• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    DOUCE: ja jsem tedy krute narazila u prarodicu, babicka s desem ve tvari zacala jecet "nerikej mi to, nechci to slyset". Deda konstatoval, ze jsme uchylaci. U rodicu mi to prijde, ze informaci prijali, ale nijak se vic nevyptavaji a kdyz s nekym jinym nez svym muzem prijedu na navstevu neprojevujeme si vyznamne fyzickou naklonost.

    Stejne jak Ifka nemam v kuse roky vice partneru/ek takze svatky, dovci neni nutno resit. Nevidam rodinu zas tak casto (cca 1x mesicne kratsi navsteva), abych je do svych vztahu musela detailne zapojovat, rizika, ktera oni vidi se tykaji hlavne zdravi. Taky chapu, ze vzhledem k jejich zpusobu konzervativniho zivota a veku to pro ne neni snadne prijimat.

    Osobne se spis v budoucnu chci zamerit na praci s informacemi vuci potomkum, aby rozumeli, ze variant vztahu je mnoho a se svym partnerem musi byt na stejne vlne. Zda se pred detmi omezovat ve fyzickem projevu vuci vice osobam (hlazeni, libani) nemam ukotvene. Zazila jsem jako dozor ve skolce parkrat slusny moralizovani od ucitelek vzhledem k info od ditete a to vnimam jako vetsi potencialni problem nez commingout pred dospelaky. Mate nekdo osobni zkusenost?
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    IFKA: Je to ve fázi úvahy, uvidím jak to celé vyplyne :-)
    IFKA
    IFKA --- ---
    DOUCE: mluvim o svych vztazich s kamarady, s rodinou jsem to nikdy moc nediskutovala, jen s pritelovou mamou. moc nadsena nebyla, spis me od otevreneho vztahu odrazovala:)
    nejsem ale v situaci, ze bych mela paralelni dlouhodobe vztahy, spis se nam vzdy nekdo prolne na par mesicu a zustane jako kamarad nebo kamarodomilenec/ka. takze situace typu vodeni na vanocni obed u nas nikdy nevyvstala.

    premyslis o potrebe coming outu k rodine?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    DOUCE: ja jsem o svem poslednim poly vztahu celkem otevrene mluvila, sestra v pohode, mam v pohode, tata se na to moc netvaril a odmitl abych je oba privedla na vanocni obed k rodicum :) ale zadnej dalsi negativni vliv to nemelo
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    Máte někdo zkušenost s informováním rodiny (rodičů, sourozenců,...) o vašem polyamory vztahu? Jaká byla reakce? Fungujete někdo otevřeně s více partnery i ve vztahu k vašim rodinám?
    CROME
    CROME --- ---
    MYKO
    MYKO --- ---
    Chtěl bych v budoucnu uspořádat výstavu kreseb, představujících společné portréty a akty lidí, žijících v kolektivních vztazích, ale třeba i "jen" důvěrných přátel v hromadném objetí apod. - a doplnit ji diskusí na tohle téma. Pokud máte zájem se podílet na projektu, nebo máte třeba nějaké fotky, podle kterých bych mohl kreslit, ozvěte se.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Mainstreamovější a mainstreamovější, i když ten závěrečný apel je myslím pořád hudba budoucnosti (tak 10 let) :-)
    Compulsory Monogamy in The Hunger Games » Sociological Images
    http://thesocietypages.org/...ages/2013/12/02/compulsory-monogamy-in-the-hunger-games-catching-fire/

    YUUKI_23: Mám pocit, že návod nebo aspoň vzorový příklad, "jak mít více nezávazných vztahů", obsahuje prakticky každý PUA manuál (spíš teda ty anglické než české). Ale nikdy mi nebylo moc jasné, jak realistické jsou ;-)
    TARSIS
    TARSIS --- ---
    Ahoj, má tu, prosím, někdo praktickou zkušenost s výchovou dětí v polyamory vztahu? (ona-on-ona + dvě děti staršího předškolního věku). Děkuji.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GORG: to znam, ja jsem si take v jiste fazi rikala, jak to bude super, ze "sezeneme" jeste par lidi a vytvorime treba tak sestici lidi a budem spolu zit... :) ale jakykoli takovyhle vysnivani si budoucnosti k nicemu nevede...
    GORG
    GORG --- ---
    JUWELIUS: hmm taky jsem si podobně asi naivně myslel, že vytvoříme podobně pěkný trio , ale je to zřejmě komplikovanější (jak mi řekly). Možná proto, že to mezi nimi zrovna příliš v té době nefungovalo. Kdo ví. Takové vztahy se asi prostě přihodí a nedají nějak přímo domluvit, jak si chlapský mozek namlouval.,)
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    jinak ani ja do ted nevim, jestli to je ona spravna cesta nebo forma vztahu ... kterou jdu .. ci budu v budoucnu chtit jit ...

    ucim se stale ... a asi to jeste nejakou dobu potrva (: Na druhou stranu, pokud clovek za sebou vidi nektere uspechy .. motivuje ho to jit dal a dal zkouset ... hledat moznosti, zpusoby a nove cesty ...

    V soucasne dobe ... diky te me kauzalite (: ... sem v opet v jednom otevrenem vztahu. Nyni ovsem nejsem ten prvek aktivni, ale spokojene pasivni :)

    Slecna, je v otevrenem vztahu s jednim izraelcem ... ktereho znam a on zna me. Nas vztah (se slecnou .) je intenzivni, nadherny ... a na druhou stranu mi poskytuje formu volnosti, kterou do ted stale jeste potrebuji. (i to je mozna svym zpusobem jakasi forma alibi). Ale ani tento vztah (myslim tim ted mezi nimi) ... neni posledni dobou (a ja sem bohuzel take jednim z duvodu) pravdepodobne uplne optimalni. Ale snazim se nezasahovat do jejiho zivota (byt je to ze sve podstaty nesmysl) ... a zaroven se snazim co nejvic respektovat urcitou formu ohleduplnosti vuci nemu.

    A jeste nez tyhle svoje prupovidky skoncim ... tak v tomto vztahu mam poprve pocit ... ze zarlivost uz pro me neni tematem. A vedomi teto skutecnosti ... je velmi uklidnujici a dava mi smysl a silu pokracovat dale.
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    YUUKI_23:
    no, pokud Te to (nejen Tebe tedy) zajima .. mohu prispet svou malou zkusenosti - potazmo spis takovym osobnim pribehem no (:

    Toto auditorium sleduji delsi dobu, ale nikdy sem nebyl tak "daleko", abych sem nekdy s necim svym prispel ... (tak daleko se necitim ani ted, spise radeji ctu, nez pisi o sobe ... ale pokud by to mohlo pomoci, ci by to nekoho zajimalo) ...

    Nekdy pred rokem sem se zde v Berline seznamil s velmi sympatickou slecnou z Brazilie ... zije zde uz sedmym rokem, sice vdana, ale se svym muzem delsi dobu nezije. Proc zminuji, ze je z Brazilie ... nechci potvrzovat nejaka zazita klise, ale faktem urcite je, ze me ucaroval jeji otevreny pristup ke vztahum, lasce, sexu, k lidem vseobecne, jeji stala zvedavost, otevrenost a samozrejme jeji naturel jako takovy. Zjistil jsem, ze je jeste stale se co ucit a objevovat a to mi prislo svym zpusobem okouzlujici a vzbuzovalo zajem byt s ni - travit s ni cas. Byt sme vztah, v tom pravem smyslu nemeli.

    Ten zajem se tykal take objevovani mych vlastnich pocitu, citu skrze ni a zpusoby jak s nimi nakladat a poznavat sam sebe. Z tech citu bych predevsim zminil zarlivost (ktera je asi jednim z nosnych temat v kolektivnich vztazich). Samotneho me prekvapovalo, ze zarlivost sem z pocatku nepocitoval ani v nejmensim. Pokud sem s ni byl, byl sem s ni na sto procent a to stejne sem pocitoval i z jeji strany. Tento stav mi tudiz nenechaval zadny volny prostor ke spekulacim (tak vyborne zivne pude pro zarlivost) ... a pokud sem s ni fyzicky nebyl, snad sem diky teto jednoduche formuli zadne pochybnosti nemel. Byt naivni sem rovnez nebyl. To se tedy cele zmenilo, kdyz odletela zpet do Brazilie a byt sme nemeli "regulerni" vztah ... tak tu formu (quasi vztah na dalku) ... sem nakonec stejne urcitou formou zarlivosti ve finale zabil.

    O nejakou dobu pozdeji jsem se zde seznamil s nekym novym ... Uhranula mi shodou okolnosti obdobnymi vlastnostmi, jako ona slecna z Brazilie. Svym zpusobem podobne zivelna, otevrena, neskutecne mila, empaticka, vstricna, zvedava, jen teda misto havranich vlasu mela vlasy ohnive rude (: A spolecny cas s ni ... byl proste intenzivne prozivany cas po jejim boku. V tehle kombinaci me ani neprekvapilo, kdyz mi jiz druhe setkani bez zabran vypravela o sve minulosti, o experimentovani, o svych otevrenych vztazich, ktere vedla apod.

    I pres intenzitu onoho vztahu, sem stale choval sve city k one divce z Brazilie ... (ktera se tedy mezitim z Brazilie vratila) ... respektive choval sem sve city k nim obema. Mozna to bude znit hloupe, ale z obou dvou sem citil jakousi uzasnou-stejnou energii, ktera me neskutecne naplnovala. Pro me byly jako jakasi alegoricka dvojice ... vitr, ohen ... cerna holubice, bila holubice ... na prvni pohled uplne odlisne, ale ve svem jadru naprosto identicke. (: Vim, tyto prirovnani zni mozna pritazene za vlasy a s odstupem casu take pripoustim, ze sem se mou vlastni fantazii nechal mozna unest. Respektive vlastni myslenkou. A jakou myslenkou?

    Samozrejme mi ona urcita forma otevreneho, ale spolecneho vztahu s nimi obema nedavala spat. Kazdym dnem sem se utapel vic a vic ve svych predstavach ... a to byt nejen s kazdou z nich ... ale byt predevsim s obema dohromady. Byt dohromady jako jedna trojice. O tom sem byl cim dal tim vice presvedceny, ze je to mozne ... obe jsou bisexualni, obe maji prece zkusenost s otevrenymi vztahy, zadna z nich se jim nebrani, obe jsou si tak podobne, ne-li stejne! Obe me miluji a ja miluji samozrejme je! ... Ano ... to musi jit! Jednoduse to musim vyzkouset a pri prvni prilezitosti to nadhodit jako tema ... a jak sem si usmyslel, tak se i stalo ...

    Asi neni treba zachazet do detailu ... ale ... ale nevyslo to (: S odstupem casu vim, ... ze sem se zaujal az moc svou fantazii .. tou sem se nechal v podstate pohltit, unest ... Ztratil cast sve empatie, ve smyslu naslouchani opravdu tem vnitrnim potrebam a pranim one rusovlasky ... nechtel sem, ci sem neslysel urcite veci a naopak vyzdvihoval ve svych myslenkach ty nepodstatne.

    Asi to zni cele mozna stale trochu abstraktne ... ale chci tim jen rict, ze by asi clovek stale nemel podcenovat silu slov pri hovorech na toto tema. Rovnez vkladat nadeje, ocekavat zazraky ci nesplnene touhy do kolektivnich vztahu muze byt nekdy az bolestne zcestne. Kolektivni vztahy (respektive jejich poznavani a seznamovani se s nimi) bych si dovolil k prirovnat k pomyslnemu balancovani na hrane noze ... ale balancovani na hrane noze, ktere stoji za to vyzkouset ...
    YUUKI_23
    YUUKI_23 --- ---
    FRONEMA: Diky kouknu na to
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    YUUKI_23: podle mne se romanticnost a svoboda ve vztahu nijak nevylucuje...
    Jak se to rika lidem? nu, docela obycejne se o tom proste zacne :)

    mozna nejdes nejake odpovedi tu http://polyamory.eleferno.cz/index.php?text=7-faq-aneb-coze-jako-dve-pritelkyne-cast-1 pripadne v dalsich clancich tamtez
    YUUKI_23
    YUUKI_23 --- ---
    FRONEMA: Abych vysvetlil: cestuju a prave jsem ve vztahu s jednou francouzskou divcinou. Oba mame jiny cile, sny a plany, a tak se nevyhnutelne driv ci pozdeji rozejdeme. Ona ma typickou predstavu romanticky lasky a ja si cim dal vic uvedomuju ze tenhle model mi nevyhovuje. Potrebuju ve vztahu svobodu, trust a respekt a nedela mi problem mit rad vic lidi...aspon myslim.
    YUUKI_23
    YUUKI_23 --- ---
    FRONEMA: Spis me to zajima uz delsi dobu, pac bych to chtel drive ci pozdeji uskutecnit, ale nejsem v situaci, kdy bych to aktualne resil...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    YUUKI_23: Ty jsi momentalne v nejake situaci kdy to resis, nebo te to zajima jen tak obecne?
    YUUKI_23
    YUUKI_23 --- ---
    Mam mozna otazku mimo misu, ale jak mit vice svobodnych (nebo nezavaznejch) vztahu? Jak to tem lidem rikate ze chcete neromanticky, svobodny vztah a ze on/ona neni jedina/jediny? Sorry ale nedokazu si to moc predstavit :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Mainstreamizace postupuje:
    My two husbands - Salon.com
    http://www.salon.com/2013/08/05/my_two_husbands/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam