• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEAkademie věd ČR, věda a výzkum
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    V české podzemní vodě jsou pesticidy. Zamořily už většinu pramenů, 40 procent má nadlimitní koncentrace — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...bclid=IwAR2WZs0LLBDhOGqTVmwvggCz-umXnFv9RXM6aws5FJHtFkIXfmOHwFxOUEE
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Pro ty co delaji na AV - opet bezi fotosoutez Veda fotogenicka. Letos mame i specialni kategorii 'Vedci a jejich hobby', takze se muzou ucastnit i ti, kterym je v praci fotak k nicemu. Uzaverka je 15.6.

    Věda fotogenická
    http://www.vedafotogenicka.cz
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Předseda Akademie věd Jiří Drahoš zvažuje kandidaturu na Hrad – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/.../418826-predseda-akademie-ved-jiri-drahos-zvazuje-kandidaturu-na-hrad.html
    BONDA
    BONDA --- ---
    Vítejte na webu Týdne vědy a techniky - Týden vědy a techniky 2016
    http://www.tydenvedy.cz/index.html
    BONDA
    BONDA --- ---
    CAMPANELLA: Pak je v EndNote služba Match. Vložíš titul článku a abstrakt a ono Ti to poradí 2 až 10 vhodných časopisů.
    KATIA
    KATIA --- ---
    CAMPANELLA: jazyk? Teoreticky text?
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    CAMPANELLA: nejdriv vyberu casopis a pak podle toho zpracuju clanek?
    BONDA
    BONDA --- ---
    CAMPANELLA: Zkus to vyhledat podle oborů ve SciMago a v JCR.
    P_T
    P_T --- ---
    CAMPANELLA: tak treba Economics and Sociology nebo u Lambert Academic Publishing? V nouzi nejvyssi pak Annals of Improbable Research...
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    nemáte někdo nápad, v jakym časopise publikovat článek na téma na rozhraní filozofie, antropologie a pak bud gender bo psychoterapie (ideálně SCOPUS bo něco, co se počítá..)
    LVA
    LVA --- ---
    ja bych rozdelila dve oblasti te pritomnosti v novinach - zcela jiste to, co se tam pise, neni o vzdy svetovych objevech, nebo neco takoveho by samozrejme prirozene ziskalo mnohem mnohem vic publicity nez jeden clanek v Lidovkach. Vicemene souhlasim s tim, ze tady NC veda neni.
    Na druhou stranu mi to prijde velice uzitecne, protoze kdyz se zeptas beznych lidi, k cemu je vyzkum, nejsou schopni ti na to rict nic a pak kdyz vidi, ze jim AV sezrala 5mld za rok, tak v tom vidi darmozroutstvi. V momente, kdy jim teticka neumrela, protoze ceska veda objevila lek na rakovinu, je to ok (nebo blize k tomu byt ok). Je to jako kazda jina "ekonomicka" cinnost, potrebuje svuj marketing. To se pak samozrejme vraci zpetne do politiky, resp. spousta z politiku je s tim primo take konfrontovano.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    NIZBORSKY: No vidím to trochu jinak, ale jako každý má právo na názor. Cením, žes ho nakonec něčím podpořil. Protože výkřiky do tmy "To je šašek" apod. mi fakt připadají trapné a ubohé.
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    To, co nekdo publikuje pristi tyden je zcela irelavantni k tomu, co rika Drahos o minulosti a o pritomnosti. O pokleslosti novim, jsem nic nepsal. Jen maji vedci tendenci medialne zvelicovat vyznam svych objevu a novinari nemaji logicky prislusne vzdelani a jeste si to prifouknou. Takze o skvelych objevech by ses proste dozvedel.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    NIZBORSKY: tak na jednu stranu poukazuješ na pokleslost novin a na druhou stranu je doporučuješ jako zdroj. Myslím si, že EU si své peníze rozhodně hlídá víc, než ČR. Jinak částečně tě chápu a i rozumím, nicméně o velkých objevech se většinou moc nemluví a vůbec nemůžeš tušit, co se kde dělá. Neříkám, že to tak je, ale klidně může příští týden někdo z AV přijít s objevem.

    A ty nadpisy "Čeští vědci objevili..." to se netýká jen čechů. Takových článků jsou tuny a většinou je to prostě bulvár.

    Viz.:
    Svět je zaplaven vědeckými studiemi, míní finští vědci - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/pocet-vedeckych-studii-073-/zahranicni.aspx?c=A150314_073013_zahranicni_jw

    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    THE_MIRACLE: Drahos je urcite lepsi nez treba Paces. O tom zadna. Kazdopadne ten rozhovor o NC byl proste srandovni.

    Ad. "ale evidentně to nevíš ani ty" To neni pravda, ja mam o tom, co se dela v tech nobelovskych oborech (fyzika, chemie, fyziologie a medicine) docela dobry prehled. A mimoradny objev te NC kategorii by rozhodne nesel prehlednout. Uz ted maji masivni medialni kampane zcela marginalni objevy v prumernych a podprumernych casopisech s titulky "Cesti vedci objevili lek na rakovinu..." A kdyz ma nekdo skutecne dobry objev treba v Science nebo v Cellu, tak jsou toho plne noviny.

    Ja ted pracuju pro cloveka, co za svoji karieru publikoval 8x v Nature, 6x v Science, 5x v Cellu atd. vetsinou jako korespondencni autor. V CR neni nikdo, kdo by se necemu takovemu vubec priblizoval. Ovsem ten muj sef je porad velmi zdalen tomu, aby byl vubec v okruhu moznych kandidatu na NC. A ten okruh kandidatu na NC je porad strasne siroky, takze se na vetsinu z nich vubec nedostane. Proste to, co tam Drahos rikal o NC je blabol a pokud tomu nerozumis, tak mi ver nebo never, ale nehadej se. Je uplne stejne, jako kdyby Pelta rikal, ze v ceske fotbalove lize hraje mnoho kvalitnich hracu a ze nedostanou Zlaty mic (pro nejlepsiho fotbalistu sveta) jenom proto, ze neni politicky zajem, aby to dostal nekdo z ceske ligy.

    A s tou EU jsi me rozesmal. To, ze EU cpe nekam penize, rozhodne neznamena, ze to neni uplna blbost (skoro mam pocit, ze plati spise opak, ale nechci generalizovat). Staci cist noviny.

    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    NIZBORSKY: O ničem konkrétním nevím, ale evidentně to nevíš ani ty, takže mi to připadá trochu hloupé tady takto plácat. Drahoš podle mě dělá přesně to co má a co i popisuje v rozhovoru. Vzdal se většinově své vědní aktivity a dělá politiku, která je bohužel pro instituci, jako je AV dost důležitá. A myslím, že ji dělá v rámci možností dobře. Jeho týmu se podařilo zabránit obrovskému snížení financování a myslím, že i ve veřejnosti se snaží vzbudit pochopení, proč vlastně AV ČR je. Nikdy neubude jako instituce více populární, protože se primárně soustředí na výzkum, který sám osobě není výdělečný, ale má posloužit jako podklad pro ten výdělečný, který by bez něj ale nemohl existovat. A za 20, 30, 50 let se může ukázat, že byl důležitý. Myslím si, že kdyby to bylo tak k ničemu, tak si to EU ohlídá a nebude do toho cpát prachy. Například si myslím, že za pár let se může jako velmi přínosné projevit výzkum tohoto centra:

    ÚŽFG v.v.i. - Oprojektu ExAM
    http://www.iapg.cas.cz/oprojektu_exam

    Prostě nemůžu si pomoci. Drahoš je politik, chová se jako politik a dle mého názoru to dělá dobře, protože se mu podařilo udržet financováním AV v rozumné míře a zároveň zlepšit mediální obraz AV u veřejnosti.
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    THE_MIRACLE: Nobelova cena se dava za zcela mimoradne objevy. Z zijich ceskych vedcu nikdo takovy objev neucinil (samozrejme je mozne, ze nejaky objev bude casem docenen a stane se z nej neco tak vyznamneho, ze si to zaslouzi NC, ale to je jednak velmi nepravdepodobne a hlavne ve vztahu k tomu, co rika Drahos irelevantni. Pokud myslis, ze nemam pravdu, tak mi rekni, kdo a za jaky objev by to mel dostat. Stejne tak ta tuhle otazku neni schopen odpovedet Drahos a podobni a porad do blbnuti zminuji toho A. Holeho, ktery NC nemuze dostat, protoze 1. je po smrti a 2. ty jeho objevy jsou v ramci CR unikatni, ale te NC kategoriie nedosahuji.

    Vztah AV a VS je komplikovany. Ale vedeni AV by melo lobovat za to, aby AV dostala zpet akreditace na PhD tituly a delat jine rozumne kroky. Nejake medialni kotrmelce s nulovym nebo dokonce skodlivym dopadem neni zrovna to prave.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    NIZBORSKY: No ono je potřeba se od VŠ oddělit, protože AV je úplně něco jiného. A některé vysoké školy na ni plivou a přitom jsou rády, že mají kam umístit doktorandy. Docela by mě zajímalo, co jsi zač, že dokážeš suverénně mluvit o tom, že u nás nejsou vědci hodni NC. Netvrdím, že by nemohla pracoviště fungovat efektivněji, ale myslím si, že tvá vyjádření jsou hodně odvážná, pokud tedy nejsi součástí vedení některého ústavu AV ČR nebo Akademické rady.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam