Well sort of fake news,
protoze Valve asi pred peti lety zahodilo Steam OS pro vsechny PC (slibujou napravu, ale to je jak Half life 3) a ted to nejak povolilo pro par SteamDeck like handheldu, s tim ze tam bude nejaky note, ze podpora je na vyrobci a nefunguje tam tolik vykonovejch optimalizaci.
Co se tyce kompatibility jde to pomalu i tou jejich inbuild Wine emulaci, je kompatibilitni tak polovina my Steam knihovny, na coz ma vliv i to, ze ty hry se musi portovat z mysi klavesnice na gamepad ovladani.. - Ikdyz vysledky jsou pekny, hral jsem spoustu her na GPD WIn2, kde jsem pocital game stick jako mys a fungovalo to dobre a daleko mit nez ta ploska na Steamdecku, nebo Steam ovladaci pro PC (taky Discontinued).
Pro bezny PC se doporucuje Bazzite -
https://bazzite.gg/ , coz je Gaming Port Fedory zvenku to vypada pekne, ale rozsireni je maly a pokud to chce clovek je vyzkouset, tak to zabere 3 vlastni partitiony, vlastni partitioning konci crashem (nechce se mi predelavat wizard (Anaconda pokud si spravne pamatuju - otevrel jsem na to issue), ktery pouzivaj, ani tam pridat hinty, ze neco neco podporovany), a vic to zase prichazi s novym OST tree systemem - EXT4 + BRTFS, kterej je mozna vic fail proof, ale zaroven veci jako Boot repair CD si s tim nevi rady.. na webu je daleko min tutorialu etc.
I podpora virtualizace jen tak na zkousku, je da se to, da se to rozjet, ale neni to smooth, jestli nepletu, tak nemaj ani pred nastavenej virtual na stazeni.