• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: je to o dost víc, než jsem čekal. (teď už je asi ok prozradit, že jsem samozřejmě taky hlasoval pro... 10 let sólo vzestupu je na poměry české politické scény docela úspěch, ale teď je asi na čase změnit taktiku...)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    "Piráti zahájí jednání o konkrétní podobě koaliční spolupráce s hnutím @STANcz pro volby 2021 a následující volební období. Mandát k přípravě koaliční smlouvy se STAN dostalo pirátské vedení strany od členské základny, pro hlasovalo 81 % hlasujících členek a členů strany."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAYSIR: pokud se vyjedná nějaká zjevná pitomost, nevidím důvod, aby to CF nezrušilo...

    Ale pro kandidující řadové členy to bude mít jasné důsledky: preferenční hlasy se přelijí od nich směrem k leadrům kandidátek za stejnou stranu. Bude to jednoznačně statisticky měřitelné...

    Ovšem u STAN bude podobný efekt mít ještě větší integrační dopad: jsou to přece starostové a .. NEZÁVISLÍ. Jenže jak chcete být "nezávislý" na kandidátce s jasně daným pořadím? V rámci jedné strany ještě šlo hrát na kroužkování, ale teď bude jistě tlak na kroužkování leaderů za "preferovanou" stranu, pokud je volič členem "tvrdého jádra".

    Bude to zajímavé. Tím, že se na kandidátku zas až tolik nehrnu, to sleduju spíš s odstupem...
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    Já teda jsem pro, ale zase férově - nedovedu si představit, že to v lednu pak rušíme. Pokud ta smlouva nebude naprosté peklo tak tohle je prostě TO hlasování, no :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    HONCKA: tak to asi vidí většina lidí včetně mě, dát tomu šanci.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MARTYZAN: hlasoval jsem se skřípěním zubů pro začátek vyjednávání, jak budu hlasovat pro schválení koaliční smlouvy, to bude záležet na tom, co se povede vyjednat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: Tak že nepůjde o prostý součet hlasů, to je myslím jisté. Ale trochu je to boj o 2.místo: pokud bude možná nějaká koalice bez Babiše, tak se bude trochu hrát o to, kdo v ní získá jaký vliv...
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: že je tam Rakušan, z bordelu neuděláš divadlo změnou bordelmamá.

    Já jen aby piráti nezaplakali nad výdělkem. Zatím jsou pro mě se skřípáním zubů volitelni, al ta hranice je tenká.

    Tak jsem chtěl do debaty vnést pohled z venku od potencionálního voliče.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOXY: u Pirátů a STAN je shoda vedení a voličské základny evidentně větší, než shoda členů.

    Ale to má pochopitelně logiku: spousta perspektivních mladých politiků v obou stranách, co se už už viděla na volitelných místech kandidátek, teď bude čelit dilematu, že jejích fanoušci budou místo toho raději kroužkovat stranické stálice na volitelných místech, aby zachránili přítomnost strany jako takové v parlamentu.

    V podstatě je to boj vnitrostranických elit o preferenční hlasy voličů - místo "svého" oblíbeného Piráta teď budou voliči nuceni kroužkovat nejméně nepřijatelného Piráta na některém z volitelných míst.... tzn. bylo by spíš překvapením, kdyby tomu bratření členská základna nadšeně tleskala.

    Ale pro voliče je to dost jasná věc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: Tak teď je tam snad Rakušan. A o důvody, proč nechtěli dál jet s TOPkou si můžeme jen domýšlet... že by třeba Kalousek = herní lobby, starostové = řešili lokální problémy, které z toho vyplývaly? Apod....
    BOXY
    BOXY --- ---
    KEB: Jo, tak tohle je přesně jedna z pastí té možné koalice. Věřím, že u STANu to bude podobně, ne pro každého jejich potenciálního voliče jsou skousnutelné mnohé "kontrovoverzní" postoje Pirátů. No zatím je to rozhodování o vyjednávání. Pro mě zase je otázka kompatibility programu (třeba v oblasti, kde se pohybuju já, v oblasti návykového chování). Tam prostě STAN často nemá deklarovaný názor, protože to pro ně nebyla priorita. A Rakušan sice říká, že třeba legalizace THC je pro něj OK, ale mají na tom shodu? Budou podporovat financování a reformu v oblasti prevence a léčby atd..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: STAN momentálně vycházej v průzkumech snad i třetí...
    KEB
    KEB --- ---
    Popravdě si nejsem jistý, jestli pro mě budou piráti se stanem stále volitelni.

    U stanu mi vadí jejich příliš dlouhá minulost s Kalouskem. Až když bylo jasný, že topka jde do háje, tak se najednou Gazdík udělal pro sebe.
    BOXY
    BOXY --- ---
    Já taky "pro" vyjednávání, i když ne nějak 100% a nadšeně. Racionalita v tom vytvořit koalici je, ale argumenty proti jsou rozhodně validní např. identita a "core" témata, které mají Piráti, ale STAN tolik ne, otázka, jak to pracuje a funguje v komunálech, representuje Vít Rakušan opravdu většinový a sdílený postoj stanu ve smyslu liberálních postojů apod. Pokud taková předvolební koalice vznikne, tak Piráti jsou ti, kdo tahají za delší konec provazu, to je hodně důležité. A myslím, že může zvýšit šance na vládní angažmá.

    Jinak to financování PI - taky to chápu tak, jak je uvedeno na fóru. Tam nevzniká nějaký nový samostatný subjekt a lidé kandidují za jednotlivé strany (i když v koalici). "Nárok na příspěvek na podporu činnosti politického institutu vzniká straně a hnutí, jejíž alespoň jeden poslanec byl zvolen za danou stranu a hnutí alespoň ve dvou z posledních tří po sobě jdoucích volebních období Poslanecké sněmovny včetně probíhajícího volebního období a která je zakladatelem nebo členem politického institutu. Příspěvek na podporu činnosti politického institutu činí ročně částku rovnající se 10 % z celkové výše příspěvku na činnost, který náleží straně nebo hnutí."
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Možná by bylo ideální mít 5-6 stran, ale v navrhovaných koalicích se do parlamentu svezou i strany, které by se tam samy možná ani nedostaly (TOP09, KDU, STAN) - takže to počet parlamentní chtran nesnižuje ale spíš zvyšuje.
    Předvolební koalice nevytváří povinnost spolupráce a jednotného hlasování po volbách.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARTYZAN: no já jsem zvědav, jaký to bude mít vliv na případné financování PI (Pirátského institutu). Na to totiž máme ze zákona nárok po druhých úspěšných parlamentních volbách, nebo tak něco. Ovšem pokud budeme na koaliční kandidátce, tak se to myslím počítat nebude... (nebo teda vůbec nevím)
    MARTYZAN
    MARTYZAN --- ---
    Já už hlasoval pro. (vyjednávání) Osobně spíš očekávám v napětí, jaký to bude mít vliv na komunální politiku. Například u nás v Havířově, je situace dosti tragická, kde jsme v totální hluboké opozici. Pro celou vedoucí koalici jsme nečitelní a obzvláště vedení (ANO) jsme trnem v oku. Hlavně primátorovi. Takže si myslím, že by tohle mohla být cesta jak to trochu změnit. Komunální politika je o lidech a kompromisech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARTYZAN: no já můžu mluvit jen za sebe. Je fakt, že řada mých kamarádů budou volit spíš tu pravicovější/konzervativnější koalici kolem ODSky, tak mi moc neporadili, ale letmý průzkum mezi voliči Pirátů jasně ukázal, že kdyby tu nebyli Piráti, volili by STAN. Takže fakt tu poptávka po koalici je, už kvůli požadavkům, které kladl Milion chvilek... a faktem je, že pro rozumné zastoupení možných názorových směrů by bylo ideální mít ve sněmovně tak 5-6 stran (ovšem bez extrémistů, což se asi nepodaří), ale 10 je už fakt moc.

    Vnitrostranické argumenty, které před tou koalicí varují, bych nebral úplně na lehkou váhu. A mimo jiné... už třeba jen to, že společná kampaň bude nutně kompromisní a nebude v duchu pirátských pravidel ohledně transparentnosti výdajů a jejich schvalování, apod. bude samozřejmě obrušovat ty ostré hrany, které Piráti do české politiky přinesli a víc se to posune směrem k mainstreamu...

    Obecně to ale asi nějak jinak moc nejde, protože stačí se podívat na postavení Zdeňka Hřiba jako primátora, který musí o všem jednat s koaličními partnery tak říkajíc za pochodu... zatímco předvolební závazky, jasně a veřejně dané voličům, se dají hlídat snáze, než improvizované povolební dohody...
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    MARTYZAN: pro.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam