ZAHRADKAR: to je právě průchozí jen pro Piráty. Kazilo by to kšeft alkobusinessu a vlastně i vietnamským večerkám. Janka se paradoxně začala v poslední fázi u Pirátů navážet právě do alkobusinessu, protože vycítila, odkud vítr vane.
Jako mladistvý hulič (v rozmezí věku cca 20-33 let, i když až na některá období vždy spíš jen příležitostný) mám na tohle poměrně vyhraněný názor. Sám jsem hnutí za legalizaci konopí (ve kterém jsem od 90tých let docela angažoval, cca až tak do roku 2006) přivedl k Pirátům, koneckonců! (prodával jsem později na MMM - už jako post-hulič - trička Pirátské strany a sbíral tam podpisy za její založení, nebo tak něco... už si nepamatuju, nebo už možná v té době založená byla?).
Celá ta věc je složitější a prostě společnost s legálním konopím (zejména samopěstováním) by generovala úplně jiný typ společnosti. Konopí je do jisté míry protilékem proti civilizačnímu stresu, který je ale absolutním hybatelem ekonomiky. Dluhové financování chlastání piva v hospodách je motorem středoevropské ekonomiky a huliči, co mají všechno na háku, jsou obtížně manipulovatelní. Na druhou stranu, introspekce a introverze, do kterých jsme se v těch 90tých let propadli, byl takový eskapismus a nejsem si ani jistý, jestli ten stav má jiný, než terapeutický význam a jestli z "huličské kultury" vzešly až tak zásadní hodnoty (víceméně, sice to lidi zbavuje strachu něco složitějšího zkusit, do něčeho se pustit... ale současně to nedodává energii opravdu věci dotahovat: prostě člověk se nadšeně do něčeho pustí ale pak ztratí energii překonat související výzvy a dotáhnout to...)
Snadno dostupné lékařské konopí by byla samozřejmě velká věc, ale pro většinou společnost je kombinace určitého stigmatu i ohrožení zájmů existujících struktur prostě příliš velké. Takže máme hulení ve vietnamských večerkách (nejspíš... v některých... já ho tam teda nekupuju, že jo :-) místo v lékárnách.