• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    GAARQ: vem si to realisticky, pokud pubošům zakážeš instagram, tak mají pár alternativ. ID na někoho jiného, předpokládám, že si budu hlídat multi ID, aby nemohlo být víc účtů pod stejnou identitou, můžou použít VPN, ale funkční free alternativa neexistuje, takže je to bude stát minimálně kilo měsíčně, nebo začnou používat decentralizovanou alternativu jako Pixelfed, kde si můžou server klidně založit sami
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: svatá prostoto... promiň, ale tohle je přesně to o čem mluvím. ty máš nějaké idealistické představy a realita je úúúplně někde jinde.

jenže je to jako se socíkem. na papíře budujeme rovnoprávnou společnost, kde nejsou znepřátelené třídy, útlak a sociální nespravedlnost a v reálu dostaneš autoritařský až totalitní režim, kde si pomalu ani neuprdneš bez dozoru tajných.

sociální sítě možná (a to zdůrazňuju, možná) začaly jen jako ty tvé uspořádané databáze příspěvků (první FB jsem měl už někdy 2007, ale mé tehdejší asociální já nepochopilo, k čemu je to dobré a účet jsem za měsíc zrušil), ale se tu objevil pan algoritmus, nástroj, jak využít psychologické atraktivity této formy komunikace a udělat z ní husu, co nejen snáší, ale přímo turbosnáší rovnou platinová vejce. a pro uživatele v tom nejlepším se z toho stala dopaminová závislost, v tom horším upadli do toxického bahna psychické manipulace. ano, pár, klidně i milion, nadšenců se drží stranou (připomíná mi to "tučňáčky" mezi mými kámoši v nultých letech). pár, tady to bude ještě míň, dokonce vědomě stojí úplně mimo. a pak jsou tu ty stovky milionů až miliardy, co se chytili a roztáčejí kola internetového kapitalizmu.

nedávno jsem se tu u sousedů ve třetí světové odvolával na "obchodníky s vesmírem" od pohla a kornblutha. 65 let stará kniha, která pěkně dnešní dobu předznamenala, i bez znalosti netu a moderní elektroniky. jen ten princip ovládání lidí je stejný.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: sociální sítě nejsou technologie vymyšlená aby se soutěžilo v nějakém dosažení energeticky náročného a současně nemožného, jako u proof-of-work kryptoměn nebo trénování AI. je to jen databáze příspěvků lidí, kterou může provozovat kdokoliv a jediný trik je v tom, jak jsou tyto příspěvky distribuovány a hodnoceny.

Bylo to myšlené jako svého druhu DJing informací, tedy že ti nějaký tvůj okruh preferovaných moderátorů obsahu moderuje a spoludotváří tvůj informační prostor.

Nikdy není psané, že tvůj informační prostor musí vytvářet algoritmy Elona Muska nebo Marka Zuckerberga. Změna v tomhle ohledu je snazší, než změna ledasčehos jiného...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: podle mých zkušeností není podstatné, jak bylo něco vymyšleno, ale jak to nakonec funguje.

věřím, že určité změny jsou možné, dokonce i ty k lepšímu 😁 koneckonců, mezi mou oblíbenou četbu patří pinkerovo "to lepší v nás" (better angels of our nature), ale repertoár toho, co je společensky možné, je docela omezený. a zrovna u sociálních sítí je ta změna nepravděpodobná, z titulu toho, jak fungují a jak funguje naše mysl.

a proč jsem volič pirátů i s tímhle skepticizmem? protože nikdo lepší volitelný tu není 😅 ve zbytku si můžu vybrat mezi politickými mafiány a autoritáři, a to nejsou mé šálky čaje. jak už jsem tu rozkládal u sousedů, jsem vesnický liberál a tím se mi výběr zužuje. zatím jsem víceméně spokojen, uvidíme, kam nás zavede hřibidi a spol.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: Internet tak byl vymyšlený. Současná forma je značně zdegenerovaná proti těm začátkům. Ale nadějné směry pořád existují. Pokud něco ve světě používá milion uživatelů, tak to není ztracené a může se to rozšířit.

Proč vlastně volič Piráty, když obecně nevěříš, že změna je možná? Já skokovou změnu k lepšímu zažil ve svých 16ti, nevěřím, že se něco podobného nemůže jinde ve světě nebo celosvětově stát znovu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: lepší, než přijmout takový ten postoj levicové mládeže "my chceme akorát znárodnit Instagram"
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    NIEKT0: nie zlé, iba nemožné 😇 ale samozřejmě se mohu mýlit. z jistých důvodů se vrtám v lidské psychologii a můj optimizmus je v tomto směru silně nalomen. ale jak říkám, pořád se mohu mýlit. a mýlil bych se rád.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    GAARQ: Pockaj comu? ze decentralizovany svet je mozny? To ma byt ako zle?:) (on tak nejak bol nadesignovany cely internet...) To skor sucasne centralizovane nadory nad nim budu coraz tazsie udrzatelne.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: ty tomu opravdu věříš. ok, gott mit uns 😅
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: zase tak úplně nulové ne... navíc revoluce v tomhle směru může přijít prakticky každým dnem. Protože výkon dostupný amatérům roste, tak pokud se lidi hromadně rozhodnout, že AI generované nesmysly a botnety je už nebaví, tak jich fakt můžou přejít statisíce skoro ze dne na den, jsme na to připraveni...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: a jaké je procento uživatelů takových sítí z celkového počtu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: Tak sociální sítě se vyvíjejí jako celý zbytek Internetu, ale představa, že ke Xitteru a Facebooku neexistuje žádná nealgoritmicky moderovaná alternativa je fakt špatná.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: anonymita v oznamovatelství má svůj zásadní vliv, ale my se bavili o sociálních sítích, tam je bez moderace nejen nefunkční, ale i nebezpečná. pozor na ty deflekce 😉
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: Anonymita má ale i svoje výhody, není bez ní možný např. whistleblowing, a my ve Fediverse věříme, že nějaká podoba udržitelné pseudonymity je možná a žádoucí. Botnety šířící ruskou propagandu to ve Fediverse nemají jednoduché...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: ono je to tím myšlené to, že META si tím zlegalizovala to, co se stejně už dělala načerno :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    “Dobrovolné”
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Héééj Piráti, děláte s tím něco?

Dobrovolné masové sledování občanů dostává zelenou a míří do Evropského parlamentu - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/dobrovolne-masove-sledovani-obcanu-dostava-zelenou-a-miri-do-evropskeho-parlamentu/
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    NIEKT0: Počkej tady někdy byl nějaký admin bez “slepých skvrn”? :)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    GAARQ: No, povedzme ze kvalita moderacie/predsedania sla v poslednej dobe hodne dole, a nestranost sa uz ani moc nepredstiera (alebo tak naoko). Moderovat primerane trolie farmy a fake ucty na facebooku ma nejak neboli, ale ked vidim tych istych ludi na fotke, tak mam trochu predstavu ako to v praxi vyzera:)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Proč Babiš nesnáší Piráty? Souvisí to se střetem zájmů
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-komentar-proc-babis-nesnasi-piraty-292522
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam