• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ach jo, to je teda hodnocení....
    Nález působí divně, možná soudcům něco slíbili, říká ministryně spravedlnosti - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...dlnosti-ustavni-soud-volebni-zakon-pavel-rychetsky.A210203_164048_domaci_flo

    Nicméně, co to znamená pro koalici Piráti+STAN? Propadu pod 10% se teď už obávat nemusíme - popravdě, to spíš ODSka se zřejmě bála, že nedosáhne na 15%...

    Na druhou stranu, velká část argumentace ve prospěch koalice byla postavená právě na nutnosti sebrat Babišovi výhodu přepočtu d'Hondtovou metodou. Teď mu jí sebral Ústavní soud. Je velká otázka, jak by bývalo CF hlasovalo, kdyby tenhle dost klíčový motivační faktor býval nebyl ve hře...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: no, nějak tak. mě trápí ta ztráta schopnosti tu technologii zvládat a mít s ní zkušenosti, takže já bych pro nějakou formu dostavby, třeba menšího bloku, v některé ze stávajících lokalit, klidně byl. Ale snaha to škálovat, aby to bylo ekonomicky rentabilní, vede právě ke zvýšení rizik v případě nutnosti to nouzově uchladit, zvětšení množství potřebného paliva, vyhořelého paliva i jaderného odpadu, který bude nutné uložit... prostě v podstatě bych podpořil jakýsi "skanzen jaderné technologie" (což v případě té ruské platí vlastně automaticky :-))... což je podle mě chyba, kterou udělalo Německo - měli si nechat v provozu aspoň jednu nejmodernější elektrárnu, aby neztratili jaderné know-how, podle mě.

    Přitom kdyby se investice do jádra pojala jako investice do vědeckotechnické úrovně státu a ne jako základ celé energetiky, tak by nebylo nutné se bavit o dotovaných výkupních cenách a dalo by se bavit i o nějakém pokročilejším reaktoru, který by se stavěl částečně jako demonstrátor a ne jen aby bylo co nejvíc elektřiny na export místo té uhelné...

    Mluvím za sebe, ne za Piráty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ústavní soud se postavil znevýhodnění menších stran ve volbách. Piráti i STAN budou nyní jednat o doplnění volebního zákona
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/doplneni-volebniho-zakona-us-proti-znevyhodnovani.html
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Právě teď sněmovna projednává v 1. čtení zákon na legalizaci samopěstění konopí.
    Stream 1 (schůze PS)
    https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=28
    https://www.facebook.com/tom.vymazal/posts/2931623873741425
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Jakkoli je JE docela platné a užitečné řešení, tak si popravdě myslím, že lidstvo už schopnost stavit JE vlastně do jisté míry ztratilo. Reálně se jich po světě staví už velmi málo a neexistuje v posledních dvaceti letech snad jediná, kterou by se podařilo postavit zhruba v termínu v jakém bylo plánováno a alespoň za přibližně stejné peníze, jako bylo plánováno.

    Jinými slovy, sám bych relativně byl pro JE jako technologii (minimálně jako překlenovačku do doby než zmákneme fúzi nebo něco podobného), ale zároveň jsem absolutně proti nějakému dostavování Dukovan, protože je to ekonomicky naprosto absurdní, o nějakých politicko-bezpečnostních kritériích ani nemluvě.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    OOHN: OOHN: OK. Teď ještě něco udělat s umístěním v krajině - protože i chladicí věž JE je hezčí než tohle - tohle monstrum za vesnicí nikdo chtít nebude.
    OOHN
    OOHN --- ---
    KRAMERIUS: btw:
    "Wind could cause the block to move like a pendulum, but the crane’s trolley is programmed to counter the movement. As a result, it can smoothly lift the block, and then place it on top of another stack of blocks—higher up off the ground."
    OOHN
    OOHN --- ---
    KRAMERIUS: no, to by asi musel být dost fičák. Každopádně tohle už někde funguje a další výhodu to má v tom, že na vytvoření těch závaží se dá použít třeba suť nebo jiný odpad podobné konzistence.
    OOHN
    OOHN --- ---
    XCHAOS: jen mi to přijde jako jedna z dalších možností, kterou je možné kombinovat k ostatním. Počítal někdo, kolik výkonu by dohromady daly všechny alternativní zdroje, pokud by se do nich investoval stejný objem peněz, jako do Dukovan?
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Dlouhé Stráně mají dle popisu úložnou kapacitu 3500 mWh, takže uvedených 1000 MWh (teoretických při 100% účinnosti) v 10 studních není tak málo.
    Hyzdí to krajinu méně než jeřáby a oproti např kolejovým úložištím (četl jsem něco o USA) to zabírá minimum místa.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    OOHN: Zafouká vítr, začnou běžet větrníky, ale úložiště se zastaví, protože v tom větru nezvládnou zvedat a umisťovat betonové bloky. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OOHN: nj, jen má trochu pocit, že jako náhradu nových Dukovan bychom potřebovali něco škálovatelnějšího :-/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: ... ale využít na to opuštěné, víc jak kiilometr hluboké uranové doly u Příbrami by mohl být zajímavý nápad...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: ... každopádně, ať to počítáš, jak to počítáš, je to asi blbost, no :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: tohle jsem vymýšlel v 90tých letech :-) v podstatě hodinový stroj. Zaprvé vyvrtat 100m hlubokou "studnu" není maličkost (ale jde si představit variantu na stožáru, která má jiné problémy) zadruhé 1000 MWh taky úplně závratná kapacita... jako jo je to otáčivý stroj, jde dobře regulovat odebíraný výkon, ale v zásadě to je hrozně předpotopní technologie.

    100t má taky nějaký objem, když to bude železné závaží, tak sice relativně malý, ale to úsilí asi není adekvátní té kapacitě. Nedávno s tímhle dělali show ve Švýcarsku, pro změnu to měli na jeřábu.. to se zase bojím, že není použitelné za každého počasí, když v zemi lanovek se takový nápad dal čekat...

    Ano, akumulace blízko spotřeniteli (spíše než blízko místo výroby - protože ztrátové přenosy energie po dálkových vedeních pak probíhají v období přebytků v síti, nikoliv v období nedostatků v síti) je něco, co si každopáně představuju. Varianta "hodinový stroj do každé vesnice" mi přijde jako lepší, než úložiště odpadu (i když ono takové závaží z ochuzeného uranu... :-)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Tuhle někdo v diskuzi navrhnul gravitační úložiště - 100m hluboká studna, 100 tun na laně a nahoře buben s motorem/generátorem na ose.
    Dáš jich 10 vedle sebe a máš uskladnitelných teoreticky 1000 MWh.
    Zdá se to být vcelku levný a dobře škálovatelný nápad postavitelný v jakékoliv vesnici - tam, kde ho nebude moc kazit spodní voda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: nemám rád slovo "ekologisti" a ostatně je mi to jedno, protože pokud bych měl být pragmatický, česká veřejnost je velice projaderná.

    Jde prostě o myšlenku, že postavit celou síť závislou na několika málo nenahraditelných zdrojích (no dobře, plyn...) a generovat tuny a tuny jaderného odpadu, který musíme věčně skladovat na svém území (nikoho ho nechce) mi nepřijde nijak zvlášť sexy, byť třeba emise ČR by to diskutabilně snížilo (protože emise těžby, přepracování, dopravy a skladování odpadu nevím, jak moc se započítávají).

    Ale na druhou stranu, uznávám, že udržení jaderného know-how je hodnota sama o sobě, protože existují speciální případy, kdy se jaderná energie může ukázat jako jediná možná. Menší zdroje mají taky menší riziko tzv. meltdown, než velké zdroje nad 1 GW, u kterých je tlak na max. ekonomickou efektivitu.

    ale kdybych mluvil za sebe a ne za to, co mají Piráti v programu, tak ty prostředky diverzifikuju, aby do rozvoje akumulace šlo minimálně tolik, co do rozvoje jádra (tedy na každý ten malý modulární zdroj by se stavěla akumulační kapacita o nějaké srovnatelné kapacitě - viz ten můj návrh aby ČR byla schopná cca v čase odstoupení od uhlí akumulovat 1 TWh z OZE...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Gregorová: Dohoda EU s Vietnamem upevnila tamní diktaturu. Dohoda s Čínou dopadne stejně, ne-li hůř
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/Dohoda-s-Cinou-zhorsi-lidska-prava.html
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Jak použiješ v souvislosti s jadernou energetikou slovo "experimentální", tak se ekologisti zblázní. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam