• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOD: A jak jsi se dostal z waldorfske sekty?
    BOD
    BOD --- ---
    MAKROUSEK: pár desítek příkladů zde http://www.ic.org/directory/communes/ (googlil jsem asi minutu), ty (pro mě) zajímavější tam pravděpodobně nebudou... mimochodem, jako ex-Waldorfák jsem na pejorativní použití slova "sekta" lehce alergický ;)
    MASOO
    MASOO --- ---
    MYKO: zatim to nejak funguje i bez nich, proste si veci rikame prubezne za provozu...
    MYKO
    MYKO --- ---
    MASOO: i v bytech kde zije vic lidi se delaj schuzky a porady, tak proc by ne u vas, komunita je kazdy souziti vic lidi mimo ramec rodiny. Jinak ti muzu k tomu co ses ptala odpovedet leda ze "kdo nic nedela, nic nezkazi".
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BOD: Example. Teda krome mormonu, amishu a jinych nabozenskych sekt?
    BOD
    BOD --- ---
    MAKROUSEK: myslím, že nevylučuje :) komuny jsou jen jeden druh komunit, v usa jsou dobře rozjetý komunity různejch směrů, občas se někde objeví rozhovor, pár fotek a kapitola z cestopisu nebo tak něco
    MASOO
    MASOO --- ---
    MYKO: ale, jak uz jsem psala, tohle neni komunita, proste sme se tu potkali a asi tu ani nebudeme zit takhle dohromady dlouho, ale i tak (a proto, ze svet je malej a budeme se dal potkavat) chci zachovat aspon trochu dobry vztahy
    MYKO
    MYKO --- ---
    MASOO: no a to jsem si rikal na na zacatku ty nasi komunity taky, nemel jsem odvahu to navrhnout, no a jak to dopadlo - ted uz vim, ze bez toho se to fakt neobejde
    MASOO
    MASOO --- ---
    MYKO: no jenze tady nejaky veci jako kruh fakt nehrozej;)
    MYKO
    MYKO --- ---
    MASOO: jsou ruzny zpusoby jak stmelovat komunitu a udrzovat "psychohygienu", jsou i v tech mejch vypiskach - kruh napriklad je dobrej zpusob, kdy se kazdej dostane ke slovu a jde tam o sdileni a ne o konverzacni dovednosti, a dalsi veci, dulezity je jakykoli tema, a tohle je tema, spolu neustale otevrene a spolecne resit, jinak se to vyvine viskam. Coz samozrejme neni lehky, vubec lidi nejak presvedcit, aby to delali.. ale podle me to vyzaduje tahle forma souziti lidi, ktery kazdy pochazej z jinyho prostredi a timpadem maj pred sebou dlouhy obdobi, kdy se maj stat celkem se sdilenejma principama a pochopienim navzajem, pratelskyma vazbama atd. - to z nebe nespadne.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MAKROUSEK: praveze tohle neni komunita, v ni jsem zila driv, ale rozpadla se (a tohle tema tam taky probehlo a nedopadlo to nejlip)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MASOO: Nejste hipici, ale chcete zit v komunite? To se vylucuje, neni-liz pravda?
    MASOO
    MASOO --- ---
    ale jako mohli bychom si to pusiti:D
    MASOO
    MASOO --- ---
    MAKROUSEK: to jsem videla, ale nejak v tom nevidim to reseni, navic my nejsme hipici:))))
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO: jistěže otevřenost a upřímnost a žádný podrazy jsou základ, ale ono tý otevřenosti nejsou třeba všichni schopný....a taky připočtěme občas nějakej večírek, kdy se dějou věci
    MASOO
    MASOO --- ---
    víte, co by teď zajímalo mě...možná to není úplně sem, spíš do nějakýho komunitního auditka, ale takový kupodivu nikdo (myko;)) ještě nezaložil....
    Když spolu lidi žijou, ať už v komunitě nebo "jen" společně, vznikaj samozřejmě různý tření a napětí.... můžou být sexuální a nebo i milostný.... a klasická situace je, že jeden chce druhýho a ten druhej ne a nebo případně někoho jinýho a toho prvního chce třetí, kterýho samozřejmě ten první ne....ještě rozumíte?;) Zajímaly by mě nějaký tipy, zkušenosti a třeba i rady, jak to ustát co možná nejlíp, ať to co nejmíň bolí a nenadělá moc bordel.
    Díky
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ANASTHESIA: Babo rad. Swingers je pro pary, ktere jsou si sebou jisty. Jakmile si sebou budete opet jisti, zajdete spolu a uvidite. Pak nebudete mit potrebu bokovek.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MCD: ono ani ta "jistota", ze jste zajedno, nemusi byt realna...
    MCD
    MCD --- ---
    ANASTHESIA: Za těch 13 let bys mohla vědět lépe, než kdokoliv z dotázaných, jak se svým mužem mluvit - my ho totiž neznáme (třeba já bych popsanou lapálii nijak zvlášť neřešil, on to patrně vidí jinak). Mám nicméně obavu, že se zaměřením klubu nemá přednesený dotaz mnoho společného.

Do budoucna - než někoho přibereš do života, ať už krátkodobě nebo dlouhodobě, a ať už jen pro sebe, nebo i pro protějšek, je záhodno se o tom bavit horem dolem, dokud nemáš naprostou jistotu, že jste v té věci zajedno - obrácené pořadí úkonů to v drtivé většině případů opravdu hodně komplikuje.
    ANASTHESIA
    ANASTHESIA --- ---
    Ahoj, mozna mi zde pomuzete. Jsem vdana 10 let, spolu jsme 13. V podstate hned jak jsem skoncila stredni zacli jsme spolu bydlet. Manzel je o 10 let starsi. Nikdy jsem ho nepodvedla. Maximalne jsem si sem tam psala nake uchylnejsi smsky nebo fcb s typkama co jsem potkala a libila jsem se jim. Ale nic fyzickeho. Manzel v poslednich letech zacal mluvit o swingers. Ze bych to mela zkusit. Sama. Nesla jsem. I kdyz me to tam tahlo ale nechtela jsem riskovat, ze se vse zmeni a rozvedeme se. Co se ale stalo. Nastoupila jsem do prace kde jsem si zacla opet s nekym psat. Nejdriv to byli jenom narazky ale pak se neco stalo, ja se neovladla a podvedla manzela. Je mi to lito mam ho moc rada, no na druhou stranu citim, ze z casu na cas potrebuji neco udelat a pak se zase vratit domu k nemu. Problem je v tom, ze to zjistil. A samozrejme rozvod. Co bych mela delat. Jak si udrzet manzela ale zaroven mit legalni bokovku. Nake argumenty co bych mu mohla predlozit? Poradi nekdo? Diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam