• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: tak já mám mini-nonAI-datacentrum, které ohřívá teplou vodu několika domácnostem a všichni jsou spokojení. Jenže to se bavíme asi o 10 kW....

Ale v té Americe se teď pro to AI bavíme o multi-GW datacentrech, která jinak než tekoucí vodou neuchladíš a využití pro takové množství tepla nenajdeš. Kromě plýtvání a zdražování vody to zvyšuje i ceny elektřiny, resp. si vedle toho postavěj klidně pár plynových turbín a to fakt není dobré. A pracovní místa to na rozdíl od klasického průmyslu nevytváří. Fakt je to teď velké téma a třeba v té Americe to prý začíná jít napříč stranami.

NIMBY dávno není jen proti větrným elektrárnám. Já třeba v Praze byl logicky proti NIMBY proti okruhu na Suchdole, protože ono to přenáší zdánlivě problém na jiné části Prahy...jenže v Břevnově jsem nebyl součástí NIMBY proti tunelu Blanka, a teď toho lituju, protože z mojí čtvrti se stala dálniční křižovatka. Takže paradoxně, zamlada mi to přišlo příliš antisystémové, ale v pozdějším věku jsem si uvědomil svojí chybu.

Ve skutečnosti nevěřím, že 15-letí voliči by samí NIMBY aktivisté.. kromě případů typu bourání jejich vlastního domu. Spíš by měli větší pochopení pro změny společnosti, ale na příkladu AI datacenter je jasné, že to není vždycky dobře. U té nižší hranice pro obecní volby mi šlo spíš o to, že zastupitelé nejsou poslanci a neřeší se důvěra vládě nebo podpora důležitých zákonů, ta odpovědnost je přeci jen pouze vůči lokální komunitě.... a současně jde o věci, které mají bezprostřední dopad na každodenní dění, nejde o vysoké abstrakce.

Teenageři nejsou řidiči, ale chodci a uživatelé MHD a měli by v obecní politice mít tedy větší slovo.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: pokud datacentrum nestaví přímo nějaká ai společnost, tak nemáš šanci poznat k čemu datacentrum je. BTW lidi se bouří skoro proti všemu, ale NIMBY proti datacentrům mi nedávají nějak smysl, pokud ho nepostaví u mě, postaví ho někde jinde a u mě místo toho postaví např sklady, nemyslím že bych si tím polepšil, spíš naopak. Datacentrum akorát stojí! provoz je tam skoro 0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: NIMBY třeba proti AI datacentrům je teď docela výrazný politický směr a dá se říct dost legitimní.

K demokracii patří starost o prostor, ve kterém žiješ. Je to normální. Je to základ politiky. Starost o osud tvojí polis.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    KEDRIGERN: a máme nějakou představu, jak by to mohlo dopadnout? abychom se nepřepočítali.... zase
    jako rozumím tomu protipolu ke stáří (což jsou voliči často zvyklí chodit k urně už od komoušů, vesměs povinně), ale teenagerům chybí vesměs jakékoliv reálné zkušenosti (bydlení, práce)

když koukám na Moravcovo Fokus, tak by to bylo v pohodě, ale to jsou většinou gympláni... na učňáku a prumkach to asi takové terno není, nebo to vyluxuje tiktok Hranolka, či vejfuci s Gregorem atp. či budeš volit dle rodičů
    to se bavíme o těch pod 18

co jsem byl ale na Letné, tak mladé (20-30) to moc nezajímá, důvody úplně nevím - zda to maj u koudele, nerozumí tomu, nebo jim vlastně nikdo nic nenabízí

ani nevím, jak to je teď ve škole - my jako maturanti y2k skončili na začátku 60. let - takže víš úplnou tužku o vývoji naší země za posledních xx let, pokud ti to neřek někdo v rodině, nebo se sám nezajímáš (a opět si budu myslet, že se většina mladých nezajímá)
    nejspíš zním pesimisticky, ale snažím se na to koukat analyticky s odstupem - ono poslední dobou budou i u mladých asi dost výkyvy znalostí a sympatií k 89.

XCHAOS: tobě popravdě často moc nerozumím, si i na mě chaot, tak do toho nebudu zabrušovat... nimby jsou imho cesta do prdele a zas volba PROTI. na druhou stranu demokracie se taktéž dost proměňuje, ale to už je na samotnou polemiku, do které nejdu :o)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: NIMBY je ale budoucnost demokracie, ať se ti to líbí nebo ne...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Osobně si myslím, že je to hodně žádoucí. Zvláště když z druhé strany věkového spektra je velký tlak. Navíc je super, že nejdřív si to zkusí v komunále a pak budou spíš chtít řešit celostát - budou se na to těšit, vážit si toho. Samozřejmě ne kadžý, ale to pouto k demokracii bude delší.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: do komunálu přišlo minule 46%... si nejsem jist, co by to provedlo. aktivace nimby atp.? (dělej mladej, jdeš s náma nebo nebude nový prkno!)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: ano, třeba u komunálu si umím představit, že volí každý, kdo má občanku...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: V případě Německa je to 18 pro federaci, ale samosprávy mohou mít méně a často mají těch 16:
    Election in Germany | Questions and answers on the Bundestag election
    https://www.deutschland.de/en/topic/politics/election-in-germany-questions-and-answers-on-the-bundestag-election
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Netušil jsem. Je to docela zajímavé....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: koukám, že Poslanecká sněmovna může řešit nejen vydání poslanců k trestnímu stíhání, ale už i vydání do rukou psychiatrů, tzn. k psychiatrickému stíhání! Z toho bych asi měl stíhu. Ale pokrok nezastavíš :-)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    Foldyna chtěl zkoumat svéprávnost šéfa Pirátů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/poslanec-spd-foldyna-navrhl-zkoumat-svepravnost-sefa-piratu-hriba.A260417_105648_domaci_kop

Hlasování Poslanecké sněmovny - 14/77
    https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=87181

ODS nepřekvapila, ale Vendy z Brna kapku jo

Vendula Svobodová - pirátský medailonek | Lidé a týmy
    https://lide.pirati.cz/profil/1610/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: takže ve skutečnosti může jít o iluzi účelovosti a vztah si oba náležitě užívají :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: že to je hrozně špatný si napsal ty (chudáci dezoláti, co si o nás jen pomyslej), a tohle je tvůj 5.post jen na téhle stránce...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "Napíšu 6 postů k tomu jak je to hrozně špatný, ale zároveň je mi to hrozně moc jedno, a víc k tomu nepsat"

tomu říkám řádná incel masturbace :)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: každá iluze je klamná
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: ... a každý účel je iluzorní :-)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    XCHAOS: Každý vztah je účelový.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: proboha, ale to je právě to: v politice, když se o tobě nemluví, tak neexistuješ (před pár měsíci mi zaujalo, že jméno Macinka zná víc lidí než Kupka - přičemž ten druhý se pasoval do role wannabe vůdce opozice a tedy stínového premiéra...)

A existuje lepší způsob, jak dosáhnout, aby se o nich mluvilo? Vždyť to aní skandál... jsou to prostě "drby z Hradu". Spíš se bojím, že je to možná víc účelové, než reálný vztah. Ale je to jejich věc, jsou oba dospělí.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: tenhle potenciál tam tedy fakt nevidím, Nečas byl premiér... slečna D to nejspíš dál než na poslance nedotáhne - akorát jí za chvíli bude dost srát ten bulvár a dezoši. její boj, zas o tom budu chvíli poslouchat kecy magorů v okolí a pak to zapadne
    víc tomu čas věnovat netřeba, každý strůjcem svého štěstí (v tomto případě)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam