• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    YBUKO: dal tam foto
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    NIEKT0: tak to pak jo. Měl by ji ale i ukázat aspoň nějakému úzkému okruhu lidí, aby se předešlo dalším spekulacím.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    YBUKO: Uz sa vymackal na fore, nic mu samozrejme nevratili, ale dolozil ze v 2010 dostal novu, a vyzera ze legit.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    HONCKA: ta prověrka je velmi zvláštní. Tvrdí, že mu ji vrátili, ale prověrky se nevrací.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: ziadne take stanovisko vedenia nie je, ked uz tak skor nieco ako "nikdy neodstupim" a s "teroristami (opoziciou) sa nevyjednava":)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: heh, já bych dvojka klidně byl, já jen nechci být osmička, to už mám odpracované, historicky ;-)

No, je to složité. Není mi jasné, o co tomu kraji přesně jde. Piráti jsou ve fázi soubojů ega, přetlačování osobností bez ohledu na motivaci, program, cokoliv. Program neřeší nikdo. Je to smutné, no.

Obecně, stanovy nejsou všechno. Měnit pořadí a škrtat zatím ze zákona jde. Změna pořadí zejména v těhle volbách je něco, s čím by měli kandidáti prostě počítat. Jestli to povede ke změně stanov, proč ne.

Lobbyisté prostě na určitá volitelná místa budou potřebovat protlačit svoje lidi a to přes kraj vždy půjde snaž a je logické, že zrovna Piráti jsou strana, která bude vymýšlet, jak do toho hodit vidle.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: netuším zda to může udělat RV, ale jinak dle předpisů to není možné, pokud dejme tomu se volí čelo najednou 5 kandidátů, ty nechceš být na 2. místě, tak v případě, že tě na to zvolí, tak nemůžeš pustit člověka před sebe, můžeš akorát opustit tu volbu. Minulý krajský volby nám tímhle stylem odešli 2 lidi z čela, že nechtěli být dvojka
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: no, mě to přijde trochu jako pokračování Klause a Zemana jinými prostředky, s novou, zdánlivě progresivně znějící rétorikou. Já mám otázek spoustu. Včetně toho, že úplné stažení naší kandidátky v KVK zřejmě nahrává jeden potenciální mandát ANO vládním stranám (taktizující voliči to hodí Spolu nebo STAN, i když přelití teoretických voličů Votápka k ANO nejde vyloučit... pokud vůbec existují).

Mě přijde škoda, že jsme požadovali úplné odvolání místo stažení z pozice lídra. Dávalo by to smysl z hlediska rovnováhy moci mezi celou stranou a krajským sdružením a podle mě by to získalo větší podporu. Ta úplná polarizace je za nic.

Kdyby opravdu přeskákal z druhého místa... ok, tak zřejmě fakt umí působit na lidi...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: to není paranoia to je o důvěryhodnosti a pokud mi někdo lže, tak mojí důvěru nemá, zahraniční studenti MGU běžně podepisovali spolupráci s KGB, vyučující na VŠ občas někoho vyhodí ze zkoušek a ohledně prověrky, tak má všechny důkazy u sebe naše politická konkurence. A pokud by cokoli z toho se vytáhlo v horký fázi, tak nás značně poškodí.

Existuje ještě jedno řešení, že co říkal, tak Zdeněk stejně nechce do psp, tj by si mohl jako svůj kraj dát Karlovarský, Votápek by pak nebyl lídr a z Prahy by se dostalo víc lidí, co do psp skutečně chtějí a budou tam pracovat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: oficiální stanovisko lidí blízkých vedení je "důkazy neexistují, kdyby se objevily, odvoláváme ho". Trochu si nabíháme, protože jsme chtěli bejt "facts based" a tady mi to přijde "paranoia based". Nicméně, i ty obecně známá fakta jsou reputační problém. Proto bych šel po linii obecně známých faktů a ne po linii, že ho podezříváme, že lže.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HONCKA: Aha, díky za doplnění. Tohle už jsou věci, o kterých jsem bez přístupu na fórum nevěděl.

Tak koriguju: Miky není horší, spíš si můžou podat ruce (a jít do hajzlu :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DOCKINEZ: Pavel nebyl kandidát Pirátů, nevíc byla volba mezi bolševikem a stbákem, kdyby byl místo Pavla proti Burešovi Votápek, volím Votápka.
    Já s ním mám hlavní problém, že celkem kontinuálně lže a lhal i na přihlášce o svém členství, dal jsem to podezření jako podnět ke kontrolním orgánům, ale vzhledem k tomu, že je ten podnět 4 měsíce bez reakce, tak mi to podezření potvrdilo. A pokud o někom vím, že lže, tak prostě mu nemám důvod věřit v ničem, co není podpořeno důkazy. Těch tvrzení, na kterých bysme mohli pohořet je celkem dost, jako např že nikoho na vš z marxismu leninismu nevyhodil nebo že Moskvě žádnou spolupráci neodsouhlasil, nebo že je vše v pořádku s jeho prověrkou
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    tl-dr když pardubice můžou nasadit Mikyho, tak KVK s Votápkem je vlastně v pohodě.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Rozumím vám oběma, díky za postřehy. Zkusím si zahrát na oponenturu:

ad „Votápek je bolševik“: to je prezident taky. A nevypadá to, že by s ním Piráti měli trabl. Kde je ta hranice? Za mě je větší trabl, že je Votápek spíš matroš do topky nebo STANu, tam by zapadl skvěle. Ale pirátskýho z něj necejtím nic.

ad „hrubá politická negramotnost“: kdyby to byl izolovaný případ, tak jo. Ale když si pardubice můžou jako lídra dát týpka, kterej po zásluze dostal od CF distanc na dva roky, tak to je politická sviňárna non-plus ultra. A hlavně tu vyplavala na povrch zvláštní vlastnost Pirátů jako partaje: pro samou lásku k regulím a předpisům (přece byl Miky amnestován, šachmat vy nuly!) jako by zapomínali na „ducha zákona“, tj. že Miky ten distanc dostal z nějakýho důvodu, že podle CF něco mrtě posral. A to jeho posrání amnestií nikam nezmizelo ani není napraveno. Dát mu v takový konstelaci lídra je nachcání do ksichtu nejen CF, ale i voličům.

Jakkoliv mně Votápek není sympatickej, tak oproti druhýmu bodu jsem s ním vlastně skoro v míru.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DOCKINEZ: jako třeba kandidatura Rumla byla taky shozena celostátním forem a to volby do senátu nejsou celostátní a Ruml byl disident zatímco Votápek bolševik
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: no já o tom napsal na fórum docela obsáhlé pojednání (TLDR, takže ho nikdo nebude číst, nejspíš). Princip subsidiarity plně platí v krajských a komunálních volbách: tam se kvórum neprůměruje celostátně nebo meziregionálně, není nutné kandidovat ve všech krajích či obcích aby byla šance na úspěch, platí ve vnitrostranické politice, pokud jde o volby předsednictva a tak. Ten princip je důležitý.

Ale ČR není konfederací autonomních krajů. Ostatní kraje nemůžou v případě nespokojenosti vyhlásit nezávislost (nebo zlobivý kraj nějak "vyloučit"). Speciálně ve volbách do Poslanecké sněmovny jsou kraje velmi provázané, kvórum se počítá celorepublikově, lídři krajských kandidátek jsou vidět celostátně, je to prostě společná práce. Je naprosto logické, že kraje si nemůžou dělat co chtěj a ostatní kraje jim do toho kecají.

A to bez ohledu na tenhle konkrétní případ. Ten je tak zajímavě šedivý a hraniční, že na to automaticky mají názor všichni: někdo dává najevo potřebu semknutnosti, soudržnosti, osobní loajality, apod. Někdo jiný na to jde přes "právo kraje na sebeurčení", jako kdyby kraj nebyl naprosto umělý správní spolek (v případě Sudet je to dvojnásob komplikované). Kraj zřizuje nějaké školy, nemocnice a opravuje silnice, proboha. V parlamentních volbách mají strany celostátní program, parlament hlasuje o důvěře vládě a o zákonech. Zastoupení regionů daleko více řeší Senát, se svým většinovým volebním systémem. Kdyby se senátoři více identifikovali se svými domovskými kraji, tak by to dávalo smysl, volba tam nepodléhá celostátnímu ani regionálnímu kvóru, navíc Senát opakovaně musí nějak zdůvodňovat svojí existenci voličům, takže by to byla ideální příležitost pro kraje víc tlačit svoje senátory jako krajské, jako místní osobnosti, hájící zájmy kraje. Co já jim to budu vymýšlet, sakra.

Speciálně v případě voleb do Poslanecké sněmovny jsou ale kraje provázané, všechny navzájem si drží ty ostatní jako rukojmí, koordinace je nutná. To, co vykládají zástupci KS KVK je demonstrací tak hrubé politické negramotnosti, že to nemá obdobu (slyšel jsem srovnatelnou elektrikářskou historku: někdo se prý ptal, jestli je hliník vodič...)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: A nepůjde to pak proti principu subsidiarity?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Uff, tak posledním vývojem situace se mi zdá být: Karlovarský kraj si myslí, že Piráti jsou konfederací svých krajských sdružení a že zbytku republiky do personálního obsazení jejich kandidátky nic není. Tady se to nevyřeší, dokud do stanov nedostaneme, že lídry kandidátek sice nominuje kraj, ale vybírá z nich celostátní fórum, které je reprezentativnějím vzorkem voličů, než jen členové jednoho kraje. A to se v těhle volbách už nestihne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kandidátní listiny do voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky nelze pozměňovat po uplynutí šedesátého dne přede dnem voleb. To znamená, že po tomto datu již nelze doplňovat další kandidáty ani měnit jejich pořadí na listině
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zápletka se dál zaplétá: pokud Karlovarský kraj stáhne kandidátku úplně, tak komu to může přihrát o mandát víc? Vládním stranám, nebo Babišovi?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam