DOCKINEZ: no já o tom napsal na fórum docela obsáhlé pojednání (TLDR, takže ho nikdo nebude číst, nejspíš). Princip subsidiarity plně platí v krajských a komunálních volbách: tam se kvórum neprůměruje celostátně nebo meziregionálně, není nutné kandidovat ve všech krajích či obcích aby byla šance na úspěch, platí ve vnitrostranické politice, pokud jde o volby předsednictva a tak. Ten princip je důležitý.
Ale ČR není konfederací autonomních krajů. Ostatní kraje nemůžou v případě nespokojenosti vyhlásit nezávislost (nebo zlobivý kraj nějak "vyloučit"). Speciálně ve volbách do Poslanecké sněmovny jsou kraje velmi provázané, kvórum se počítá celorepublikově, lídři krajských kandidátek jsou vidět celostátně, je to prostě společná práce. Je naprosto logické, že kraje si nemůžou dělat co chtěj a ostatní kraje jim do toho kecají.
A to bez ohledu na tenhle konkrétní případ. Ten je tak zajímavě šedivý a hraniční, že na to automaticky mají názor všichni: někdo dává najevo potřebu semknutnosti, soudržnosti, osobní loajality, apod. Někdo jiný na to jde přes "právo kraje na sebeurčení", jako kdyby kraj nebyl naprosto umělý správní spolek (v případě Sudet je to dvojnásob komplikované). Kraj zřizuje nějaké školy, nemocnice a opravuje silnice, proboha. V parlamentních volbách mají strany celostátní program, parlament hlasuje o důvěře vládě a o zákonech. Zastoupení regionů daleko více řeší Senát, se svým většinovým volebním systémem. Kdyby se senátoři více identifikovali se svými domovskými kraji, tak by to dávalo smysl, volba tam nepodléhá celostátnímu ani regionálnímu kvóru, navíc Senát opakovaně musí nějak zdůvodňovat svojí existenci voličům, takže by to byla ideální příležitost pro kraje víc tlačit svoje senátory jako krajské, jako místní osobnosti, hájící zájmy kraje. Co já jim to budu vymýšlet, sakra.
Speciálně v případě voleb do Poslanecké sněmovny jsou ale kraje provázané, všechny navzájem si drží ty ostatní jako rukojmí, koordinace je nutná. To, co vykládají zástupci KS KVK je demonstrací tak hrubé politické negramotnosti, že to nemá obdobu (slyšel jsem srovnatelnou elektrikářskou historku: někdo se prý ptal, jestli je hliník vodič...)