• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    MICHIGAN: při takhle striktním jazykovém výkladu ale nemají na vznik vlastniho poslaneckeho klubu nárok ani poslanci ANO nebo SPD, protože se jedná o politická hnutí, nikoliv politické strany ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Volby 2021 | Bartoš má před sebou ještě práci, říká končící vykroužkovaný Pirát Pikal - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/volby/olomouc/volby-snemovna-pirati-vojtech-pikal-ivan-bartos.A211010_134112_olomouc-volby_stk
    Co vy a vaše další pracovní kariéra, co budete dělat?
    Asi se vracím do oboru IT, už mi přišly asi dvě nabídky od známých. Projektové řízení, systémová analýza, programování, něco takového. Co se týče mých politických programových cílů, neztrácím je ze zřetele. Ve straně plánuji zůstat přiměřeně aktivní a posouvat věci dopředu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ve volbách jsme vykrváceli na tom, aby demokratické strany porazily Babiše, shrnuje Pirát Michálek | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/michalek-pirati-volby-2021_2110161204_pj
    SORROW
    SORROW --- ---
    KRAMERIUS: Ta novela přece reagovala na skutečnost, že Zelených bylo ve sněmovně jen 6. Naopak to mluví ve prospěch Pirátů - když se to zobecní, tak vlastně říká, že každá strana ve sněmovně může mít svůj klub, i pokud má méně než těch 10 poslanců. Podmínkou je, že za tu strany byly zvoleni a není to tedy nějaký slepenec.

    Kolega opírá svůj výklad o striktně jazykovou interpretaci textu a z toho, že tam něco chybí (zmínka koalic), dovozuje nedovoditelné. To je známá cesta do interpretačního pekla. Častá chyba koncipientů, když poprvé přijdou do práce.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    SORROW: Dotyčná změna je z roku 2006, původně v zákoně to omezení nebylo - a v roce 2006 zákonodárci koalice už moc dobře znali - proč by jinak výslovně uváděli "samostatně kandidující"?
    [MEMNON666 @ Věci Veřejné - nejsem člověk, který by lhal.]
    SORROW
    SORROW --- ---
    MICHIGAN: KRAMERIUS:

    Zákon 90/1995 nepracuje s termínem koalice. Nezná ho. S existencí volebních koalic se pak musí pracovat při jeho výkladu. Jednak to bude výklad podle smyslu a jednak a contrario k odstavci 2).

    Odstavec 2) mluví o klubu "odpadlíků". Tedy zákonodárce chtěl stanovit jiná kritéria pro kluby kandidujících stran a pro kluby odpadlíků. Další úpravu než odst. 5) pak neobsahuje. Tedy je třeba ten odstavec 5) vztáhnout i na poslance stran kandidujích v koalici. Jinak by podle zákona strany kandidující samostatně měly bezdůvodnou výhodu vůči stranám kandidujícím v koalicích, což je nepřípustné - viz soutěž politických stran apod.

    Je to bohužel smutný jev, kdy se právo snaží vykládat laici a všelikací všeumělové, kterým chybí záklaní právnické vzdělání (nebo právníci co v těhle hodiných chyběli). Je to dost absurdní: žádný laik nebude operovat slepé střenvo, ani řídit letadlo. Ale na výklad práva si u nás troufne každý.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    Ajajaj... to bude mít zase DANYSEK radost. :-)
    KOMENTÁŘ: Malá domů Pirátů. Kvůli penězům ustanovili poslanecký klub - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pirati-poslanecky-klub-volby-snemovna-stan-vlada.A211014_152407_domaci_mkop
    Čtyři pirátští poslanci ustanovili poslanecký klub. Existence klubu je významná pro každou politickou stranu, protože má právo na finanční podporu z rozpočtu Poslanecké sněmovny, tedy ze státních peněz. Je to další zdroj faktického financování politické strany...
    ...Jedním z důsledků kandidování v koalici je, že buď ustaví zvolení poslanci společný koaliční klub, anebo mohou ustavit vlastní kluby, pokud je jich deset. Snížená hranice minimálního počtu 3 poslanců se jich netýká, protože nekandovali jako samostatná strana.
    Je jasné, že se jich koaliční partneři ze STANu, ODS, TOP a lidovců zastanou a uznají jejich klub, aby nezhoršili vztahy ve vznikající vládní koalici. Ale řeč zákona je jasná. Existence a poskytování státního finančního příspěvku takovému klubu jsou nezákonné.
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    btw - jak bylo vtipne poznameno vedle, pirati na vznik vlastniho poslaneckeho klubu opravdu narok nemaji, protoze kandidovali v koalici a k jeho vzniku je tak potreba minimalne 10 poslancu:

    § 77 odst. 5 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, v platném znění:
    "K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: ale když já jsem řekl, že to není téma těhle voleb, tak jsem byl zlej. aha, ona to řekla až potom :-)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEB: když nejsi po svatební noci spokojen, máš možnost sňatek anulovat, lhůta je do 24h od svatebního slibu
    KEB
    KEB --- ---
    KRAMERIUS: s tím sexem si nejsem jistý, není náhodou odpírání sexu partnerem/partnerkou bráno jako relevantní důvod k rozvodu?

    Btw už jsme tu hodně offtopic :-D
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    CMAN: "Oženit se" znamená pro muže podle zákona i ve skutečnosti vzít si za manželku ženu.
    Se sexuálními preferencemi dotyčného to nemá vůbec nic společného (sex a manželství nejsou nijak právně spojené) - oženit se může jak heterosexuál, tak homosexuál (nebo třeba metrosexuál :-)).
    OTZ
    OTZ --- ---
    btw muj FB status 14.10.2014: ha, piráti získali 4 křesla na magistrátu, konečně něco!

    Za 7 let z magistratu do snemovny, ve stejnym poctu, to je proste (t)epic 😃
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    CMAN: tys mě asi nepochopil
    ADAM_SKIN
    ADAM_SKIN --- ---
    MEMNON666: protoze mam auta rad
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    ADAM_SKIN: a proč si tam někdo dává autíčko?
    ---
    počet osob usmrcených "komunismem" Československo cca 8000
    počet osob usmrcených v silničním provozu 1990-2015 cca 30000

    [ https://bezpecnejsisilnice.cz/project/statistika-19-misto-bezpecnosti-eu/ ]
    [ https://www.historieblog.cz/2015/03/kolik-obeti-mel-v-ceskoslovensku-komunismus/ , Černá kniha komunismu ]
    CMAN
    CMAN --- ---
    PRAASHEK: ženit je od slova žena takže když se berou dva homosexuoválové muži tak se musí logicky mužit :)
    ADAM_SKIN
    ADAM_SKIN --- ---
    KRAMERIUS: no, nechtel jsem se ptat naprimo, a doufal jsem, ze se dozvim proc si nekdo da do obrazku komunistu. nedozvedel...
    OTZ
    OTZ --- ---
    FRK_R23: dekuji, kolego :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    OTZ:
    A pokud jde o druhou část otázky, tedy o sňatky párů stejného pohlaví? Čekáte nějaký kompromis nebo odmítnutí ze strany koalice?

    Navážu na to, co už jsem zdůrazňovala. Jako jsem si vědoma toho, že máme ten velký závazek vůči asi 840 tisícům voličů, stejně tak jsem si vědoma toho, že tato země potřebuje vyřešit řadu bytostných problémů pro fungování státu. Od důchodové reformy po praktické věci, které nefungují, například zkrácené úvazky, dostupnost míst ve školkách a jeslích nebo dostupnost zdravotní péče. A právě proto k té vaší otázce chci říct, že nehodlám hledat, na čem se štěpíme a neshodneme.

    Byť vnímáme, že lidé jiné orientace nemají rovná práva, nepožívají věcí typu nárok na vdovecký a vdovský důchod, i když spolu mohou být registrovaní spoustu let, tak to není něco, na čem bychom se hodlali štěpit. Cílem vládní koalice musí být, a z programového týmu to vyplývá, vyřešit přehnanou byrokracii, rostoucí státní dluh a další věci.

    Lidé jiné orientace nemají stejná práva, nehodláme se na tom ale při vzniku koalice štěpit, říká Richterová | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/richterova-volevni-vyjednavani-spolu-piratska-strana_2110140934_vis
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam