XCHAOS: asi bych být tebou četl pozorněji, co tu píšu. nevěřím té změně, o které mluvíš, tedy nějakému magickému odklonu uživatelů klasických, predátorských sítí k sítím nepredátorským. ale věřím, že lidé jsou schopni driftovat směrem k menší míře násilí, větší míře spolupráce a umožní tak fungování složité společnosti. jen se to děje dosti netriviálními a neintuitivními cestičkami. přečti si toho pinkera, docela ti to pomůže, imho.
přechod z predátorských sítí je stejně nemožný jako přimět lidi k jinému zodpovědnějšímu chování, které naruší jejich sebeutvrzovací stereotypy podpořené ještě navíc psychologickou manipulací.
bez urážky, já tuhle debatu asi ukončím, protože to je jako házení hrachu na zeď. nevidím tady žádný další prostor k debatě, já řekl své, tys řekl své a na tom zůstáváme. já si mohu myslet, že je to tvou neochotou pochopit, že lidská psychika nefunguje podle laických představ, ty si můžeš myslet, že plácám nesmysly, protože ve skutečnosti je to přece jednoduché, apka jako apka ;))