ERVIN: návodů je spousta, můžeš používat různé techniky
mně se osvědčil třeba ten z
http://www.aypsite.org
Základní postup je v textu "deep meditation" a dá se shrnout:
- pohodlně si sedni s rovnými zády (můžeš klidně v křesle nebo s polštáři za zády)
- zavři oči
- začni v duchu vyslovovat mantru "ayam"
- kdykoli si všimneš, že ti pozornost ujela a zabýváš se nějakými myšlenkami, jemně se vrať k mantře. vůbec to nevadí, je úplně normální, když se ti to stane 10x za minutu. jde jen o to, pokaždé se vrátit k mantře, jakmile si toho všimneš
- začni pár minutama, můžeš postupně prodlužovat až na 20 min
- pak si min. 5 minut odpočiň v sedu nebo lehu se zavřenýma očima
- prováděj 2x denně, nejlépe ráno a pozdě odpoledne
Na nyxu je o tom klub (AYP), kde jsou k mání lekce v češtině, plus je tam nyx komunita praktikujících. V lekcích je vysvětleno víc o tom, co to je, k čemu to je, a kam to dál pokračuje (pokud člověk chce, může postupně přidávat další techniky, pokud nechce, budo mu to krásně fungovat i jen s tímto základním postupem).
Moje zkušenost: funguje to okamžitě (účinky pozorovatelné po jedné meditaci), po týdnu, po měsíci....po roce naprosto nepřehlédnutelné...
(někdo si nemusí všimnout tak rychle, např. hned, procesy jsou u něj pomalejší nebo je tolik nevnímá, ale časem reaguje každý)
Je to nejúčinnější technika práce s vědomím, co jsem kdy vyzkoušela, způsobuje nejhlubší pozitivní změny (a to jsem vyzkoušela kde-co ;)
Co jsem slyšela, podobné zkušenosti měli lidé i třeba po jednom kurzu jiných technik, k těm se nemůžu vyjadřovat, ale základy se jeví být podobně jednoduché. Jde jen o to, najít motivaci to dělat, takže člověk zjistí, co to dělá :) (pak už motivaci má trvale a prostě to dělat chce :)