• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    diskuse pro lékaře stávající i budoucí, o jejich uplatnění apod. Zkušenosti s jednotlivými pracovišti, šéfy, vzděláváním a vůbec samé slasti oboru.
    rozbalit záhlaví
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    PALEONTOLOG: díky, kouknu se tam.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    IBERIA: zkus se zeptat tady: [ Borelioza- nemusíte mít ani klíště.. Zkušenosti, léčebné metody ]
    stále si můžeš uhradit test na protilátky za svoje.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    jak je to s odbery pri podezreni na boreliozu? Pred mesicem jsem si vyndala kliste, flek se neutvoril, ale ted se dostavily popisovane priznaky (bolest kloubu, lehce zvysena teplota, bolest v krku), sla jsem k obvodacce, zda by me neposlala na krevni testy, ona odmitla, ze jestlize nebyl flek, neni to v zadnem pripade borelioza a ze se na testy bezne neposila? Muzete mi nekdo vysvetlit postoj lekarky (ma s tim papirovani, pojistovna ji proplati jen cast takovych vysetreni... ?).
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TIKVIK: Jako ze jsem tak zvedava, ale co primeje rodice zamerne vysadit diteti lecbu v okamziku, kdy muze mit nemoc, na kterou muze i umrit? Nejakej clanek na netu, ze antibiotika zabijej?
    Podle me je nejvyssi cas prestat se bat kazdyho blbyho prasku, jako by to bylo cyankali.
    TIKVIK
    TIKVIK --- ---
    PTACOPYSK:
    CORNELA:
    GEISHA:
    Ano, ano, ano.
    Jen doplnim, že dusici se dite jsme bezprostředně řešili záchrankou. Jediné blbé rozhodnutí, kterého již v tuto chvíli velice lituji jak jsem již psal, bylo to vysazení antibiotik.. Nechal jsem se v úsudku ovlivnit, strhnout nepodloženými informacemi. Podruhé již takové rozhodnutí snad neudělám. Poprvé jsem psal jestli jsme se s tím vysazením rozhodli správně. Podruhé jsem se ptal, jestli nemáme po krátkém vysazení v antb. pokračovat... Místo toho jsem si vysloužil flame.

Včera večer jsme se vrátili a dnes samozřejmě za pediatrem zajdeme.
    Děkuji za Vaše vyjádření a reakce.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    FLAVIGNY: Možná bych to upřesnil. Lepší je trénovat v prostředí s normální koncentrací kyslíku a po tréninku odpočívat v prostředí s nižší koncentrací kyslíku (např. ten kyslíkový stan). Při téhle kombinaci si sportovec může splnit tréninkový plán a zároveň po tréninku stimulovat ty adaptace, co potřebuje. Pro normálního člověka to je samozřejmě zbytečnost, tohle ocení profesionální vytrvalci, ne hobík, co dvakrát týdně uběhne pět kiláků. Zmiňuju to proto, aby Horsta nenapadlo trénovat s "dusící" maskou, jako ti příležitostní mamlasové, které v tom vidím běhat na pásu.

KASUMI: Můžu se ti zítra zeptat svého trenéra; je vystudovaný nutriční terapeut, a i když to v poslední době moc nedělá, možná bude mít kontakty na někoho, kdo to umí.

PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    TIKVIK: Pokud jste uz zpatky v CR , tak idealni je navstivit obvodniho pediatra s lekarskou zpravou (optimalne prelozenou do cestiny), ostatne takove vetsinou byva i doporuceni pri propusteni ze spitalu.
    TIKVIK
    TIKVIK --- ---
    GEISHA: Eh. Taky reakce.
    TIKVIK
    TIKVIK --- ---
    TIKVIK: Všeho všudy to vypadá, že jsme vynechali jednu dávku. Ted by šlo s takovým 2hod. skluzem podat další. No asi to zároveň vezmu cestou přes české lékaře.
    TIKVIK
    TIKVIK --- ---
    CORNELA: No osobně mne fenomén tohoto autoedukativního lékařství skrze internetové diskuse také děsí. Nicméně v tom rozhodnutí mám i své poslední slovo, takže se kaju. Dostali jsme info od naší známé doktorky, že to podání antibiotik bylo možná neadekvátní a dále se rozhodli tak nějak spontálně na základě článků na internetu. Hmm. Dobré tedy. Co ted s tím?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    souhlas s Cornelou, CRP neni automaticky vzdy indokator toho, zda jsou treba antibiotika! navic hodnota crp ma i nejaky vyvoj. mimochodem, ja byla pred tydnem v nemocnici, dostala jsem horecky, CRP bylo 13 (tj. nizke, kousek nad normu), antibiotika jsem i tak dostala a ejhle druhy den CRP bylo 160, dalsi den pres 200 ....
    TIKVIK
    TIKVIK --- ---
    Chtěl bych slyšet váš názor ohledně dobírání antibiotik. Asi už bylo probíráno, ale nedaří se mi dohledat. Syn 2,5roku se nám jednou v noci začal kašlem skoro dusit. Kašel byl typu basový "štěkot". Pomohl čerstvý studený vzduch z okna a přivolaná záchranka. Následně nám byli naordinovaný širokospektrý antibiotika a zůstal v nemocnici. Zůstal tam pouze den, protože další den jsme již museli odjet. Stalo se nám to v Polsku na dovolené. Nerozuměli jsme dostatečně polsky a lékaři zas neuměli anglicky, ale z projevu nemoci jsme odhadli, že by se mohlo jednat o Laryngitidu.

Následně jsme si prostudovali lejstra nemocniční zprávy a zjistili, že měl syn CRP faktor pouze nějakých 0,5. rozhodli jsme se, antibiotika vysadit a zahájit domácí klidovou léčbu. Což je tedy u 2,5 ročního dítěte trošku obtížnější, ale dejme tomu, že se snažíme aby byl v klidu.

No a otázkou je, jestli vysazení antibiotik po dni užívání byl rozumný nápad, nebo je máme dobrat. Zdá se, že snad nebylo ani potřeba je nasazovat, krom toho, že by snad na Laryngitidu ani neměly zabírat(?) Toť otázkou...

Děkuji
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Zatim mam par tipu. Jsem ted na dovolene, tak az se vratim, tak to obvolam a uvidime. Diky kazdopadne
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    KASUMI: obavam se jako OSCURO, ze takovy lidi v CR skoro nejsou
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    KASUMI: Nechci byt pesimista, ale bude to jako hledat jehlu v kupce sena. Drzim palce
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FLAVIGNY: Sla k nutricnimu do nemocnice (hrazeny pojistovnou) a byla to tragedie. Holcina vedela asi petkrat min nez pacientka a dala ji bezlepkove recepty vytistene z internetu..

Tze proto hledam kontakt na nekoho skutecne zkuseneho...
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    KASUMI: zkusil bych oslovit primo nutricni oddeleni fakultni nemocnice. u nas v nemocnici to jaks taks funguje, ale idealni to neni. hlavne kdyz pacient prijde s nejakou nestandardni dietou, nejsou moc flexibilni.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    KASUMI: Na to je pak opravdu nejlepsi nutricionista, u nas drive znamo jako "dietni sestra" bohuzel tato profese prakticky vymrela. Na Z od nas funguji pro chronicke pacienty (zkusenost mam napr. s nefrologickymi na dialyze v Nemecku) vyborne - sestavi na miru jidelnicky vcetne toho aby nebyly repetitivni a maji perfektni materialy ve forme specializovanych kucharek.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Problem neni diagnoza. Ta je normalne stanovena lekarem. Ale jak s ni prakticky zit. Konkretni rady, jak to kombinovat tak, aby clovek mel dost zivin a citil se najezeny a nemel hlad. Je tam celiakie, nesnasenlivost kaseinu a dalsi veci. Proto nutricni poradce.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    OSCURO: zatim jsem nepoznal imunologa, ktery by nejak vic resil potravinove alergie. vetsina provede maximalne dg. koznimi testy. moznou malnutrici a sestaveni jidelnicku neresi... cast domnelych alergii muzou byt navic neimunologicke intolerance. na miste je rozhodne lucidni gastroenterolog, ktery s imunologem bude spolupracovat a vysledky pomůže interpretovat.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    OSCURO: Dobrý nutriční terapeut (dříve se ten obor jmenoval dietní sestra) není v tomhle případě od věci. Všelijaké ty rádobyterapeuty s barevnými diplomy z co nejexotičtějších zahraničních destinací samozřejmě nebrat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam