i nepokryte kasle na program - v programu do PSP se explicitne psalo, ze sleva na dani zustane v soucasne vysi a Ferjencik tenhle tanecek vymysli proto, aby mohl tu slevu navysovat - ac je to v jasnem rozporu s programovymi sliby ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam