XCHAOS: svatá prostoto... promiň, ale tohle je přesně to o čem mluvím. ty máš nějaké idealistické představy a realita je úúúplně někde jinde.
jenže je to jako se socíkem. na papíře budujeme rovnoprávnou společnost, kde nejsou znepřátelené třídy, útlak a sociální nespravedlnost a v reálu dostaneš autoritařský až totalitní režim, kde si pomalu ani neuprdneš bez dozoru tajných.
sociální sítě možná (a to zdůrazňuju, možná) začaly jen jako ty tvé uspořádané databáze příspěvků (první FB jsem měl už někdy 2007, ale mé tehdejší asociální já nepochopilo, k čemu je to dobré a účet jsem za měsíc zrušil), ale se tu objevil pan algoritmus, nástroj, jak využít psychologické atraktivity této formy komunikace a udělat z ní husu, co nejen snáší, ale přímo turbosnáší rovnou platinová vejce. a pro uživatele v tom nejlepším se z toho stala dopaminová závislost, v tom horším upadli do toxického bahna psychické manipulace. ano, pár, klidně i milion, nadšenců se drží stranou (připomíná mi to "tučňáčky" mezi mými kámoši v nultých letech). pár, tady to bude ještě míň, dokonce vědomě stojí úplně mimo. a pak jsou tu ty stovky milionů až miliardy, co se chytili a roztáčejí kola internetového kapitalizmu.
nedávno jsem se tu u sousedů ve třetí světové odvolával na "obchodníky s vesmírem" od pohla a kornblutha. 65 let stará kniha, která pěkně dnešní dobu předznamenala, i bez znalosti netu a moderní elektroniky. jen ten princip ovládání lidí je stejný.