• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    CROSS
    CROSS --- ---
    FLUMO: k jakému tématu? Něco o zadlužování domácností, rozpadu institucí a rozkladu státu? Nebo příběhy jednotlivců, kterým exekutor něco neoprávněně zabavil?

    FREELA: nikdo přece netvrdí, že je u nás všechno v pořádku. Za sebe můžu říct, že jenom oponuju tvrzení, že český stát nebo česká společnost je v rozkladu, jak tady (resp. v citovaném tzv. výzkumu) zaznělo. Srovnání např. s Rumunskem neslouží k tomu, abychom hodnotili absolutní úroveň institucí nebo čehokoli, ale k tomu, abychom si vyjasnili, kdy je stát v rozkladu.

    Nejde tedy o úvahu "máme se líp než Rumuni" => "všechno je super", nýbrž "Rumunsko/Řecko/doplň si je na tom v těchto směrech hůř než ČR, přesto se o nich jako o státech v rozkladu nehovoří" => "tvrdit, že ČR je v rozkladu není na místě".
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    FREELA: To srovnavani zde padlo temer vyhradne v ramci tematu "rozklad statu". Imho je v takovem pripade srovnani s Rumunskem, Ruskem nebo Belgii naprosto legitimni.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO: Nu... ano je tam mnoho věcí,které znějí minimálně podivně. Třeba to, že zakázka zastavila čištění jistě není dobře. Nicméně když to člověk srovná s reálnými parametry oné zakázky (která je sama o sobě hodně zmatečná v průběhu svého vývoje) ne vše dává smysl a nějak nemám sil z toho extrahovat podstatné a oddělovat zmatečné.... To už se vyjádření MF čtou lépe a dávají smysl.

    odspodu zde:
    Ministerstvo financí České republiky : průběh tendru
    http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/ekozakazka_50279.html
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    GREATDRAKE: nepatral jsem... ale tech bodu je tam vic, ktere jsou podezrele i cloveku bez pravnickeho vzdelani, bez ohledu na to zda arbitraze hrozi ci nikoli.
    FREELA
    FREELA --- ---
    Nesrovavejte porad CR s Rumunskem nebo Ruskem. Cechy patri historicky do zapadni Evropy. Kdyz tu nahodim srovnani s Nairobi nebo Bangladesi, tak z toho taky vyjdem jako supermani. To neznamena, ze je u nas vsechno v poradku.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO: článek nezatracuji. Zaujal mne komentář.

    Článku ne zcela rozumím.. laboruje s věcmi, které považuje za "dané" (jako cena) evidentně více, nežli vláda samotná a tak mám pocit, že protestuje spíše proti své představě reality. Navíc jsem opatrný k vyjádření neprávníků k relativně složitým právním problémům (jako u těch arbitráží). Neexistuje někde zveřejněná jedna z těch analýz, které k tomu došly?
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    GREATDRAKE: mozna ne, je to uz takovy muj stereotip, nicmene clanek bych nezatracoval, autor zda se tematem zabyval.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO: a to, že to z nějakého důvodu u ministerstva financí zůstává už třetí vládu, protože zrovna toto ministerstvo dostalo za úkol řešení problému rozpracovat není žádným hintem, že to jaksi nemá co dělat s Kalouskovým vztahem k rezortům? .-)
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    GREATDRAKE: cekal jsem, ze podobny tendr vzejde z min. ziv. prostredii.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO: jaký má komentář o resortech vztah ke článku samotnému?
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    CROSS: doporucuji si neco precist k tematu.

    all:
    koukam, ze kalouska nejake resorty moc netrapi
    EKOLOGIE: Ekotendr - Neviditelný pes
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-ekotendr-0mh-/p_politika.asp?c=A100409_174239_p_politika_wag
    CROSS
    CROSS --- ---
    FLUMO: já si to pamatuju, ale a. úroveň veřejného dluhu je v ČR oproti řadě evropských států, o jejichž rozkladu se nehovoří, relativně nízká (souhlasím, že schodkové veřejné rozpočty jsou špatné), b. z tvého popisu vidím zase jenom izolovaný problém s exekucemi, což mi indikuje spíš nezodpovědné hospodaření s rodinnými financemi než rozklad státu. (Státu!)

    Přijde mi, že to bych mohl za příznak když už tak společenského rozkladu pokládat takřka cokoli - třeba nerespektování dopravních předpisů. (A hádej se s oběťmi autonehod, že je to kravina.)

    ALCATOR: sorry, ale tohle se prostě může stát. Nevidím v tom příznak rozkladu systému.

    Nicméně oběma díky za perspektivu, líp rozumím tomu, odkud se ty názory berou.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    CROSS: Želbohu úplně stačí, abys svůj byř pronajmul někomu, kdo nadělal dluhy, a pokud se dotyčný mezitím nahlásil natrvalo k tobě, tak ti exekutor oblebí tvůj majetek, ani nemrkneš. A dá kurevsky zabrat se těch nálepek zbavit. Plus ani nezmiňuju, co to napáchá na tvé pověsti, když před domem zastaví policie a někdo se hlasitě vyptává "V kterém bytě bydlí pan CROSS??" To už nikdy nevysvětlíš, že jsi byl nevinný.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    CROSS: ombudsmana uz mi nekdo radil :/
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    CROSS: pokud uz si nepamatujes odkud sme zacli tak to je tezka diskuse potom. - "rozklad" statu '' - nasledne sem uvedl par indikatoru: Dluh, nepomer exekuci lidi vs neexukuovanost hospodaru. jen priklady, vsechny souvisi s tim, ze hospodar je proste spatnej. Snad tady nesdeluju kdovijak slozitou myslenky, ze se neda pochopit.

    HARALD: mozna rozklad je silne slovo, ale posuzuju podle sebe a sveho rozpoctu. kdyz clovek vidi uroky z dluhu, tezko nemyslet na rozklad.
    HARALD
    HARALD --- ---
    BIDAK: Já strávil rok mimo naše hranice v USA a v Rumunsku. Po zážitcích z Rumunska jsem fakt opatrný v tom říkat, že jsme v rozkladu. A to je Rumunsko pořád v první polovině žebříčků zemí z hlediska prosperity, lékařské péče, sociálních služeb atd.
    CROSS
    CROSS --- ---
    FLUMO: takze si ujasneme - mluvis o tom, ze ceska spolecnost je zatizena neprimerenym mnozstvim nezakonnych exekuci? To je pak jiste problem, kterym by se mel zabyvat treba ombudsman.

    Jak s tim souvisi verejny dluh mi neni jasne. Ten roste predevsim proto, ze si vlada pujcuje penize na kryti rozpoctoveho schodku, at uz jdou penize z verejnych rozpoctu kamkoli.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    CROSS: ty exekuce se mi nechcou vysvetlovat (bylo by to nadlouho), precti si par pribehu na netu. Lide z meho okoli s tim meli mnoho zkusenosti. Neni obrany i kdyz se jedna o omyl, nebo zfalsovani podkladu pro soud. Hlavne uvadim priklady. On ve skutecnosti staci jediny: http://www.verejnydluh.cz/
    CROSS
    CROSS --- ---
    FLUMO: jen jestli nezamenujes pricinu za nasledek. Osoba bez uveru tezko nadela dluhy. Na osobu bez dluhu tezko soud prohlasi exekuci. Pravomoce exekutora jsou az na konci retezce.

    A nejak se mi nechce verit, ze ten nejvetsi pocet exekuci na hlavu, co jsi zminil, jsou vsechno justicni omyly.

    Co se tyka byrokracie, mam podobny pocit. Nejsem pravnik, ale je pro me cim dal slozitejsi se orientovat v predpisech a zakonech. Nicmene nepruhledna legislativa, i kdyz jiste svedci o tom, ze neco neni v poradku, neni snad projevem ani pricinou rozkladu spolecnosti.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    FLUMO: akorat byrokracie zaznamenala velky krok dopredu. po revoluci otec zvladal referenta delat sam na obci, o deset let uz nestihali ve dvou. a jednalo se o stejne zalezitosti. Novelam zakonu prestaly stacit police.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam