Ahoj:) Sdílím nadšení, za poslední měsíc se ze mě stačil stát slušný lomofil, tak tady trochu zapěju ódy na Český Kras - Srbsko a okolí, kde se mi na pár lomech poštěstilo chvíli bydlet a makat. Všechny tyhle úžasnosti jsou max. 2 hoďky cesty od nádražní stanice a rozhodně stojí za to navštívit.
První klasika - Velká Amerika, pěkný lom. Na Amerikách jednou za čas zlí přičinliví turisté upilují mříže do štol, takže se tam dá dostat a projít a obhlédnout je přímo zevnitř. To je ovšem o hubu, navíc to jeskyňáři rychle opravují.
Mexiko - hned vedle Velké Ameriky, zdá se mi pěknější, ale dá se očumovat jen z dálky, není přístupný. Ona není oficiálně přístupná žádná Amerika, ale no nepokochej se, že.
Malá Amerika - kilometřík, dva od Velké, pěkná, dá se sejít dovnitř a koupat se, čistá voda, spousta rybiček, jen drápání se dolů a nahorů je trošku o ústa a padají tam šutry. Jinak stojí rozhodně za návštěvu, krása.
Alkazar - kousek od Srbska, pěkný velký lom, od protektorátu pustý, nácci tam chtěli vybudovat podzemní továrnu, ale nestihli. Pěkný, ale bývá tam většinou hodně turistů a přilepená kopa horolezců. Z vrchu je krásný výhled na Berounku a do kraje.
Chlum - nad Srbskem, ten může za mou úchylku na lomy, nádherný lom. Už se na něm dlouho netěží, ale přímo naproti je velký činný lom. Na Chlumu jsem spokojeně sedávala a šmírovala pracující lid naproti, jdou docela pěkně pozorovat. Oni mě na oplátku vyděsili, když odbouchli kus činného lomu a na Chlumu se to zatřáslo a znělo jako začátek třetí světové. A za bouřky se taky pěkně otřásal. Vůbec lomy se mi zdá, že oproti jiným místům proměňují bouřky v takové milé lokální apokalypsy.
Tolik z Krasu, je to tady plné lomů, jeden krásnější než druhý, tak tohle je jen takový nedomrlý pokus vypíchnout ty, které jsou nejznámější. Fotky jsem pastla z
http://www.brdy.info/kras/karlstejn.php, má to hoša moc pěkně nafocené a já fotky bohužel nevedu. Jinak book, snad se to tu rozroste :)