HONCKA: Má pravdu. Ale v současné situaci v ČR prostě nelze říct ne.
Ano, ty 4 bloky, liberální, konzervativní, babišistický a socdemácko "melounový" jsou tak trochu nová "Národní fronta". Ale je to pořád rozumnější, než o co se snažily ODS a ČSSD, skrze oposmlouvu, svého času: dvě strany jsou málo, jde o víc, než jen o nízké nebo vysoké daně. 4 volební bloky můžou úspěšně vytvářet buď koalice 2 silnějších nebo široké stabilní koalice 3 hráčů, je to šance na nějakou dlouhodoběji fungující demokracii evropského typu. Sice by mi Piráti jako malá opoziční strana hrozně bavili, ale prostě jsem tuhle fázi propásl (resp. nepropásl, ale jako řadový člen si jí až tolik neužil) a teď jako vyznamná opoziční strana mají Piráti tu odpovědnost jinde a nemůžou být už "proti všem".
Jsem zvědav, jestli ta koalice dostane potřebných 60% hlasů CF, ale já mám jasno. Sice je docela dobře možný, že jediným výsledkem dobrých výsledků koalic bude, že ODS zradí lidovce a TOPku a po volbách udělá nějakou akci na "zachraňování demokracie", kdy podpoří ANO (ať už s Babišem nebo bez) pod záminkou, že ten by jinak udělal koalici s SPD (Pitomio nejspíš na rozdíl od komunistů do parlamentu pronikne...)
Další možnost je, že ODS+TOPka+Lidovci prostě 15% dohromady nedají a bude vymalováno. Nebo my těch 10. Ale spíš čekám poněkud skepticky výsledek konzervobloku kolem 17% a našeho "pártystanu" kolem 15%... prostě koalice mají tendenci sbírat průnik voličských hlasů, ne jejich součet. V sociálních bublinách těsně kolem členů stran to nemusí být tolik patrné, jako u širší voličské základny bez osobních vazeb, ale myslím tam bude tenhle problém a ani jeden z bloků Baiše nepřestřelí. A povolební jednání budou velmi, velmi obtížná...