ROMANET: ohledně lidovců jsem četl zajímavej bonmot:
ateisti nevolí KDU protože si myslí, že je to křesťanská strana a věřící ji nevolí, protože VÍ, že to není pravda.
Cyril Svoboda je jako lídr neuvěřitelně slabej a kooperace s EDS Jany Hybáškové té straně uškodila minimálně u konzervqtivní části jejich elektorátu.
Ohledně Hybáškové (teď to nehodnotím, jen popisuju):
Je známá propotratovou, LGBT a eurooptimistickou agendou, na což lidovecký volič reaguje jako bejk na muletu
Zelený v ČR jsou pro "levičáka" málo levicoví, pro voliče středového rozhádaní a nečitelní a pro pravičáka absolutně nevolitelní. Mám za to, že český zelení se do PSP v 2006 dostali jen díky kauze s Kačkou JauJau, kdy díky poskytnutýmu mediálnímu prostoru působili (i díky průzkumům) jako jediná volitelná alternativa vůči klasickým stranám.
Svůj potenciál zaplaťpánbůh takřka bezezbytku prohospodařili
Jejich elektorát se rozdrobil na:
"Pravicovější voliči zelených volili TOP09, nebo VV"
"Středoví volili lecos"
a "Levicoví podle mě dali často hlas pirátům, kteří přináší témata, které rebelujícího mladého člověka mají díky soustředění na 21. století dokážou oslovit podobně jako ekologická, repsktive gender-antidiskriminační problematika
Na mladého voliče TOP09, který se nepovažuje za nějak silně zakotveného pravičáka zafungovala ikona Karla Schwarzenberka, kdy jeho marketingová prezentace coby "cool chlapíka s motýlkem", který pro sprosté slovo nejde daleko a pokecá i s 18ti letým voličem u pivka a holky ho mají na nahých kozách, mladé patrně oslovila.
Na "pravičáka" zafungovala Kalouskova rétorika, byť jadrná, tak vzhledem k důrazu na úspory v kontextu řecké cesty prostě fungovat musela.
Úspěch TOPky je tedy IMHO mixem : souhry okolností, puncu novosti, krize ODS, společenskou poptávkou po (alespoň ekonomicky) konzervativně liberální straně,
kombinací charismatu dvou předních představitelů, efektem nejmenšího zla pro pravicového voliče, nápadně nekonfliktní kampaní a obecně velmi dobře zacílenou kampaní na moderních mediálních hřištích (facebook, atd.)