• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETJULE: ...a hlavně mi to přijde jako trochu monotóní výčet, jak to všechno začíná předponou mono- :-) jako McKenna byl především srandista, že jo.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    XCHAOS: heh :) to mě pobavilo... na jednu stranu "enemies", ale na druhou stranu většina běžné populace po "monotheism, monogamy and monotony" mi přijde, že více či méně vědomě touží, žejo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    As Terence McKenna put it: "The three enemies of the people are monotheism, monogamy and monotony."
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    MAKROUSEK: skoda, ze to takhle nefunguje i v beznem zivote:)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA:
    KETHAMINA: V tom pripade bude pro vas tento film o tom, ze: "Sukani ve skupince, pokud se ti lide predtim kamaradi, prerusta v polyamory at ty lidicky chteji nebo ne. A je to tak dobre."
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    MAKROUSEK: polyamorii vidím jako potřebu blízkosti, důvěry, kterou cítím k více lidem na srovnatelné úrovni. můžu mít vztah hetero přítelem a lesbickou přítelkyní, kde jde o dva rozdílné vztahy a ke skupinovému sexu zde nedojde.

a pak jiná rovina je swingers, kde jde o skupinovou akci s možnosti výměny partnerů.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAKROUSEK: osobne hranici vidim tam ze v polyamory lidi chteji/citi lasku... zatimco o skupinoveho sexu je to jenom ten sex... ovsem netvrdim ze je jedno z toho "lepsi"
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KETHAMINA: Kde je hranice?
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    MAKROUSEK: takže ne k polyamorii ?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KETHAMINA: Ke skupinovemu sexu.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    MAKROUSEK: k čemu myslíš, že se snaží přesvědčit ženu?

chystám se na to, ale já jsem romantický typ, mně telenovely neva.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA: Jasne. Prvni polovina strasna, ale alespon to v druhe polovine dobre dopadne. Celkovy dojem: agitka, ktrou se Viewegh snazi presvedcit svou zenu. Zjevne se snazili o pocit jako z Tilsammans, ale bohuzel nevedeli moc, o cem toci. Dialogy z rise nerealna.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    videl jste uz nekdo film svata ctverice?
    HAL_
    HAL_ --- ---
    CHIRURGUS: Je to smutný pohled na tu diskuzi...

ale naštěstí ne vše v ní je typicky novinkovské, například se tam objevily i odkazy na vcelku zábavnou postrozchodovou "zpověď":
    http://archiv.lokutus.cz/755310-zivot-osameleho-ne-zas-tak-stareho-mladence-ocima-osameleho-ne-zas-tak-stareho-mladence.php
    a http://archiv.lokutus.cz/755508-a-ted-z-te-zenske-strany.php
    Sice je to spíš trochu antiamory než přímo polyamory, ale to snad nemusí moc vadit :)
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    CROME: Článek skvělej, ale totálně nechápu tu diskuzi. Asi se už tak dlouho pohybuju mezi alternativníma a zároveň inteligentníma lidma, že sem zapomněl na názory jako je - chlap = přenašeč pohlavních chorob, žena = puťka v domácnosti co se stará o děti. Evidentně je to názor většiny lidí v diskuzi...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    CROME: konecne neco logickeho a pochopitelneho a pak se natesena vrhnu na diskuzi a tam sami ultrakatolici, nebo podobna verbez???
    CROME
    CROME --- ---
    Podvádění je legitimní, skoncujme s monogamií, vyzývá sociolog - iDNES.cz
    http://xman.idnes.cz/podvadeni-racionalni-reakce-na-monogamii-ff6-/xman-styl.aspx?c=A120829_134729_xman-styl_fro
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Hele, v Brazili bojuji o legalizaci: http://m.bbc.co.uk/news/world-latin-america-19402508
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA: Q.E.D. A uz zase na par mesicu mlcim ;-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam