CROSS: Kromě Hitlerovského německa a zákonů o tom, co všechno židé nesmí, mě nic nenapadá. Jenže to je právě to -- čekal bych, že se z toho lidstvo poučilo a pochopilo, že hodnota člověka se nedá zredukovat na jednorozměné "kolik platíš na daních" nebo "jakou barvu pleti a očí máš".
Proto mě právě udivuje, že někdo přichází s návrhy omezit volební právo těm, kdo málo platí a hodně berou -- a to přesto, že znám onen bonmot o tom, že demokratická společnost funguje jen do té doby, než si lid uvědomí, že si sám pro sebe může odhlasovat štědré dávky atd., a tím pádem se "zadusí" jakýkoliv ekonomický růst jeho rozfofrováním na předvolební úplatky.
Řešením prostě není to, že necháme o vládě rozhodovat jen ty, kdo ten systém financují, protože tím jen odsouváme chvíli, kdy k tomu rozfofrování na předvolební úplatky dojde (jen nebudou mít podobu dávek, ale spíše velkorysých městských staveb, nesmyslných zakázek na přemalovávání modrých laviček na červené lavičky pro firmy, kde ti lidé pracují, apod.).
Možná důvod, proč ti chudí nesnáší ty bohaté, je v přezíravosti bohatých k chudým. To, jak často z úst "zlaté mládeže" (která sice není početná, ale za to je velmi slyšet) zaznívají výrazy jako "socka", "alieni" (označení důchodců v Brněnské MHD) apod. Chybí nám sociální smír založený na respektu (a nikoliv na příkazech a složenkách). Chybí nám porozumění, že ten zemědělec, dělník, řemeslník atd., kterým coby člen "pracující inteligence" nechci být, je také důležitý, a budu-li ho příliš srát svým přezíravým postojem k němu, tak se na mě vysere, až ho budu potřebovat.
Není divu, že ten dělník, rolník, řemeslník, důchodce či matka s dětmi doma chce co největší dávky (a volí toho, kdo jim to slíbí), když je to jediný způsob, jak to "oplatit" těm, kdo jimi pohrdají.
Tak jako "škodíme" policajtům, protože je nesnášíme za jejich "schovám-se-za-bukem-a-budu-měřit-na-speedtrapu" chování, zatímco kdybychom měli pocit, že skutečně chytají nebezpečné řidiče a trestají nebezpečné chování, tak jim to telefonováním do rádia sabotovat nebudeme, tak i důchodce, domnívající se, že mladí ho nenávidí a nejradši by ho odpráskli, nevynechá jedinou příležitost hodit hlas "socanům", zatímco kdyby měl pocit respektu ze strany mladých, pravděpodobně by byl náchylnější tomu se uskromnit, aby mladí měli za co si pořídit bydlení a za co vychovávat děti.
Nevím, možná jsem idealista, ale tím, že pocházím z mnohačetné a dobře fungující rodiny, tak jsem viděl, že se prarodiče ptali mých rodičů, koho volit, aby to pro mé rodiče bylo přínosnější (!) -- tzn. byli připravení volit "pro budoucí generaci" a ne "pro sebe". Ale chápu, že u nefunkční rodiny, která stařečky "dumpnula do domova", to takhle fungovat nebude.
Sorry za TL.