• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    diskuse pro lékaře stávající i budoucí, o jejich uplatnění apod. Zkušenosti s jednotlivými pracovišti, šéfy, vzděláváním a vůbec samé slasti oboru.
    rozbalit záhlaví
    SALE
    SALE --- ---
    [Anarchistický festival knihy - zimní edice]

    Zimní anarchistický festival knihy 2023 | Program
    https://anarchistbookfair.cz/program

    16:00

    Kolektivně proti kapitálu: Přesčasy, lepší peníze: lékařské hnutí v nemocnicích
    Jaké jsou přednosti, limity, rozpory lékařského protestu, co vypovídá o nemocnici jako továrně? Na největší třídní hnutí za poslední dobu v Česku se podíváme i ze sesterského hlediska a z pohledu autonomie pracujících.
    DIVER
    DIVER --- ---
    le pardon, povinnost to úplně není, poskytnutí první pomoci je i pouhý telefonát na záchranku a dál člověk nemusí (právně) dělat nic.

    ale zase tam nechcete stát s rukama v kapsách.
    DIVER
    DIVER --- ---
    QUIXDE: jo, to nám taky říkali: jak je vidět mozek, tak velký špatný. ale taky nás učili, že úmrtí stanovuje až lékař a máš povinnost pořád oživovat.
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    DIVER: Tak dekapitace je taky jasna smrt, nebo mozek vystriklej na vsdchny strany 😄 ze by nekdo pouzival poucku o lokti slysim poprve, preci jen i mrtvolam jsme rozhybavali na pitevaku vsechny klouby, aby se daly pitvat.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    DIVER: Tak k prohlášení člověka za mrtvyho krom jiných známek máš natocit EKG. Důvodů, proč člověk neohne loket, je asi tisíc a že by se u mrtvoly nedaly klouby rozhejbat jsem ještě neviděla
    DIVER
    DIVER --- ---
    naprosto odhlížím od všeho kolem toho případu, ale může mi někdo vysvětlit tuhle poučku?

    „Pokud člověku nelze ohnout ruku v lokti, lze ho považovat již za mrtvého,“ vysvětlil znalec.

    Dispečerka považovala pacienta za mrtvého a neposlala sanitku. Soudí ji za neposkytnutí pomoci - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-dispecerka-povazovala-pacienta-za-mrtveho-a-neposlala-sanitku-soudi-ji-za-neposkytnuti-pomoci-40428523

    (btw. v Červeném kříži nám říkali, že smrt je téměř jasná, pokud je trup z jakékoli strany narušený do/od jedné třetiny.)
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    KEDAREK1: Pokud vím, tak na nyxu spondylochirurg není. Nemáš zač ;)
    KEDAREK1
    KEDAREK1 --- ---
    CORNELA: díky za přínosný názor. Možná jsem si myslel, že by tady byl doktor, co dělá operace a na něco se ho zeptal. Případně mě nasměroval...
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    KEDAREK1: Komplikaci operace zad na nyxu fakt nevyresis
    KEDAREK1
    KEDAREK1 --- ---
    Ahoj, vypadá to tu mrtvo, přesto, je tu někdo od zad? Neurochirurg, ci trauma. Nekdo, kdo dela a ma zkusenosti s operaci zad a jejimi pripadnymi komplikacemi? Diky.

    R.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CORNELA: :) pravda
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CORNELA: Jj, ale kdyz vsichni pujdou do zahranici, tak to akorat zhorsi stavajici problem.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CORNELA: No vsak neboj, ja se zaridim, ale spis mi jde o jadro pudla.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CORNELA: Me taky bavi ta prace jako takova. Ale je delana v naprosto katastrofalnich podminkach.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Skola je na picu, ale prace potom je taky na picu.

    Tim bych to shrnula.

    Dokud to vsem bude u prdele, tak se to nezmeni.
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    GEISHA: Amen, sestro. (Pardon my french)
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    RAHUF: Ja ani nemam na mysli doktory, co udelaji to, co si naznacil. Ale obecne, kdyz by nekdo potreboval ke sve praci jako lekare brat anxiolytika....to asi mluvi samo za sebe, ne?
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    QUIXDE: nemyslím teď ofc člověka, co si před operací lupne čtyři neuroly.

    CORNELA: ne že bys toho člověka nakazila, ale i sebelepší lékař prostě dělá chyby, když je mu blbě. třeba když má horečku.

    jinak, ne, nepřijde mi, že by to bylo v cajku, naopak, přijde mi to jako dost velký problém. jen si prostě nemyslím, že ta chyba je bezvýhradně na straně studentů.
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    RAHUF: Ad posledni odstavec, lekar na anxiolyticich je casto dost velka hrozba, vetsinou to byvaji BZD, takze bych to uplne "nebagatelizovala"
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    CORNELA: hele, já nevím, jak je to dlouho, co jsi z fakulty vyšla ty, ale s tím, kolik lidí dneska na medicíně chlastá, bere anxiolytika nebo antidepresiva, tak by ti s tímhle přístupem za chvíli fakt neměl kdo držet háky. a většina s tím začne dlouho před státnicema.

    a řešení není zas tak těžký - udělat tu školu trochu víc student-friendly. povinnou výuku udělat smysuplnou a tak, aby měla aby měla pro studenty nějaký přínos, místo aby si to museli jen jít odsedět. vypisovat víc termínů na zkoušky, místo aby se jel tradiční clickfest. u zkoušek zkoušet z toho, co je skutečně důležité, a ne to, co si daný zkoušející myslí, že "by studenti přece měli umět". restrukturalizovat curriculum, aby tam byla nějaká návaznost a logická posloupnost, studenti věděli proč se co učí místo aby dostali telefonní seznam, trochu to proškrtat a vyřadit věci, co se učily před sto lety, protože těch poznatků víc nebylo a tak se snažili naučit všechno co znali, nebo co tam někdo zařadil dvacet let zpátky, protože si myslel, že to jednou bude přelomový objev (a ono nebylo, ale z curricula to nikdo nevyškrtnul). a trochu korigovat to, jak se vyučující a zkoušející chovají. tenhle systém akorát bludným kruhem produkuje lidi, kteří to nějak přežijí a pak to po další generaci chtějí taky, protože "když jsme to dali my, tak oni musejí taky."

    a sry, vím, že kolegialita, sebeobětování a nikdo to za tebe neudělá, ale pokud s 39°C operuješ, tak jsi pro pacienta větší nebezpečí než doktor co bere anxiolytika.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam