• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Tak mně jako nezaměstnanýho docela vytočilo , že MPSV který vede p. Drábek z TOP09 nepovažuje za rekvalifikaci ke zvýšení kvalifikace výuku cizích jazyků na jakýkoliv úrovni (((. Přitom v minimálně 20ti% pracovních nabídek je požadavek na znalost cizího jazyka na minimálně komunikativní úrovni.
    A kdzž už si nějakou rekvalifikaci ve svým oboru IT vyberu, tak zase nejsou lidi a ani jí nespustí. Prostě začarovanej kruh na 2 (::).
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    ALCATOR: jj, tohle sociologie zná jako sebemařící respektive sebenaplňující proroctví
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    A nebo prostě platí, že zdání úspěchu budí úspěch.

    Dokud na Slovensku nevyšel první průzkum, podle kterého měla SaS šanci dostat se do parlamentu, nikdo po nich ani neštěkl. Pak najednou přišly volby a oni se dostali k 10% (oproti slibovaným 5).

    A naopak, pokud podle odhadů vše vypadá, že strana je "jasný vítěz", tak část jejích voličů prostě k volbám nejde, protože mají pocit, že vítězství je jasné.

    Takže často jediné, co potřebuješ, je prostě podmáznout jednu agenturu, aby ti předpověděla 6%, a světe div se, skutečně je dostaneš.
    HARALD
    HARALD --- ---
    Pokud si dobře pamatuju, STEM před volbami předvídal 30% ČSSD a 9% TOP-ce. Buď má špatnou metologii, nebo to tam dělají diletanti (což by platilo i v prvním případě). Nechce se mi věřit, že by zkreslovali výsledky úmyslne.
    CROSS
    CROSS --- ---
    TLAMPAC: Ipsos vstoupil do někdejšího Tamboru v roce 2007, od tý doby zásadní změna, což je vidět i na ekonomických výsledcích.

    (Předtim byly nějaký pokusy a cosi jako Ipsos v ČR existovalo, ne snad přímo one man show ale tak něco, nicméně to byl jinej subjekt.)

    Když už se ale bavíme o tomhle tématu - ona předevšim řada (výzkumných) firem vůbec nic jako preference a volební prognózy nedělá, čehož si velmi cením (i když k tomu mají především řekněme obchodní důvody).
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    CROSS: ok, Ipsos beru zpět, pamatuju ho řadu let zpátky, kdy to byla celkem divočena, ale prý šel hodně dopředu
    CROSS
    CROSS --- ---
    TLAMPAC: pokud je mi znamo, naprosto nemuzes srovnavat obskurnost jako SANEP s Ipsosem. Nevim, jestli Ipsos v CR "rychlokvasny" online panel vubec k necemu pouziva, ale naprosta vetsina businessu se dela stejne jako u ostatnich zminenych agentur (o kvalite bychom pak mohli dlouho debatovat).

    Sorry za OT, ale kdyz uz to zaznelo, nebylo by fer to nekomentovat.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    FIONOR: více méně souhlasím

    dá se srovnávat, zda se výsledky různých průzkumů shodnou, což v komerční sféře jde líp, protože tam o sobě nevědí, například jsem porovnával znalost jedné finanční instituce v obecné populaci z různých výzkumů a výsledky se lišili max o 4 % při znalosti okolo 60 %.

    u firem lze srovnat výsledky např. s reálnými prodejními daty, což už dopadá hůř, podobně jako se stalo před posledními volbami, kdy se všechny agentury netrefily podobným způsobem (podceněním TOP 09).
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    TLAMPAC: ještě doplním, že do seznamu nepatří CVVM, což je spíš akademické pracoviště
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    FIONOR: shodou okolností tam taky říká, že ti seriózní to nědelají :)

    obecná diskuze, zda věřit výzkumům by asi patřila spíš do místnosti sociologie než sem, chci jenom říc, že říkat, že všechny průzkumy jsou špatně, je klišé. Jsou seriózní firmy, které žijí hlavně z komerčních výzkumů a ztráta kreditibility by pro ně byla fatální, proto si dají záležet na kvalitu: AISA, GFK, STEM, FACTUM, CVVM a firmy, které využívají rychlovašný online panel jako je SANEP nebo IPSOS.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    PJGEPR: divné, STEM patří mezi ty serióznější, narozdíl třeba od SANEPU
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    THE_MIRACLE: ... hlásí průzkum STEMu ;)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CROSS
    CROSS --- ---
    BONGI: souhlasim, i s predeslym bodem.
    (A to ponechavam stranou, co si myslim o stravenkach.)
    BONGI
    BONGI --- ---
    A rozhodne bych daval prednost vetsim platum podle individualni vykonane prace, nez rozdelovanim plosnych benefitu bez ohledu na individualni zasluhy - coz stravenky jsou.
    BONGI
    BONGI --- ---
    CROSS: Nicmene bych se opravdu nebranil, kdyby organizace hospodarila s prebytkem prokazanym vlastnim pricinenim ( ne blbe nadhodnocenym rozpoctem ci podhodnocenym planem), ze by mohla cast vyuzit pro sve zamestnance. Ale pokud v prubehu potrebuje dalsi dotace a rozpocet neplni, pak trvat na benefitech, je dost zpozdile.
    BONGI
    BONGI --- ---
    CROSS: Oddel soukromeho majitele, to neni rozpoctova organizace. Rozpoctovka dostane prideleny rozpocet na rok z centralniho rozpoctu ( napr. obecni urad z magistratu) a ten je delen na jasne polozky. Nejde je prelevat a hybat s nima jak chces. To za prve. Za druhe takova motivace je vzdy dvojsecna - jeden rok budu vyhazovat za kancelarske sponky, dalsi je budu spotrebovavat normalne a za rozdil budu odmenen. Jenze setrit je, je mou povinnosti. A navic, co dalsi rok? Budu zase spotrebovavat normalne, ale protoze uz zadne setreni nebude, vezmou mi ten priplatek/prispevek?
    BONGI
    BONGI --- ---
    THE_MIRACLE: Tak si predstav, ze firma bude proplacet stravu jen oproti prokazanym vydajum ( do urcite vyse). Koupis si housku se salamem, proplati ti 15KC, koupis si v hospode gulas za 70, proplati ti 70 a koupis si biftek za 200, tak ti proplati max 80. Nebylo by to spravne?
    CROSS
    CROSS --- ---
    BONGI: na druhou stranu, pokud usetri na kancelarskych svorkach a papiru, proc nezkusit motivovat zamestnance takhle. Pokud jim takovy rozpocet projde... U statniho urednika nebo u soukromeho majitele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam