• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRK_R23: v době míru nevím... bylo to na hraně cca od toho roku 2014, ale v obecné rovině, ano, jsem proti cenzuře v době míru - i za cenu toho, že se mezi lidma rozšíří určité pitomosti - existují zde jiné mechanismy, když to bude otevřená a prokazatelná lež, může je někdo žalovat, apod. (tohle jsou prostě mechanismy občanské společnosti, kdy svoboda projevu je jedna strana mince, svoboda nějak reagovat druhá, apod. - vede se diskuze)

    Já bych opravdu zdůraznil, že Západ se o tuhle toleranci ve velké míře snažil, a to i posledních 8 let, kdy už to bylo sporné. Ostatně, odpůrci zásahu v bývalé Jugoslávii nebo 2.války v Iráku (a že nad tím určité otazníky visely...) dostali v médiích obrovský prostor. O smyslu přítomnosti v Afghanistánu se diskutovalo snad 20 let.

    Tady je specifikum, že to zkrátka blízko. Týká se nás to tolik, že pokračovat v debatě s jedním konkrétním proudem, který už léta předvádí, že to vlastně ani nedbata není, prostě nějaký čas nepůjde. Pokud už hoří, tak se nemůže debatovat o tom, jestli hasiči mají právo vstoupit na soukromý pozemek, apod - hasiči jsou vybaveni sekerou, vlezou i do zamčených dveří. Je to trochu blbý, ale je to fakt tak.

    V obecné rovině jsem spíš pacifista. To ale neznamená, že budu de-facto válku ignorovat, a vystoupit proti zjevné a léta trpěné nepřátelské propagandě je zkrátka přiměřený krok... skoro bych řekl minimální krok. (Zvlášt když se vezme v úvahu, jak málo efektivní to stejně je...)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    FRK_R23: Tak jsme na seznamu nepřátelských států. To by mohlo jako argument celkem stačit.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Sorry, na akademickou debatu nemám ani čas ani náladu. Tyhle weby maj bejt ilegální i v době míru, natož teď. Mám nulovou toleranci ke sračkám z Kremlu. Kdy bychom s tim bojovali dřív, nemuseli jsme dnes bejt v takovejch sračkách. To se netýká zdaleka jen CZ, ale celého tzv. západního světa.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    FRK_R23: Samozrejme ze to JE cenzura, to je jej definicia. Presne toto sa za vojny robi. Podobne ako rusenie zahranicnych vysielacov. Mozeme sa bavit ci je to dobre alebo zle v sucasnej situacii, ale nie ci je to ono. A pardon, ale pravne neuchopena, casovo ani obsahovo neobmedzedzena cenzura pre demokraciu a decentralizaciu moci proste je problem.

    Dnes cenzura propagadny RF, ale internet je plny propagandy, pridame tam aj cinu a dalsie krajiny? severnu koreu? turecko? ... Co nam z toho internetu nakonieco ostane? Alebo zavedieme cesky velky cinsky firewall? A co budeme robit, ked sa zisti ze filtrovanmei na urovni DNS a ISP co sa deje dnes nefunguje? budeme zakazovat VPN? atd, atd... niektore napady je proste dobre domyslat do dlhodobejsich dosledkov.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    NIEKT0: Oficielně ve válce nejsme, to máš pravdu. Ale de facto jsme. Takže na nějaký oficiality se můžem klidně vysrat, protože tahle situace je prostě naprosto nestadardní.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Cenzura prostě není vypnutí propagandistického nástroje nepřátelské mocnosti.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Asi mě něco uniklo. Nějaký Pirát se účastnil toho vypínání webů? Ne.

    Udělali to soukromé společnosti (ISP a sdružení pravnických osob CZ.NIC) po nějaké konzultaci s vojenskou rozvědkou. U které opět žádný Pirát nebyl. Pochybuji, že o tom věděl jakýkoliv politik. Co jsem pochopil, tak rozvědka předala seznam těch nejhorších webů, které dlouhodobě monitoruje.

    Udělalo se to procesně správně? Ne.

    Vyjádřil se zodpovědný vedoucí resortního týmu? Ano.

    Takhle se fakt těžko vede debata...

    NIEKT0: Je zcela jasné, že tohle je jiná situace než mise, kam posíláme nemocnici a chemiky. Putin opakovaně řekl, že je ve válce se západem. Vrátili jsme se do situace studené války. Viditelně si jen ošaháváme, co si v rámci proxy války můžeme dovolit...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    FRK_R23: Ten problem je napriklad ten, ze my vo vojme oficialne nie sme. A neoficialne NATO niekde bojuje v podstatne nepretrzite posledny 20 alebo kolko rokov. Takze o docasnosti podobdnych rieseni... no:)

    A inak pirati s cenzurou urcite OK nie su, viz. napr. https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=1554&t=60644
    europoslanci sa vymedzili proti, postupne "opatrne" aj par ludi z okolia snemovny (tam je to skutocne trochu sklamanie, ale aspon nieco).
    KEB
    KEB --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: Nazdar, Johny, tys objevil auditko, kde ještě nemáš Banána! To muselo být radosti :-D
    IURE
    IURE --- ---
    Tady by to tez mohlo padnout na urodnou pudu, srdecne zveme!

    [Big Brother Awards]

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: já pracuju jako internetový poskytovatel a můžu tě ujistit, že ve firmě složitě přemýšlíme, co blokovat či neblokovat či komu případně i vypovědět připojení (jsme malá firma, ale možná i právě proto připojujeme některé "zábavné" subjekty... které, to nemůžu ani naznačovat...). Obecně si ale myslím, že by to bylo ve skutečnosti kontraproduktivní. Současné kroky jsou spíše symbolické.

    Co dělá Facebook (Meta), Google, apod. - to je jejich věc jako soukromých firem. Že je to problematické, že vlastně kontrola veřejného mediální prostoru je v naprosto soukromých rukou, to kromě Pirátů u nás říkají na Západě všechny politické síly: oddělení médií od státu je sice nutnost, ale způsob, jakým je to oddělené dnes, není v řadě případů ideální. Ono to rozhodně bylo téma k diskuzi, jenže ted jaksi se stalo všechno najednou a na diskuzi momentálně není čas...

    Do Twitteru prý investovali Saúdi, to taky není výhra (a jestli někdo vydělá na zdražení ropy, tak kdo asi...). Obecně situace nemá moc řešení. Ale kremelská propaganda a idioti kteří jí šíří, jsou relativně snadný cíl (a ostatně, oni nejspíš dostali i zadání vyhrotit to tak, aby dostali ban... ale zase nevím, z čeho budou živi dál...možná začnou dostávat od zaměstnavatelů méně zábavné úkoly, kdy jim konečně dojde, že si nevybrali snadnou živnost...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: Internet se cenzuruje blbě, musel by si vydávat nějaké seznamy závadných adres ve stylu seznamů IP adres, které rozesílají spam. Na těch by se samozřejmě spousta adres mohla ocitnout neprávem (jako když ti někdo vyhackuje webové stránky a šíří spam přes ně, apod.)

    Internet byl myšlený jako nástroj pro dobu míru, ostatně vzešel z akademického prostředí. Internet je nástroj spolupráce, zábavy, obchodu. Problém nicméně je, že jsem nikdy doopravdy nepřemýšlel o tom, co nastane, pokud se stane nástrojem válečné propagandy.

    To, co se zatím udělalo, blokování pár magorů v doméně .cz, byl jen velmi formální, spíše symbolický krok. Skutečná cenzura by vypadala úplně jinak.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: mě spíš tohle přijde v té tvé analogii, že nestřílel, protože neměl koule, ale místo toho řekl Frantovi, aby házel šutrákem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRK_R23: je to jako ten norskej velitel, kterej měl k dispozici starý kanony z roku raz dva a mohl zahájit palbu na Hitlerovu lod, která právě vplouvala do Osla. Prohlásil něco jako "bud mi povýšej, nebo pověsej" a střílel. V tomhle případě fakt nešlo čekat, až se mediální prostor zaplní "zaručenýma zprávama", jak Ukrajina všechny ruský údery jen zfalšovala...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    FRK_R23: jj máš pravdu, vypnout propagandu je základ, ale já nepokládám za vypnutí to, že uživatel místo např aeronet.cz nakliká aeronet.news, kde to běží dál
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    MAWERICK: Na základě žádosti bezpečtnostních složek ČR. A taky na základě vyjáření NSZ Igora Stříže, který k tomu uvedl i paragrafy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VENDULKA: Důležitým
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: Je to problém. Možná po válce nějaký soud rozhodne, že to opatření bylo neoprávněné. A víš co? pokud jde třeba o doménu .cz, tak at jim vrátě registrační poplatek. Nebo třeba i odškodné ve výši destinásobku registračního poplatku (150 Kč na rok, cca ...)

    Doména .cz je jen štempl, že tenhle obsah je evidován u CZ-NIC: nic víc, nic mín. At si kremleboti píšou číselnou IP adresu. Nebo zaregistrujou .ru doménu...

    České soudy ty opatření klidně zpětně zrušej, jako zrušili nakonec i pandemická opatření. Já nicméně vidím třeba na svých rodičích v důchodu, jak přímo čekají na to, až si někde přečtou názor ruské propagandy, aby pravda mohla být "uprostřed". Jenže ona v tomhle případě není uprostřed. Jistě, oficiální UA zpravodajství bude trochu chvástání, situace je určitě neskutečný průšvih, umírají civilisté. Ale podstatné je, že vtrhnout s tanky na cizí území je zločin, je to zkrátka moc, je to důvod konat rychle a nečekat na rozhodnutí soudu.

    Občanská společnost má více rozměrů a v každém detailu nebude čekat vždy jen na pomalé soudy. Ok, tak se třeba ukáže, že přehnaná cenzura bude na úrovni pokuty za špatné parkování. Ale žijeme v době, kdy je k tomu důvod.
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    XCHAOS: já myslím, že se nám tady popletlo několik témat dohromady. Jednak zablokování dezinformačních webů a druhak první postihy pro šiřitele prokremelských narativů

    co se týče zablokování dezinformačních webů, myslím si, že iniciativa měla přijít jako první od ministerstva vnitra, ale určitě bylo lepším krokem zablokovat než nezablokovat. Myslím si, že by to měl celé dodatečně posvětit soud, ať se prostě pohybujeme v mezích právního státu
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Moc nechápu o čem se tady bavíme. Vypnout v době války propagandu nepřítele je snad základ, ne? A ty dotčený serevery nejsou nic jinýho. Šíření lží by se nemělo tolerovat nikdy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam