• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MILKOV: co provozujes?
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    GATTA_NERA: Jo, je :-) Děti do toho zapadají naprosto bez problémů, akorát mám ke dvěma vlastním ještě nějaké skoro vlastní . Je ale pravda, že to, co provozuju se pod pojem polyamory vejde jen s jistým druhem nadsázky.
    MASOO
    MASOO --- ---
    tohle je pekna myslenka, z toho predchoziho clanku

Pokud váš smysl pro vlastní cenu pochází z vás samotných, uvolňuje vás to ze závislosti na lidech kolem vás.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    novy clanek! http://polyamory.eleferno.cz/index.php?text=6-praxe-zvladani-zarlivosti

GATTA_NERA: ale jo, res to :) ja to nemyslim nijak zle, jen koriguji co rikas podle mych zkusenosti... jinak me take zajima co tu lidi reknou na ty deti...
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    FRONEMA: ok, už to nebudu řešit, asi kdo to nezkusí, nerozumí
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GATTA_NERA: ani tak to neni... davam kazdemu takovy kus lasky kolik me napadne (ostatne jako v mono vztazich, proste jak to clovek citi)
    a branila bych se pouzivani slova "dil" to predpoklada myslenku ze je nejaky konecny celek kolik je toho mozne rozdat..
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    FRONEMA: možná jsem to špatně napsala...myslela jsem tím, že se snažíš dát dalšímu stejný díl lásky, ale možná je to jen moje smyšlenka.
    každopádně dítě je zátěž pro běžná vztah a v poly je víc proměnných, takže podle mě víc možných komplikací.
    Třeba co když chtějí oba muži dítě, nebo v těhotenství žena začne žárlit vlivem hormonů apod....prostě myslím, že je pak větší tendence k rozpadu takového soužití a proto by mě právě zajímala praktická zkušenost, nechci moralizovat.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GATTA_NERA: rozhodne si nemyslim ze vsichni partneri si musi byt rovni... muzou samozrejme, ale nekomu treba vyhovuje volnejsi svazek... uplne stejne vztahy stejne nikdy nebudou...

jinak ja o diteti neuvazuji ale kdyby ano tak vim se kterym partnerem bych ho chtela, na tom polyamory nic nemeni a bylo by na ostatnich jak by na to zareagovali..
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    ahoj, mám jeden dotaz na žijící v polyamorech. Jestli dobře chápu, všichni partneři v tomto vztahu jsou si rovni.....ale uvažujete o dětech? jak vám to zamíchá vztahama? myslím, že po narození se rodiče více přimknou k sobě aby mohli pečovat o dítě a bude to zátěž pro zbývající. Ono dítě je zátěž už pro běžný pár, ale zase na druhou stranu se v polyamorech může rozdělit péče.

Je tady někdo komu vydržel vícečetný vztah stabilní i po dětech?
    Zajímá mě to čistě teoreticky :D
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    pokud s nekym kamaradim znamena ti ze mam specificky naroky na to jak je spolehlivej a jestli sdili spolecny zajmy... pokud mam s nekym spat tak musi byt vonavej a prijemnej na dotek, a malinko spolehlivej :-) Je to proste dost jiny. A sleduju ze lidi kolem me to maji hozeny podobne... a lidi co zas az tak neznam vnitrne fungujou uplne jinak...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA: A to je prave ta otazka, v jejiz odpovedi se budou vsichni lisit - cim se lisi kamaradstvi od vztahu? Neboli kde konci pratelstvi a zacina chozeni? Pro nektere to je postel. Pro nektere to jsou penize. Pro nektere to je bydleni. Nebo treba deti. Pro me napriklad tri prvni faktory, neboli chodim s nekym, s kym bydlim, s kym spim a s kym neresime, koho jsou penize.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jj, mel jsem na mysli shape kterej bych nazval poly rodinka :)
    makrousek mozna taky.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    me se libi to pravidlo "Don't coerce your relationships into a predefined shape; let them be what they are" z cehoz mi vyplyva i to ze neni potreba se ridit tim, jestli se sdileji zdroje, byt, postel, cokoli. jsou to proste vztahy
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: nevnímám to tak; propojení zdrojů je taky o tom, kdo jich kolik má a když mě nabídne útratu za víno a já útratu za benzín je to hezké.. ale to je obyč. partnerství.. co bys řek tomu, že to mám s oběma a ony taky ? je to polyamor i když já zamilován nejsem ?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FRONEMA: sdileni zdroju mi prijde jako docela dobry meritko, jak moc je ten vztah propojenej. muzou to bejt polyamory kamosi, ok, ale kdyz by to mela fakt bejt poly rodina, tak to propojeni tam podle me je o dost vetsi, s cimz souvisi sdileni mj. zdroju :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAKROUSEK: ja ti nevim.. polyamory jsou podle me proste vztahy, pozadavek na sdileni zdroju tam nevidim.
    navic jsou i rodiny kde ti nikdo auto nekoupi...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PIZI: Souhlas, vic hlav, vice smyslu. Proto jsem psal, ze dle meho nazoru. A lidicky mohou mit ruzne nazory. Od toho je svoboda.
    PIZI
    PIZI --- ---
    poly amory je definovano tim ze je to amory a musi byt poly. Ne sdilenim zdroju. Podle me.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NUFINKA: Tudiz onech pet lidicek spolu sdili zdroje? Koupi ti kterykoli z nich auto?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam