• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    YBUKO: nemyslím si. třeba mi přijde dobré brát v potaz kraj, kde zvolíš 3 zastupitele před půlrokem. takže tady očividně v kraji nějaká ta podpora pirátů je, dalo by se říci větší, než jinde
    tzn. pravý opak té argumentace: Plzeňský kraj – slabší výkonnost Pirátů v posledních volbách, málo voličů v jádru.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    KRAMERIUS: díky, to jsem přehlédl (a u Ferjenčíka není započítána koalice se Zelenými). Pak mu vychází, že třeba ta Plzeň a Pardubický kraj možná jo, možná ne.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    YBUKO: Má to jednu vadu - D'Hontova metoda je už passé. Teď se používá Imperialiho kvóta.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Hodím sem ještě zdůvodnění. Pokud máte někdo data, tak mi řekněte, jestli kecá, nebo ne ;)

1. Nerovnoměrné rozložení voličů Pirátů

Piráti mají silnější podporu ve městech a ve vzdělanějších regionech, zejména v Praze, Středočeském kraji a některých částech Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Oproti tomu v krajích jako Karlovarský, Pardubický nebo Plzeňský mají slabší a roztříštěnou základnu.

2. Nízký počet mandátů v menších krajích

Menší kraje, jako například Karlovarský nebo Olomoucký, mají menší počet celkových mandátů (např. jen 5–8 poslanců na celý kraj), což znamená, že i při určitém zisku hlasů se Piráti nemusí dostat přes přepočtové limity (díky D'Hondtově metodě), pokud jejich výsledek nestačí na první či druhé místo v pořadí.

3. Vysoká konkurence

V některých krajích, jako Plzeňský nebo Pardubický, je konkurence silnější – ANO, SPD, STAN nebo ODS tam mají větší základnu. V takových regionech může Piráty převážit i menší rozdíl v počtu hlasů a „seberou“ jim mandáty jiní.

4. Nízké pořadí známých osobností

Například Mikuláš Ferjenčík je sice v Pardubickém kraji, ale jen jeden kandidát sám o sobě nestačí. Pokud by Piráti získali třeba jen 4–5 % v tomto kraji, nebude to stačit na mandát, a to ani s populárním jménem.

Shrnutí krajů, které podle odhadů zůstanou bez mandátu:

Karlovarský kraj – malý počet poslanců, slabší zázemí Pirátů.

Královéhradecký kraj – fragmentace hlasů, silní lokální hráči.

Plzeňský kraj – slabší výkonnost Pirátů v posledních volbách, málo voličů v jádru.

Pardubický kraj – Mikuláš Ferjenčík sice tahoun, ale malý kraj a přepočet hlasů je neúprosný.

Olomoucký kraj – jen jeden kandidát, region tradičně více konzervativní.

Ústecký kraj – dominují ANO a SPD, Piráti slabší.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    CHORCHE: Plzeň ani třeba Mikuláš Ferjenčík se podle něj nedostanou. A ani ne, už umí dělat dobré prognózy, když se mu dá dobré zadání.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    YBUKO: Plzeň gdě??? víš, že na podzim Pirát uhájil ty 3 mandáty z 99 jenom tady, že jo?
    a zrovna na tohle se ptát ChatGPT... to se spíš trefím hodem dvacetistěnkou
    čím víc o tom čtu/uvažuju, tím větší beznaděj z toho podzimu cítím
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Chatgpt vidí výsledek takhle. Tak můžeme zkusit jak moc se trefí.

KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Smutná realita je, že kandidátky jsou sice velké, ale v reálu jsou z nich zajimavé v Praze pvní čtyři, jinde první jméno...
    KLIP
    KLIP --- ---
    ja myslel, ze institut vznikl jen za ucelem zisku statnich dotaci :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    YBUKO: No to je fakt.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    FRK_R23: mluvím o těch top modrých jménech, tam je jedna.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    YBUKO: 16 ženskejch jsem napočítal. To sice není mnoho, ale za skoro žádné bych to asi neoznačil.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Dívám se na vaši kandidátku a ta top jména, která by se měla asi stát přednostně poslanci. No nevím, přijde vám to vyvážené? V podstatě žádné ženy a profese jako: ekonom, finančník, softwarový analytik, zdravotnický manažer, další manažer, právník, člověk z nějaké strojní průmyslovky... Ty lidi neznám, ale takhle poskládané to vypadá opravdu hrozně sterilně.

Česká pirátská strana ve sněmovních volbách 2025
    https://programydovoleb.cz/volby/snemovni-volby/166/strana/226
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: Měli jsme relativně málo členů v přepočtu na počet voličů už předtím. Je fakt, že Dominika mi v čele Pirátského Institutu nedokázala moc nadchnout, ale to je trochu tím, že skoro veškerá vnitrostranická činnost mi přijde jako trénink v mluvení na kameru, popravdě... (a ne, že by v tom někteří členové neexcelovali...)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Asi tak, zacina to vyzera hodne pohrebne:/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: Spíš by mě zajímalo, kdo vlastně zůstane.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: Oh no, anyway.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    YBUKO: No... zrovna k tomu by som mal par stiplavych slov, a keby hlavy pomazane pocuvali ludi co sa v komunite vyznaju, tak by s OSA nikdy ani nestracali cas.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    NIEKT0: jo, jeden pokus se jmenoval Open source alliance a Piráti od toho dali naštěstí včas ruce pryč. Protože se z toho stala součást Dozimetru :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    🏴‍☠️ Piráty o víkendu opustila Dominika Michailidu, dvojitá místopředsedkynině strany a zastupitelka obce Krnsko (od r. 2016).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam