• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    GREATDRAKE: Samozrejme mas pravdu. V idealnim ruzovem svete tam nekde na konci vesmiru. Ale tohle v 99% pripadnu nefunguje a clovek sam za to nemuze. Kdyz mas stesti a zdedis ve dvaceti barak a nemusis platit 30 let hypoteku a jsi inteligentni, tak si samozrejme v takovem pripade budes sporit na duchod. Jenze takovych lidi moc neni a tech parametru, co to ovlivnuji jsou miliony. Jiste, obcas si za to clovek muze sam - vyskakuje si, zije na vyskoe noze, pritom na to nema, ale tech moc neni. Rika se, ze mas mit rezervu minimalne dva platy, kdyz splacis nemovitost, tak i treba 6, nebo 12 platu. To se alespon trochu udelat da, ale planovat dopredu na 30 let? Prober se chlape. Peceny holuby nelitaj sami do huby.

    Ja mam pomerne slusnej plat. Fakt si neztezuju, jenze... Mam uver na byt, pritelkyni na materske a nenasetrime z platu skoro nic. A to si rozhodne nevyskakujeme. U more jsem byl naposledy pred peti lety, mame pravda dve, ale stara auta, chodime v hadrech prevazne ze sekacu atd. atd. Jiste, mohli bychom se uskromnit vic - jit do podnajmu, coz by mi mozna usporilo nejakych 5 tis. mesicne. Nejezdit autem - rekneme dalsi 3 tis/mes. Takze teoretiky bych si mohl sporit 8000,- na duchod, ale za dva lidi. Tzn. 4000,-. A nebo teda to udelat tak, ze deti by mohli mit pouze bohati? Tak to bych pak byl zvedavej, kdo by na ten duchod makal...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Normální, příčetný a zodpovědný člověk neber zaměstnání jako jistotu. Vždy je třeba předpokládat, že se něco může pokazit, mít připravené přííslušné eventuality, snažit se být na ty nejhorší z nich alespoň bazálně připraven. Chápe rizika věku, chápe možné riziko úrazu... prostě nežije v imaginární bublině "teď mám svý jistý". Která byla horko těžko udržitelná před šedesáti lety.

    Pokud někdo skončí v práci s "to jsem jako vole nečekal, a fakt nevím co budu dělat", tak si to zaslouží.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: ja bych ti pral jen na chvilku zazit ten pocit, kdy ti je 60, delas praci, ktera te bavi a jakz takz uzivi, ale jsi v podstate spokojenej. A najednou ti reknou, ze uz proste nemuzes tu praci zastavat, protoze neplnis zdravotnicke normy a ze jako vypoved, mozna odstupny, ale holt na pristich 5,10 let si najdi neco jineho... Co budes delat?

    (V uvahu berme fakt, že jsi člověk, terej v mladí bydlení nezdědil po rodičích, tzn. měl hypotéku a tudíž si i přes svou oduševnělost nemohl spořit 10000/měs. na důchod, aby ses na práci teď vykašlal a do 65,70 to doklepal z úspor.)
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    GREATDRAKE: presne to me napadlo taky, jeste ted se mi otvira kudla v kapse, kdyz si vzpomenu, jak mi pri cisteni silnic odtahli auto bez nmrknuti oka a ted police rika ze jim zakon neumoznuje v podstate nic .. asi jiny metr.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Protože naši odporáři maj krev v očích a sliny u huby nenávistí ke všem, kdoo s nima netáhnou za jeden provaz a právě od nich se bojim při vyslovení jemný: táhněte s těma kraksnama do háje, jsou právě oni schopni fyzicky napadat(. A do toho soudný byť i policajti a odtahovky nepůjdou .
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    No. Blokáda hlavních tahů je na odtah naúčtovaný majiteli vozidla. Nerozumím tomu, proč je to trpěno.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Tak jsem zvědavej jestli pondělní stávku rudejch zrůd všichni přežijou ve zdraví, ty blokády hlavních tahů smrdí nejmíň špitálem (((.
    CROSS
    CROSS --- ---
    HARALD: To bezpochyby - nicmene je tezsi obvinovat z nespravedlivosti trh, nez obvinovat z nespravedlnosti stat. (Nastesti pro odborare ti muzou stavkovat proti obojimu.)
    HARALD
    HARALD --- ---
    CROSS: VC tom se shodnem. Chtěl jsem poukázat, že se "spravedlivým ohodnocením" se mohou objevit nové problémy. Zcela souhlasím, že jeden z důležitých problémů je, že si lidé nejsou vědomi co zdravotní péče stojí. (Ale lidi si ani nejsou vědomi co je stojí důchody, armáda, splácení dluhu nebo sociální systém).
    CROSS
    CROSS --- ---
    HARALD: to ale mluvime kazdy o necem jinem. Psal jsem o tom, ze v takovem systemu si lekari nestezuji, ze si jich spolecnost nevazi, protoze diky zavislosti na statnim rozpoctu berou malo.

    Samozrejme - kazdy by chtel, aby ho osetroval dobre zaplaceny lekar, ale aby ho to jako pacienta nic nestalo. Za toto ocekavani taky vdecime socialismu s lidskou tvari.

    Kdyz zustaneme u soucasneho stavu, budou lidi kricet, ze doktoru si nikdo nevazi a je ostuda, kolik berou. Kdyz zdravotnictvi aspon castecne zprivatizujeme a zavedeme do nej trzni mechanismy, budou ti sami kricet, ze je to asocialni hruza a vsichni pomreme.

    Ja si momentalne uzivam nesocialistickeho zdravotnictvi ve Svycarsku (povinne pojisteni, spoluucast jako krava), a prijde mi, ze tu maj ke zdravotni peci ponekud jiny vztah nez v CR. Selanka to rozhodne neni, ale v kazdym pripade vsichni chapou, co zdravotni pece stoji.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HARALD: Což nic nemění na tom, že tam problém neadekvátního ohodnocení zaměstnanců ve zdravotnictví, tak jak ho tu známe, neexistuje :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    CROSS: Mno, tady zrovna nevím, nevím. Měl jsem si tu čest užívat zdravotnictví v ne-post-socialistickém USA a i při rozumném pojistném, které mi platil zaměstnavatel, to zase taková selanka nebyla.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: nevim, kdo se na co odvolaval, ale upozornit na to, ze platy v soukromem sektoru take poklesly, by bylo celkem fer. Jiste to neni duvod, ale pruvodni jev jiste.

    Poznamce o profesich, bez kterych nebudeme zit, nerozumim, ale asi nebyla urcena mne. Nicmene bych chtel podotknout, ze spolecenska prestiz rady profesi (lekar, ucitel) je v CR tradicne vysoka. Neadekvatni ohodnoceni neni zpusobeno tim, ze si "spolecnost" techto lidi nevazi, ale tim, ze "spolecnost" nahnala tyto profese do rozpoctoveho sektoru, kde na zaplaceni jejich sluzeb nema prostredky.

    Kdybychom nemeli (post) socialisticke zdravotnictvi a skolstvi, bylo by po problemu.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    THE_MIRACLE: Představa konstantního množství práce je idiocie.
    Podobně argumentovali odpůrci zaměstnávání žen (že tím budou "krást" práci mužům).
    Tedy ne - sedmdesátníci vesměs nebudou uzurpovat práci mladším...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CRANK: mladi lide maji rozhodne snazsi najit praci, nez ti stari. Pokud ale dojde k tomu, co avizuje Kalous s duchodovkou, to budou mit tezsi i oni, protoze starsi obsadi mista, ktera by byla volna. Nikdo nebude o starsi lidi nikde stat. Uz ted je to bezna praxe, takze jak to dopadne?

    Pokud uz nekde skutecne zustanou a budou delat do 70, budou obsazovat pozici, kterou by mohl mladej clovek delat treba mnohem lepe. Pokud tuto jednoduchou dedukci nekteri nechapou, neni o cem se dal bavit.


    CROSS: Nemaji... He, proc se tady tedy na ne nekdo z vas odvolaval, kdyz obhajoval snizeni -10 %? Na platy neni, protoze se prachy vyhazuji jinde. To je duvod k protestum.
    Ano nezijeme, ale jsou profese, bez kterych dlouho zit nebudeme nikdo. A pokud si jich nebudeme vazit, dobre nam tak.

    Dal nema cenu diskutovat. Pripada mi, ze je to tu samej zaslepenec co vidi jen to, co chce...
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    A navíc posunování odchodu do důchodu se plánuje až od roku 2035 a bude to tak že tomu komu začne nabíhat důchod v r. 2035 půjde do důchodu po souč. max. délce odchodu + 1 měsíc, tomu komu začne nabíhat důchod v r. 2036 půjde do důchodu po délce odchodu z roku 2035 a zase + 1 měsíc a tak dále a tak dále, až možná do těch 70ti. A jen pro zajímavost si spočítejte kolik parlamentních voleb bude do roku 2035 a co se všechno může změnit. Klasický dělání z komára velblouda po česku .
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: nikdo je nezamestna proc? Kvuli duchodove reforme to nebude. Ze nam tu vlady opecovavaji rigidni pracovni trh s ohromnymi naklady na zamestnance, ze mame nebo jsme dlouho meli neexistujici trh s bydlenim, takze nejaka regionalni pracovni mobilita byla jen teorii... Kvuli tomu ake soudruzi odborari nikdy nestavkovali, nebo si aspon nevzpominam.
    CRANK
    CRANK --- ---
    THE_MIRACLE: A co zdraví mladí lidé kteří práci nemají a snaží se třeba živit děti? Ty by šli dělat řidiče i za dvě třetiny jejich platu a furt by byli šťastní.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: jenomze platy statnich zamestnancu s platy v soukromem sektoru nemaji primou souvislost... v soukromem sektoru se vyse ohodnoceni odviji od nabidky a poptavky na trhu prace a od hospodarskych vysledku zamestnavatele; v rozpoctovem sektoru to predevsim zalezi na tom, kolik je v rozpoctu, ze...

    Stejne jako se sedmdesatiletymi ridici, nikdo nikoho nenuti, aby sel pracovat do verejneho sektoru. Pokud tam platy poklesnou, treba proto, ze na ne neni, ze stat bankrotuje (ano, to neni pripad CR, ale bavime se obecne), no tak konkurenceschopnost statu jako zamestnavatele klesne. Nezijeme s socialisticke centralne planovane ekonomice, kde od ukonceni zakladky bylo vicemene jasne, ze to doklepes do penze dejme tomu v Poldovce.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    THE_MIRACLE: když si na otázky sám odpovídáš, je asi zbytečná jakákoli debata.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam