Ahoj všichni, mám dotaz (jsem laik, nemám zdravotnické vzdělání): existuje nějaké nařízení, zákon, vyhláška, nebo norma pro lékaře/ordinace/zdravotnická zařízení, která by závazně přikazovala periodické metrologické kontroly a kalibrace měřicích a diagnostických přístrojů a pomůcek? Konkrétně mám na mysli tonometry, atp.?
Reálná stroka ze dnešního dne: Pacientce (5. měs. rizik. těhotenství) u gynekologa změřili tlak 156/90. Sestra hodnotu ihned zapsala do karty, lékař předepsal Dopegyt a když pacientka protestovala, že včera měla u jiného lékaře tlak dobrý, tak opakovali měření a na tom samém přístroji byl tlak 125/80 a lékař medikaci zrušil... Na dotaz, jestli je přístroj kontrolován a kalibrován neměla sestra ani lékař odpověď. Třeba v tomto případě jde o to, že kdyby pacientka (laik) nerozporovala výsledky měření (odborníka), už by měla v kartě problémy s tlakem (i když je reálně nemá) a už by zbytečně v rizikovém těhotenství užívala léky na jeho úpravu... Lékař pro jistotu poslal pacientku na kontrolu na internu. Na interně mají poškozenou manžetu tonometru, nedrží suchý zip a manžeta při měření povoluje (pacient ji musí držet při měření rukou). Z logiky principu měření tlaku předpokládám, že pevnost manžety je jeden ze základních předpokladů správného měření, protože když povolí suchý zip, pustí to tepnou krev do zaškrcené končetiny a tlak to změří špatně. Na dotaz, jestli byl přístroj někým kalibrován či kontrolován, opět bez odpovědi. Obě věci by se pravděpodobně nestaly, pokud by byly přístroje pravidelně kontrolovány a kalibrovány, opotřebované dílce měněny a byla zajištěna nějaká pravidelná údržba...
Jak je možné, že na základě špatného měření poškozenými a pro provoz zjevně nevhodnými měřicími přístroji může někdo vypisovat diagnózy, předepisovat léky atp. Proč se vůbec stále nepoužívají aneroidní/toroidní tonometry, u kterých se musí systolický a diastolický tlak odposlouchat fonendoskopem? Tam je chyba přístroje vyloučena...
Když jsem pracoval v továrně jako nástrojař, každé měřidlo na sobě muselo mít nalepenou platnou známku o provedené metrologické kontrole. Když jdu k řezníkovi, na váze musí být známka o provedené kalibraci. Hasicí přístroje musí mít periodickou roční prohlídku. Lahve s plynem tlakové zkoušky. Svářečky se kontrolují po půl roce. Každé elektrozařízení v provozovnách musí mít elektrickou revizi a revizní knihu. Taky jeřáby, regály, žebříky... Auta musí mít technickou... Každý stroj na dílně musím pravidelně mazat, seřizovat a opotřebené dílce měnit za nové... To jsou ale všechno jenom blbé věci. Nicméně u diagnostických přístrojů jde o to, že na základě jejich měření se určují diagnózy, dávkování léků atp. a špatné měření může poškodit někomu zdraví.
Omlouvám se za tapetu, snad to dává trochu smysl...