• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JEZINKABusking ::::::: Pouliční hraní
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    JEZINKA: fajn.
    bylo zrušené, pre jeho majitel nabyl dojmu, že se nevyužívá a že je mrtvé a zbytečné
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    YouTube - Fleet Foxes - Blue Ridge Mountains - A Take Away Show
    http://www.youtube.com/watch?v=t1tbX_NJn98
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: hele souhlasím v něčem s tebou, i když ne ve všem. hrál jsem v praze třeba jednou u betlémáku (tehdá mi to prošlo, po druhé už mě tam sbalila policie) a na to pivko a večeři jsem si akorát vydělal, to se mi líbilo. ale myslím si, že kdybych hrál někde na praze 5, tak nemám ani pětku.
    death metal nehrám, hraju takový různý cajdáky s akordeonem.
    zkoušel jsem to jednou třeba pod palačákem na nábřeží, bylo hezky, takže se tam lidi procházeli, ale většinou si jen poslechli a šli dál. ale už jsem to v praze s kloboukem hrozně dlouho nezkoušel (možná od minulýho léta)
    občas ještě narážím na buskery v metru na karláku, ale tam bych nehrál, štve mě hrát někde kde se mi nelíbí.

    "HC centrum je prostě pro lidi s povolením.. a já bych jim ho nechal"
    a já tedy zase ne! je betlémský náměstí HC centrum? třeba já to místo mám rád, a chtěl bych tam občas hrát, nechodí tam jen ti turisti ale i místní, je to tam prostorný, prostě ideální. ale nemůžu.
    ty kroky oficiální cestou zkusím, když říkáš, ale jak tak sleduju různé kroky současnýho magistrátu, moc tedy nevěřím tomu co říkáš.
    a ty povolení jsou fakt pálka a mě připadá vůbec nefér že to tak je (zlatej edinburgh a rose street přímo v centru)
    nevidím moc důvod to jak říkáš "regulovat" , krom toho že chce magistrát na všem co se děje na ulici vydělávat na povoleních.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    JEZINKA: co mám po kapsách v drobných. pravda, částku někdy reguluji dle výkonu, někdy nedávám zhola nic.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    a tady pouliční partička co zjevně nebuskujou, a hrajou na ulici jen pro zábavu a pro tohle video. no proč ne, ale kdybych na ně někde natrefil s kloboukem, tak jim tam hodím klidně hodím třeba pade protože hrajou mojí oblíbenou píseň a prostě naprosto skvěle.

    http://www.youtube.com/watch?v=YMxUc_EZa3k

    jo když natrefíte na buskera, kolik tak obvykle dáváte?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ... tak nesmíš zapomenout, že je stále ještě zima, víceméně.. když není zima, je vlhko nebo kurvahorko. stále ještě nejsou podmínky, ve kterých by nástroje na "povrchu" správně ladily - věřil bych, že s příchodem léta příjde i jakási sezóna pouličního hraní a bude toho víc.

    hrával jsem, kde jsem popisoval. HC centru jsem se samozřejmě vyhýbal, není to nic pro mne - nikdy jsem si nepřišel jako turistická atrakce. proto mi také, mimochodem (krom toho, že je to fakt machr) imponuje chlapec, který si takhle hraje na periferii.
    a nemyslím si, že by si vydělal nějak zásadně málo - lidí tam projde dost - jen si asi nevydělá nijak zásadně moc.
    a jen tak mimochodem, nevím, jestli jsi třeba nehrál death metal vedle židovskýho hřbitova nebo něco - ale i z vlastních zkušeností vím, že za hodinu, dvě hraní máš na večeři a pivko s přehledem. důležité je imho vědět, že to není v lidech, ale v tobě, jak je dokážeš zaujmout.

    ... turisti maj atrakcí dost. hrál bych normálním lidem, pro ně znamenáte mnohem víc, než pro nějakého němce, ať hází kdo hází kolik hází.

    co se týče policie - HC centrum je prostě pro lidi s povolením.. a já bych jim ho nechal. nepřišlo by mi ani fér je o ty peníze obírat konkurencí, vezmu-li v úvahu, kolik je tyto povolení stojí (měl jsem známého, který dělal portréty na karlově mostě a je to fakt šílená pálka, na kterou si ani s frontama skoro nevydělal), stejně jako bych rád respektoval právo města podobné vlivy regulovat, protože přiznejme si to, ne každý žebrák je vznešený.

    ... pokud vám takováhle kultura chybí, podnikejte kroky oficiální cestou. jsem si jist, že dobře podanou kulturu magistrát milerád povolí, ne-li podpoří. městské části by měly být shovívavé vůči konrétním vymezeným prostorům - a to i v podobě parků.
    uvidíte, jak to půjde. kdo ví, možná se do pár let najednou ocitnete v pozici, že budete organizovat celopražský festival veřejné kultury, hlavní stage praha, vstup dobrovolný ;))
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    a aktuální busk-video. píseň michaela jacksona v zajímavý pouliční versi

    http://www.youtube.com/watch?v=rdIM_miBrbI
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    ERNEST_GASKIN: fakt máš pocit že je to v praze ok? to mě dost překvapuje. protože od každýho jsem zatím slyšel jenom stížnosti (mě osobně skoro pokaždý když jsem hrál na dobrém místě s kloboukem(kde choděj turisti) vyprudila policie, jak už jsem psal). taky si občas rád zahraju na ulici jen tak bez klobouku. naposledy jsem hrál u Haštalu na lavičce, jen tak pro bandu zevlujících německých turistů a pár okolojdoucích a moc mě to bavilo. (ale lesům a údolím bych asi nehrál :))
    já myslím, že v praze je málo pouličních umělců právě proto že vystupování na ulici je tu problém. a kdes hrával? já potkávám buskery ještě míň než jednou za týden (nechodím po karlově mostě) a to většinou v metru, nebo v podchodu od muzea na vinohradskou a to si dávaj sakra bacha aby je nevyhmátla policie.
    ládví nebo kobylysy jsou dost z ruky, to podle mě nemá moc cenu, alespoň pokud to člověk nedělá jen pro zábavu a chtěl by do toho klobouku dostat aspoň tak nějak na večeři a pivko, chtělo by to trochu oživit centrum...
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    mě třeba hodně baví rapující buskeři , to se u nás asi jen tak nenajde :
    http://www.youtube.com/watch?v=a0jq05Hi7GA
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    já mám zkušenosti jen pražské, ovšem jen jednou, dvakrát "komerčně" - s kloboučkem. proč nemáme potřebu dostávat za hraní peníze jsem nějak nikdy neřešil, a teď, když o tom přemýšlím, mne napadá spousta důvodů - jen ne, jak je stručně specifikovat.

    s různými kamarády jsme hrávali všude možně, nejčastěji na železničním mostě, náplavce, palačáku, malý straně, vyšehradě ale i různě v lesích a industriálních oblastech. osobně jsem si zrovna ty oblíbil nejvíce. čím dál tím více mne baví hrát lesům, údolím, stavbám, betonovým monstrům nebo rušným dopravním tahům... špíše než lidem.

    rozhodně jsem ale s tím, jak to v praze vypadá nadmíru spokojen. přes desítky takovýchto "vystoupení" jsem nikdy neměl žádný zásadní problém s policií. vděčnost náhodného obecenstva vždy byla nad očekávání - jak v centru, tak v podchodu na periferii.
    stejně ovšem nejsem spokojen se situací z druhé strany - coby divák, nepříjde mi, že by toho bylo dost. takového pouličního hráče potkám jen jednou za cca týden, a to ještě, když u sebe nemám ani floka ;)

    líbí se mi jakýsi chlapec, cca 20 let, co občas v podchodech na ládví nebo kobylisích válí na housle. opravdu je moc dobrej, klučina, tak až ho uvidíte, podrbejte ho za ušima ;)
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    DUBPRINCESS: proč bylo vlastně zrušené? málo performerů? ne že bych ho chtěl nahrazovat (performance je přecijen něco jinýho než busking - i když performeři můžou i buskovat) ale tanec, žonglování i pantomimu samozřejmě vítáme.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    DUBPRINCESS: home, "klub o hraní na ulici (ať už jde o hudbu, nebo divadlo, nebo třeba žonglování) , o zkušenostech jednotlivých buskerů, o situaci v ČR (nic moc, že?) , o tom jak nejúspěšněji buskovat v různých zemích a místech, o filmech a literatuře tématizující pouliční hraní atakdále atakdále"

    takže... wtf?
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    proč je to jenom o hraní na ulici? na ulici se přeci dá provozovat celá řada dalších věcí... busking (pokud se nemýlím) není jen hraní na ulici...
    co tanec? co žonglování? pantomima?
    chybí mi zde (před časem zrušené) performerské auditko...
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    HAGGISH: to máš pravdu a právě v praze je to s buskingem fakt blbý-. na karlově mostě to má pod palcem taková oficiální mafie, jinde na praze jedna musíš mít povolení od úřadu, který nevím jak se získává, ale daj ti ho jen ve středu nebo pondělí dopoledne, a z formuláře co tam dávaj jsem vyrozuměl, že to je jen jednorázová záležitost - zábor, že ti prostě nedovolej hrát třeba každej den na betlémáku, navíc to stojí nějaký peníze, ale nevím kolik.
    pokud hraješ bez povolení k záboru, je z tebe štvanec. párkrát jsem to zkoušel, policie mě vyhodila a jednou docela hrubě (ale naštěstí jsem neplatil 2000 pokuty nakonec)
    a co mi tak různě povídali takový ty postavičky (na pomezí hudebníka/buskera a socky) tak je policie taky pronásleduje, třeba ten známej vlasatej týpek co často sedá s kytarou v průchodu v metru můstek, tak mu prej jednou i polizón roztřískal kytaru.
    o co lepší je to třeba v edinburghu! (nebo v berlíně)
    2all
    nechcete vy, co jste v anketě odpověděli, že jste to zkusili, napsat vaše zkušenosti?
    HAGGISH
    HAGGISH --- ---
    teda, tenhle klub mi přesně sedne..
    V Praze skoro žádní nejsou (nebo o nich nevím), možná kolem národky. Přitom díky pouličním umělcům získává ulice nový život, náladu..
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    takže kdo jste tu busker? kdy a kde jste hráli? máte nějaké dobré reference o tom kam se vydat? (já třeba slyšel, že nejlepší je řecko)

    tady jeden zajímavej odkaz
    http://www.roadjunky.com/guide/121/busking-and-street-music-guide

    příští týden připojím něco aktuálního o tom, jak se hraje v Antwerpách
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    takže nástěnka a záhlaví a atd, všechno bude zhruba kolem 20.tého až se vrátím zpět a budu na to mít čas, což neznamená že to klidně někdo nemůžete udělat za mě, a že tu můžete v klidu diskutovat o tématu...
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    protože zítra jedu hrát na ulici do belgie,ta k nemám moc čas se tomu teď věnovat :)
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    takže vítám všechny v nově založeném klubu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam