• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WYDERBlogy cestovatelů... Váš blog ze zahraničního pobytu (dlouhodobé výpravy,pracovní pobyty, studijní Erasmus, letní tripy)
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    ABRAXAS:
    obecna rada je opravdu siroky pojem. Zalezi, jestli jsi zena, muz, na jak dlouho tam jedes, kam presne, co tam hodlas delat, s kym se stykat, kde pohybovat, jsi-li, nebo nejsi Zid apod. Ale zevrubne k Jeruzalemu ... je dobre asi respektovat spoustu pravidel tohoto "nabozenskeho" mesta. to zn. obligatni "dress code" pokud napriklad hodlas navstivit ctvrte ortodoxnich zidu ... zapomenout fotak pokud tam jsi, nelezt tam o sabesu, nelibat se a nedrzet s pritelkyni za ruku, pokud to neni vylozene nutne :) .. ale samozrejme zalezi jaka ctvrt apod. Pac tech jsou tam desitky (a samozrejme ne vsechny jsou ortodoxnich zidu) a kazde jsou jinak liberalni, dodrzujici pravidla atd. Vydhodni a rabske casti jsou zase kapitolou samo pro sebe. Jinak urcite doporucuju pred odletem do Izraele vseobecne zapomenout na opasek s kovovou prezkou, klice, penezenku a vsechny kovove predmety nosit na jednom privesku ci v jedne kapse. Mit prehledny a dobre kontrolovatelny batoh. (pri jakemkoliv vstupu budes prohledavan .. a to i do obycejne samosky). Dokumenty (alespon jejich kopie) urcite nosit pri sobe. Take je dobre vedet kde se pohybujes, at nahodou nezabloudis napr. do vychodniho Jeruzalema (coz samozrejme nemusi byt problem, ale treba uz tam nefunguje stejna verejna doprava jako v zapadni casti a celkove se pohyb po vychodni casti dost lisi od zapadniho). No, jinak bych rekl, ze pokud se tam budes pohybovat jako normalni turista, je to v podstate stejne, jako kdekoliv jinde na Blizkem vychode s mensimi rozdily. To zn. s Araby klidne smlouvej, jidlo a potraviny vseobecne koupis nekolikrat levneji v arabskych castech mesta atd. Tech veci je asi vice, ale tohle je hruby vycet, co me ted napadlo ... pripadne se ptej.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    STINGERS: supr fotky...
    EMIS
    EMIS --- ---
    XCHAOS: no tohle je bohuzel obecnej trend vsude kde je to atraktivni. Ty zeme, kde se driv moc nejezdilo, jsou dost casto chude, takze po case zjisti, ze turista je obrovskej prisun penez a v ten moment se to zacne lamat. Nejhorsi na tom, ze v tech zemich je pak kupa tech silenejch nahanecu a puvodni ceny se shani tezko. Navic pak nevis jestli te dotycny chce natahnout nebo ti dava normalni cenu. Uz se mi parkrat stalo, ze jsme dotycneho urazili tim, ze smlouvame a on pritom daval beznou cenu coz jsme, ale nepoznali protoze to bylo tesne po prijezdu a cekali jsme, ze uz je to tam deformovane a turista=kupa penez na obrani. Nemluve o kvantech mnohdy buranskejch nevychovanejch lidi co to package cestovani privazi.
    ABRAXAS
    ABRAXAS --- ---
    Neměl by někdo praktickou radu pro cestu do Jeruzaléma a obecně do Izraele?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUCZKER: bohužel, oni jim tam pak fakt začnou jezdit lidi, kteří maji víc peněz a koupí si package dovolenou od cestovky. takhle to holt funguje. sice nechápu proč, ale bohužel se zdá, že ano.
    MADE
    MADE --- ---
    snad trochu pozdě, ale přece...: http://www.bohmova.blog.respekt.cz
    STINGERS
    STINGERS --- ---
    Třeba tak?
    MISHOX Na cestě stopem po Asii
    http://www.mishox.com/cestovani/
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    bylo by mozno blogy tematicky rozdelit na nastence ? Diky moc.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Cesko-anglicky blog kamosu, co jedou do Kapskyho mesta po zemi
    http://bigafricantrip.blogspot.com/
    YAN
    YAN --- ---
    V Indii jen vážně magorů spousta. Pro mě zatím země s nejvyšší koncentrací magorů vůbec. Samozřejmě jen pokud zhulený zmatený hledače boha s hol9 v ruce a svlečený do půl těla, kteří v Gokarně pochodují mezi pláží a chrámem, považujeme za magory.

    Nebo stačí zajet třeba do Auroville nebo Amritapuri. Tam je spousta nezhulených magorů ;)

    Ale samozřejmě, blog je subjektivní. Není to zpráva, že.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    KLUSI0: Spíš něco takovýho New Age, přijeli do guesthousu, seděli celý vodpoledne v kruhu a strašně řešili svoje dojmy a vnitřní zvířata, guru řídil meditaci a když šli někam na procházku, tak zpívali sborově lidovky. Všichni ve věku cca 40 - 55 let... Čekal bych že člověk v tomhle věku má rozum, ale kdo ví, kdy na mě přijde krize středního věku...
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    XCHAOS: zavádějící v čem? Dojmy jsou samozřejmě subjektivní, pokud mám zájem o místopis, můžu si prolistovat "elpéčko", vod toho je to myslím blogísek. Jinak "upmarket" trend je bohužel teďka v celý Asii. Thajský pláže žačínají bejt nechutně betonový, za pět let se asi nepoznají od Costa Brava. A v Indii je těch magorů fakt hodně... k potkání byl i jeden zájezd asi dvaceti sektářskejch pošahanců z CZ
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak třeba tohle je naprosto zavádějící článek: http://www.mupymup.cz/cz/zapisnik/gokarna-poutnici-a-centrala-magoru

    v Gókarně se baťůžkáři cestující po Indii prostě zastavují koupat se v moři a zahulit si čaras a přespávat na pláži. jediná magořina je, že jsem slyšel, že se to tam začíná poslední dobou hrozně komercionalizovat (já tam byl v začátkem roku 2005, tuším.. nebo tak nějak..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.teckacz.cz/index.php?indexid=9 , cestopisy píšu do rubriky Howknow - mělo by tam být Thajsko/Laos, jihozápadní Indie a letos Srí Lanka.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    http://www.mupymup.cz/cz/zapisnik/ z Turecka, pres Iran az do ... ??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam