CeBIT 2014 začíná - zaměří se na ochranu dat - Magazín Stahuj.cz
http://magazin.stahuj.centrum.cz/cebit-2014-zacina-zameri-se-na-ochranu-dat/
jinak ted koukam, ze největší mezinarodni veletrh IT - CeBIT, ma ochranu dat a soukromi jako svoje tema a zamereni. Nemyslim si tedy, ze jsem prehnane paranoidni..
No, mozna malicko jo, no.), ma to u me sve koreny uz dlouho.) V roce 99 pri maturite z databazovejch systemu jsem pomoci odemceneho menu v nok8850 demonstroval, jak by se ve mestech dal vystopovat uzivatel s presnosti na par desitek metru bez GPS, satelitu apod., jen podle toho jak se hlasi do BTS a dle intezity signalu. Teoreticky tak stacilo mit seznam a umisteni bts a pohyb se mohl zaznamenavat do databaze. Chtel jsem si to udelat do auta, jako alternativu tehdejsi asi jedine, pro smrtelnika nedostupne, moznosti hlidani a lokaci vozu - sherlock. Ale nastup novejch founu, dostupnost GPS a hlavne moji lenosti jsem to odsoudil k zahube. Alespon znamku mi to vylepsilo .) Par let pozdeji jsem byl linej stat na staflu na letisti s tema trubkama, tak jsem byl donucenej vymyslet ochcavku gps trackeru v kare. Nakonec stacilo uzemnit obycejnou plechovku od redbulu, dat na senzor a pres nejakou mrdku v sybianu porad odesilat stejne data. Jel jsem tak v klidu domu za pejskem a system si myslel, ze stale stojim na letisti. Neztratil jsem tak poradi a mozna i kus mozku. Po par hodinach na slunicku s plesatyma klukama jsem si totiz casto pripadal jako po prodelane lobotomii.)
Sry ze delku.. Jeste takova prosba.. Az priste budete klikat na "like" a oskrtavat pouceni, ze dovolujete timto, aby sdileli vase kontakty, tel. cisla a osobni informace - zamyslete se, jestli je to skutecne nutne, k cemu by to vlastne kdo mohl potrebovat a proc mu to stoji za to vam neco nabizet zdarma, ci jine vyhody. Zamyslete se taky nad tim, kdyz uz vam je to burt, tak jestli treba to ale neni burt nekomu z vaseho seznamu pratel, jehoz data odeslete. To same plati o oznacovani na fotkach. Kdyz uz se nekdo snazi omezit rizika, ma napr. prezdivku misto jmena, nema v profilu o sobe jedinou informaci a fotku, tak si urcite nepreje, aby jeho xicht byl oznacen na 13 fotkach z vasich narozenin a videl to tak kdokoliv z tvych pratel ci dokonce uplne kdokoliv...