• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    CROSS
    CROSS --- ---
    GREATDRAKE: v zásadě ano, ale je to právě i otázka... můžu vycházet od výplaty k výplatě, protože platím dítěti členství v hokejovém klubu nebo protože to projezdím v amatérské rallye. Od toho je tu i to zamyšlení nad prioritami.

    Proto to beru jako jeden z indikátorů, ne jako tvrdý ukazatel toho, jak se máme špatně nebo dobře.

    FLUMO: Jak, poděl se. Já jsem pouze opravil chybný údaj, který jsi sem postnul, a dodal mu trochu kontext. Moje časová priorita je taky v činnosti, za kterou mě platí, nikoli v osvětě ve věci výzkumů veřejného mínění. Koho to zajímá (ale opravdu zajímá, že), ten si to jistě dohledá.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO: šetření má jaksi před koníčky přednost - takže nemusím mít peníze na žádný koníček právě proto, že šetřím.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    CROSS: zvlastni, pro me prave tato hodnota mela vypovidajici hodnotu nejvetsi. Pokud uz clovek nema penize na zadny konicek, tak se mu bude setrit hur.

    CROSS: nejaka zmena tusim nastala v roce 2008, kdyz tak se podel. nemam ted moc casu
    CROSS
    CROSS --- ---
    ad CROSS: tu citaci z CVVM bych ještě doplnil (diakritika zmizela kopírováním z PDF):

    "V porovnání s minulým šetrením z ríjna 2010 došlo k jedinému statisticky významnému posunu, a to v prípade podílu pozitivních odpovedí u položky týkající se uspokojování konícku a zájmu clenu domácnosti, který se zvýšil o ctyri procentní body."

    FLUMO: vzdělaný člověk z okolí Prahy by mohl situaci pochopit taky tak, že finanční situace domácností se buď zlepšila, nebo se mění jejich priority.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Sytý hladovému nevěří - tohle pořekadlo platí univerzálně..

    Člověk jako Kalousek si prostě nedokáže představit, co to znamená muset vyžít s málem a co to znamená koukat doslova na každou korunu.. Ono jde sice hezky říct "ať si teda nekupujou televizi a radši šetří", jenže lidi nefungujou jako roboti, co žijou kvůli tomu aby mohli pracovat a pak si šli na noc stoupnout někam do kóje. Každej chce žít aspoň trochu hodnotnej život..
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: ano, dívám, a taky vnímám rozdíl mezi tím, když Kalousek řekne, že by lidé měli zvažovat svoje priority, a když Keller řekne, že Kalousek je blbec.

    Osobně se nekloním ani k jednomu, vystačím si s - byť měkkými - fakty a nemyslím, že je třeba to nějak polarizovat. Ani o Kalouskovi, ani o Kellerovi si nemyslím, že je někdo z nich kretén, abych se vrátil k tvé původní reakci.
    CROSS
    CROSS --- ---
    FLUMO: já nevím, co to znamená, platit si nějaký koníček. Každý si pod tím může představit cokoli, takže ten údaj má omezenou vypovídající hodnotu. Kromě toho na tvém odkazy citují blbě. Podle CVVM "Příjem
    domácností už méne stačí na financování koníčků a zájmů jejich členů, i když i
    zde podíl těch, kde v tomto ohledu není pocitován nedostatek, převažuje (57 %
    ano, 41 % ne)."
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CROSS: pokud se na to díváš takto, pak stejně legitmní názor jako Kalouskův je ten Kellerův. Já se k němu klaním, protože jsem přesvědčen, že takových lidí je víc.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: tohle tu už zaznělo. To je ovšem jen příklad, který zdaleka neříká, že právě tohle je situace všech těch 40 %, deklarujících, že žijí od výplaty k výplatě.

    Jak jsem napsal, to je Kellerova interpretace, případně tvoje interpretace ("existuje dost domácností").

    Autorovi mínusu bych rád sdělil, že nikomu neradím, jak má řídit svoje rodinné finance, pouze jsem podotknul, že Kalouskův názor je legitimní (o nic méně nebo více než Kellerův), zejména pokud nejsme přáteli hrubých zjednodušení (typu 40% lidí je na dně).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: To zase zobecnujes a zjednodusujes. Ano jsou takove pripady. Lidi si berou pujcky na dovolenou, vanocni darky apod. Souhlas. Ale nejsou to vsichni... Dokonce si myslim, ze je to min nez polovina tech, co si rezervy nedelaji.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    CROSS: http://rodina.dama.cz/clanek.php?id=17666

    pokud jste vzdelani lide z okoli Prahy, pak treba skutecnost ze zaveru clanku vam pomuze pochopit situaci: pouze 53% domacnosti je schopna platit nejaky konicek, tem ostatnim se mnoho v kombinaci se zvysovanim zdaneni spotreby usetrit asi nepodari. uvidime co rekne dalsi pruzkum..

    zda se, ze na jidle je scopna usetrit asi tretina respondentu, stejne tak schopnost sporit.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CROSS: ono ale dost takovych lidi je... ono jde hodne o to, co je vnimano jako luxus, nebo nemit kam klesnout...

    Pokud nekdo ma prijem domacnosti 30000 a vezme si hypoteku a splaci treba 8000,- + 4000,- naklady na domacnost, + 2000,- benzin + 8000,- jidlo, +3000,- neocekavane vydaje, + 5000,- spori. Ted si vem, ze mu seberou 5000,- z platu. Tzn. může si vybrat, buď nebude spořit nic a zachová si životní úroveň a nebo ji sníži. Může přestat jezdit autem a bude jezdit MHD - ušetří třeba 1000,-, bude kupovat horší žrádlo, ušetří třeba 3000,- atd. atd. jenže jsou věci, kdy se spoří fakt blbě (ano, kdyby se vzdal hypotéky a šel do podnájmu, tak bude platit třeba 5000,- nájem a ušetří taky 3000,-, ale ta představa je dost složitá a riskantní v jeho situaci) a pak jsou věci, kdy to fakt nejde - inkaso prostě zaplatit musíš. Takže, pokud se ten člověk bude řídit Kalouskem, tak omezí těch pár věcí a třeba místo 5000,- bude spořit třeba 3000,-.

    Jenže existuje dost domácností, které už v této fázi jsou teď, nebo jsou v ještě horší situaci a prostě fakt nemají z čeho spořit a na čem ušetřit.

    Mně připadá, že někteří z vás si fakt absolutně nedokážou představit situaci, kdy fakt ty prachy nemají na existenční věci a ono se ve značkovejch hadrech a s plnym žaludkem snadno říká, jak by se dalo na jídle a oblečení ušetřit, jenže donekonečna to nejde.

    Ale jinak ano, existují určitě i skupiny, kteří mají dost a stejně tu výplatu rozhází celou, to ano... na druhou stranu, nejsou právě tito lidé temi, kteří ekonomiku roztáčí? Zatímco spoření ji zastavuje... Prostě ideální je kompromis - rovnováha.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: proč, to kvůli tomu, že doporučuje změnu chování namísto současného "utratím všechno, co mám"? To mi přijde jako legitimní názor, Keller to určitě taky chápe (doufám), ale prostě musí do Kalouska rejpat, koneckonců se to od něj očekává.

    Že někdo deklaruje, že žije od výplaty k výplatě, neznamená, že nemá, slovy Kellera, transformační polštář, nebo dokonce, že je "úplně na dně". To je čistě Kellerova interpretace.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FLUMO: kalous je fakt kreten, tomu uz se da fakt jen kysele smat...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    LONESTAR: tahle veta vyjadruje ciste muj subjektivni nazor, tak se na ni laskave nevoz...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    THE_MIRACLE: Myslim si, ze by to mohlo byt i pro spolecnost ozdravne... - jo, to říkávali komanči taky...
    bože, chraň nás před "pachateli dobra", kteří vždycky vědí, co je pro ostatní nejlepší a proto jim to chtějí vnutit i násilím :(
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    T_Y_L: jako asi mas bohuzel pravdu. Vidim to ze sveho pohledu, kdy ja opravdu netouzim sve volne dny travit v obchodaku. Myslim si, ze by to mohlo byt i pro spolecnost ozdravne...

    Dobre, takze prodelaji na tom obchodni retezce a urcita cast populace, ktera nevidi nic smysluplnejsiho, nez v den volna vyrazit do nakupniho centra.

    Zamestnanci na tom naopak vetsinou vydelaji, protoze vetsina z nich chce byt o svatcich doma a takhle se museji hadat, kdo bude pracovat a kdo ne. Ono tech lidi, co jdou ve svatek delat radi, protoze maji pak nejake priplatky je mensina. Vidim to treba i u nas. Pokud jsou nejake prescasy, vsichni chteji nahradni volno. Malo kdo to chce proplatit.
    MARYO
    MARYO --- ---
    Zakazniky, zamestnance(a brigadniky) (nejen)velkych obchodnich retezcu.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    THE_MIRACLE: A nezapomněl jsi na zákazníky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam