• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYJemné a legální změny vědomí
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    A jinak můžu doporučit Prána čaj od Everest Ayurvéda, taková řízná směs se spoustou zázvoru, opravdu zahřeje a protáhne, v těchto dnech kdy to zima přetahuje ;))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: pokud někomu efedrin nic neříká, je to silnej centrální stimulant, potentnější než kofein
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    chichi, tak jsem se koukla do auditka o perníku, páč tam koukal jeden známej a byla sem zvědavá na co kouká ;)), a ono tam překvapivě relevantní info pro tento klub z překvapivého zdroje ;o)

GAZIK --- --- 12:58:34 27.2.2010
    (+2)
    Ty jo obevil sem konecne neco co me k pestovani te efedry donuti:

Hlavní obsahovou látkou je alkaloid L-efedrin doprovázený dalšími alkaloidy, např. L-norpseudoefedrin a D-norpseudoefedrin. Jejich obsah v rostlině silně kolísá. Toxická je celá rostlina.

----------------

poznámka od conti ;)
    Efedra, neboli chvojník, je kromě toho, že obsahuje efedrin, překvapivě zdravá bylina. Mám ji tu v ájurvédské knížce Yoga of Herbs, kde je popsáno mnoho pozitivních zdravotních účinků chvojníku a zjevně je považován za naprosto regulérní kvalitní součást terapie pro některé pacienty ;) Takže pro zdravé lidi, kterým konstitučně vyhovuje, bude rozumné občasné užívání asi taky ok...

Tady v citátu od Gazíka říkají "toxická", protože obsahuje ten alkaloid, navíc drogovej prekurzor, brekek, to už je prostě takovej jazyk ;)
    Samozřejmě efedrin má řadu kontraindikací, zejména cokoli se srdcem,a musí se užívat velmi uvážlivě, ale pokud už, tak v "přírodním balení" je to určitě nejlepší možnost.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURF: Kombinovala jsem ho s kakaem do mléka, pak to bylo docela dobré. Nakopává to slušně. Naštěstí s přibývajícím věkem jsem kupodivu na kofein stále citlivější, tak mi stačí kafe.
    MILOSHIT
    MILOSHIT --- ---
    ATREY: oj!! slušněj výběr...
    ATREY
    ATREY --- ---
    Nabízím k prodeji tyto sušené rostliny:

Mučenka pletní 100g / 50 Kč
    Heimia salicifolia 100g/250Kč
    Calea zacatechichi 100g/250Kč
    Kolový ořech mletý 250g/200Kč
    Sarsaparilla 100g/100Kč
    Pilosella 100g/50Kč
    Lobelia 100g/200Kč
    Gymnemae silvestri 100g/150Kč
    Alchornea floribunda 100g/150Kč
    Puškvorec 250g/150Kč
    Lactuca virosa 100g/100Kč
    Rauwolfia serpentina 100g/100Kč
    Verbena 250g/100Kč
    Lycopodii 100g/50Kč
    Levandule mletý květ 100g/75Kč
    Pilosella 100g/50Kč
    Arekový ořech mletý 100g/50Kč
    Erythrina 100g/300Kč
    Maté prachové 100g/50Kč
    Banisteriopsis caapi 25g/250Kč

Extrakty:
    Lactuca virosa 10:1 1g/50Kč
    Lactuca virosa 20:1 1g/100Kč
    Lobelia 5:1 5g/200Kč
    Lobelia 20:1 1g/150Kč
    Pilosella 5:1 5g/100Kč
    Pílosella 20:1 5g/250Kč
    Heimia 5:1 1g/50Kč
    Heimia 10:1 1g/100Kč
    Alchornea 20:1 5g/200Kč

Zájemci pošta
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Gotu Kola, BIO / Praha / 140 CZK ]

Tahle bylinka úžasně uklidňuje a uvolňuje a narozdíl od většiny "hrubších" uvolňovadel přitom neotupuje, naopak dodává krásně čistou a jasnou mysl.
    TURF
    TURF --- ---
    KARCOOLKA: mam pytlicek mletyho. kdyz jsem uplne KO a musim jeste na necem pracovat, tak si ve vyjimecnych pripadech dam jednu-dve kavovy lzicky do sklenicky s vodou a vypiju. je to dost hnusny a hlavne spatne rozpustny, ale energetickej naboj to ma ukrutnej. jak fyzickej, tak psychickej. s nicim jinym jsem to nekombinoval a ani neplanuju.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Vánoční baliček ájurvédských bylin / Praha / 330 CZK ]

bylinky pro celou rodinu :)), od každé po menším pytlíčku, ideální na testování, co vám dělá dobře :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Ašwaganda - "indický ženšen" / Praha / 75 CZK ]

další bylinka k Vánocům :)

Ašwaganda je jedinečná tím, že uklidňuje nervovou soustavu a zároveň dodá energii.
    Ráno a přes den podpoří mozkovou činnost a povzbudí.
    Večer (nebo kdykoli, kdy je to aktuální;)) působí afrodiziakálně.
    A po tom všem;), v noci, podporuje hluboký a osvěžující spánek (někteří dodavatelé ji dokonce prodávají speciálně jako prostředek proti nespavosti)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Tak jsem si trochu popovídala o puškvorci s ájurvédskou doktorkou.

A samozřejmě má kontraindikace. Přemýšlím teď, jak na to vhodně upozornit na letáku.

Jde jednoduše o to, že je to silnej účinnej lék povzbuzujícího typu, a to není vhodné vždycky pro všechny.
    To samé se dá říct o naprosté většině léčivých bylin, s výjimkou několika málo velmi univerzálních, ale v naší kultuře nějak není zvykem brát byliny dostatečně vážně, po století chemie se na ně často kouká jako na něco málo účinného, zato ale vždy neškodného. Což vůbec není pravda. Byliny jsou léky, ostatně obsahují přece chemické látky, jen v původní podobě.

Hlavní je, aby člověk sám u sebe pozorně sledoval, co s ním věc dělá, a užíval ji pravidelně jen, pokud mu dělá opravdu dobře.

Možná nejlepší dívat se na puškvorec podobně, jako na slabší legální rekreační drogy (což ostatně většina lidí zdá se dělá;)
    Každej ví, že třeba kafe nebo energydrink nemusí snášet všichni, někomu nedělá dobře na žaludek, někomu na srdce.
    Puškvorec v tomhle má ten profil jemnější, a je to bohužel o věcech, které o sobě každý nemusí vědět. V zásadě se nehodí ho užívat, když má někdo hodně zanesený a znečištěný organismus různými odpady a toxiny, které se usazují z psychických i fyzických důvodů. V takovém případě nejsou vhodné vůbec žádné stimulanty, bordel je třeba vyčistit, ne rozmíchávat. Stejně tak při energetických blocích, puškvorec rozhýbe energii, a pokud narazí na hodně ucpané dráhy třeba v hlavě, člověku to nemusí udělat dobře.
    A určitě na něj mohou nadměrně reagovat lidé s velmi citlivou nervovou soustavou.

Pozjišťuju toho co nejvíc a zkusím sepsat něco přijatelného pro západního člověka na téma, jak se k tomu rozumně stavět. Nebo ještě líp oslovit nějakého odborníka, aby s tím pomohl.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GAF: Med je jeden z možných nosičů pro aplikaci bylinek - můžeš ten puškvorec sníst s medem ;)
    A med má posilující a povzbuzující vlastnosti, čímž se puškvorci v něčem podobá. Je zajímavé, že tobě se po takovém účinku zrovna dobře spí, ale když už to tak máš, nepřekvapuje mě že z obojího :)
    GAF
    GAF --- ---
    Ještě to nemám dostatečně často zopakované, ale i tak: myslím si, že se mi po puškvorci dobře spí. Jakoby na vodě. A vstávám ...eee... rozvlněný a vodní? ...absence výskytu hran, rušivostí a ostrých nepříjemných pocitů po ránu, které jinak často mívám. Je to každopádně zajímavý, ne zrovna příjemný, ale už určitě ne ošklivý nebo tak...

Má stejné účinky ta lžička medu navečer, jak se o ní mluví ve spojitosti s puškvorcem?
    JKACII
    JKACII --- ---
    CONTINUITY: na mne puskvorec tak dobre pusobi zrejme proto, ze mam ted obdobi velke psychicke a fyzicke vycerpanosti, moc toho nenaspim a pres den se docela nadru.
    JKACII
    JKACII --- ---
    KARCOOLKA: ty prece sosas kolu kazdy den...o))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    btw hihi, pani carodejka X. vcera vyslovila nazor, ze by puskvorec mohlo jit take kourit z alobalu ;), pokud nekdo tento zpusob aplikace mate radi a vyzkousite, napiste ;))

(take vyzkousim, mam to ovsem rada spise stredne, ne tak moc, abych si behem dneska vzpomnela opatrit si alobal ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KARCOOLKA: Myslim, ze pokud ti puskvorec nevoni, je to zasadni signal tela, ze pro tebe neni vhodnej. Po te predchozi zkusenosti bych takovou vec urcite uz neuzivala. To neni o "zavrzeni", ale o tom, ze zadna, ani ta nejzdravejsi vec neni nikdy stoprocentne vhodna uplne pro kazdeho a v kazdem stavu.

A puskvorec navic neni uplne univerzalni bylina "na vsechno a pro vsechny", jako treba Tulsi, pro nervovou soustavu je to proste druh stimulantu, sice asi jednoho z nejsetrnejsich, ale prakticky kazdou stimulaci muze nekdo spatne snaset. S tim se da delat prave jen to, ze je clovek sam k sobe citlivej, sleduje co s nim nova substance dela, a pokud mu to nesedi, neuziva ji.

Zrovna jsem dostala predepsane Bachovy esence, vytazky z kvetu rostlin, a k lahvicce patrila zakladni instrukce: pokud mi to casem zacne nevonet nebo nechutnat, mam to hned prestat uzivat, znamena to, ze uz tu konkretni smes nepotrebuju a dal by mi nedelala dobre.

JKACII: Diky za informace, a za tvuj report :)))

Koukam, ty jsi taky s necim prvni ;), a to s tim, ze puskvorec funguje tak dobre, ze je to az i o zavislosti ;) Zrejme jsi na nej taky hodne citliva a nejak se dobre trefuje do tveho energetickeho typu...

Abych pridala aktualni zkusenost svou, s velikou radosti jsem si dodelala luxusni designovou plechovou snupaci krabicku :)), kterou si nosim v kabelce a muzu s ni praktikovat zabavnej ritual aplikace ;).....a prakticky si dat si vzpomenu radove 1-2x za den ;), ve chvilich, kdy to nejak dava smysl. Neboli, udrzovat "puskvorcovej stav" celej den me uz pred delsi dobou tak nejak prirozene prestalo bavit. Obcas je den, kdy si vzpomenu vickrat, protoze je to takova prijemna drobnost, co muzu udelat pri nejaky zatezi. Jinej den zase zapomenu. Ucinky pocituju stale stejne, jemne povzbuzeni a lepsi nalada, jsou mile, ale zrejme ne tak vyrazne jako u JKACII. Zavislosti bych to nenazvala, s tema mam bohaty zkusenosti a funguji jinak, puskvorec vnimam jako neco, co delat muzu (necitim zadny duvod prestavat), ale nemusim (pokud neni, pohoda, jsou jiny maly i velky radosti ;)
    ANNA
    ANNA --- ---
    no ten zápach mají na svědomí obsažené látky (silice) a ty můžou snadno dráždit. mě podobně irituje třeba i vavřín (bobkový list), kterého moc nesnesu ve formě vnitřního užívání. taky tohle jsou látky, které jsou ve větší míře toxické - a míra je individuální. ten pocit nevolnosti z pachových vjemů imho signalizuje citlivost vůči obsaženým látkám a samozřejmě se může navázat na zkušenost.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam