• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    VELADA
    VELADA --- ---
    Friendship is a root of freedom – Joyful Militancy
    https://joyfulmilitancy.com/2017/12/11/friendship-as-a-root-of-freedom/
    XARGH
    XARGH --- ---

    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    VELADA: Mozek je orgán kterej se dá naučit relativně cokoliv, takže pokud mu budeš servírovat pocity správnym způsobem, naučí se je tak vnímat sám od sebe :) Člověk je programovatelný zařízení a dokážeme to i sami se sebou, stačí v tý hlavě makat. Aplikovatelný na v zásadě cokoliv kolem čeho se "nějak cejtíme", logicky jak píšeš, ne na dovednosti :)
    MATEJCIK
    MATEJCIK --- ---
    VELADA: a co přesně se má "fake it"? třeba nežárlení?
    já jsem se s tím asi setkával nejvíc jako "když nejsi ve vztahu sebevědomej, tak to předstírej", což mi přijde že má určitou šanci fungovat
    VELADA
    VELADA --- ---
    Tak popojedem...

    Často se teď setkávám s heslem "fake it till you make it". Dostává se mi různých odpovědí interpretací, vysvětlení a zabarvení celýho toho pojmu. Pro někoho je to pozitivní, pro jinýho negativní.

    Jak to kdo vnímáte? Samozřejmě mám na mysli primárně v souvislosti se vztahy partnerskými, mileneckými, romantickými, sexuálními. Prostě vztahy tohoto typu. Nemyslím fejkování v práci, protože než by šéf přišel na to, že s excelem neumíš, se to stihneš naučit :o))
    CROME
    CROME --- ---
    PSYTRANCE007: a proc to pises sem? To je do Vegety naroda ne?
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    LENNOX: Mam jednoho kamarada, ktery provozuje polygamni vztah i na vazno. Jeden cas dokonce zil s obema pod jednou strechou ale to po delsi dobe prestalo delat dobrotu a holky se rozkmotrily tak jedne koupil byt a ke druhe se nastehoval. S jednou ma dite a druha ho chce taky. Ted jsem ho potkal po par letech u nej v garazi jak delal na technice a za tu dobu, co jsem ho nevidel tak strasne sesel a zrovna dopijel flasku rumu, byl na mol takze si dovedu predstavit jaka to je asi idylka ve vaznem vztahu. Na me je jeden az az a stejne je nejlepsi byt sam. Kdyz pak dve zensky zacnou vymyslet kraviny a ty jim mas vyhovet tak je to na palici. Dokud o nic nejde a uzivate si jen radosti tak je to super jenze to netrva vecne.
    VELADA
    VELADA --- ---
    Polyamory Was the 4th Most Search Relationship Term on Google in 2017 - Here's Why
    https://www.kinkly.com/...-the-4th-most-search-relationship-term-on-google-in-2017-heres-why/2/16988
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    VELADA: jelikoz spolu zijeme tak okoli na to prichazi tak neja prirozene, nikomu to necpu ale ani nezapiram. Aepti na vztah to vzdy vedeli driv nez k necemu doslo uz hodne let nazad, slozeni smecky sice pred rokem jeden veletoc zazilo ale jinak je dost stabilni...
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    FRONEMA: jj. to určitě ne, nemorální je hodně silné slovo, vzhledem k tomu, co jsem chtěl říct - beru to tak, že když někdo překračuje hranice, tak on sám by měl zatraceně dobře vědět, co dělá, proč to dělá a jaký to bude mít následky. na druhou stranu pokud se to na tebe tolik přenáší, tak se vůbec nedivím, že jsi implementovala takovýhle preventivní opatření, přinejmenším pro svůj lepší pocit. jen dodám, že čistě hypoteticky, když takovej člověk, na kterýho jsi narazila, bude v pohodě ochotnej podvádět svojí současnou partnerku, proč by měl říkat pravdu tobě...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LENNOX: reagujes na tu druhou otazku, jestli ten druhy nekoho ma?
    ja bych taky nerekla ze je nejak nemoralni se nezeptat. Ja jsem si tenhle dodatek vyvinula az potom, co jsem takhle dvakrat byla soucasti podvadeni, a pak jsem z toho mela hrozne divny pocity. Podruhe jsem se pak s tou druhou partnerkou bliz seznamila, a videla jsem jak to pro ni bylo bolavy, a dost me to trapilo. Takze se tak vlastne ptam spis kvuli sobe ve skutecnosti :)
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    VELADA: to mě zajímá! jak takový specifika vypadají?

    FRONEMA: já se na tohle nevyptávám, protože si myslím, že a) mi do toho pro zatím nic není, b) každej by měl mít zodpovědnost za sebe a za své činy. chápu, že mě to může dostat do blbý situace, ale to se mi může úplně stejně stát, pokud mi ten druhý zkrátka neřekne pravdu. na druhou stranu, pokud dojde na lámání chleba, tak zamlčet takovou informaci je podle mne stejná prasárna, jako případně zamlčovat poly lifestyle.
    VELADA
    VELADA --- ---
    FRONEMA: je fakt, ze kdyz to vemu kolem a kolem, tak mam jisty specifika a jsem proste takova, ze pritahuju vetsinou prve ten typ lidi, ktery je poly nebo poly friendly. Ale stejne mi to neda o tomhle tematu nepremyslet.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    U mne funguje, ze jsem v tom proflakla, tak vetsina lidi z meho okoli tak nejak vi. Pokud ne, tak budto to hrozne nenapadne zminim "moji partneri..." a pockam jestli se ten druhy zepta, a nebo pokud se tohle nestane a atmosfera houstne prilis rychle, tak to proste na tvrdo otevru "hele, ja jsem poly to znamena ze mam jeste jednoho partnera. Ten o tomhle vi a nevadi mu to, jsi s tim ok?" (+ bych se jeste zeptala jestli ten druhy nekoho nema komu by to vadilo, protoze nechci byt soucasti zadne nevery)
    Nastesti se vzajemne pritahujeme s lidma, kteri jsou otevreni alternativam, takze se mi jeste nestalo ze by nekdo rek "no to ne, cau" :)
    VELADA
    VELADA --- ---
    LENNOX: Asi jsem se vyjadrila spatne neb nedostatecne. Jde mi o to, ze nemam za potrebi hned pri prvnim setkani kazdymu rikat o svym poly lifestyle. Jasne, pokud to samo vyplyne pri diskuzi, rada si popovidam. Ale pokud ne, co kdyz jsem narazila na nekoho, kdo je a) monogamni a mysli si o me totez, b) je monogamni, ale poly friendly nebo poly positive, jen o tom treba zatim nevi/nepremyslel/nepotkal se s timto pojetim vztahu. Jednoduse je mi jasny ze je zde porad vetsina tech co jsou nastaveni jako monogamni a ani je nenapadlo premyslet o vztazich jinak. Ackoliv by to pro ne mohlo byt zajimava cesta treba. Tak co? Kdy a jak ma smysl otevrit tohle tema?

    U me urcite "dont ask dont tell neplati". Protoze jak muze ten nebozak vedet, ze se me ma zeptat na to jestli nahodou ne/jsem poly. Kdyz treba ani nevi co to je. Jakoze neznalost neomlouva? :o)

    Jojo, tady kolega
    MATEJCIK to v prvnim odstavci vystihl tu moji myslenku.

    Hm, je mozny, ze se casem taky budu motat v poly komunite nebo jak to vyjadrit a lide o me tohle proste uz budou vedet. Pripadne ze dokazu svym jednanim, chovanim a ciny vyjadrit tuhle svoji podstatu a nebude treba vysvetlovani slovy.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    MATEJCIK: objasním - příliš nestojím o to každému na potkání vykládat, jak to mám (a taky komu tím prospěju, co?:)), protože většina lidí stejně operuje v monogamistickém frameworku - zejména co se dlouhodobých vztahů týče. a já se rád seznamuju, a tak i když to třeba hodně jiskří a div ne podpaluje les, vždy to stavím naprosto nezávazně, přičemž druhá strana to . a ta nezávaznost podle mne trvá do té doby, než jeden z nás dá najevo hlubší zájem (lámání chleba). pak je imo ten správný čas postihnout hříšné vysvětlující brožurkou, ať ví, do čeho jdou :) naprosto však respektuju, že to někdo cítí a dělá jinak!

    upřímně ani nevím, kde bych se s někým vyloženě poly "úmyslně" seznámil - ač chodím ze zvyku na nyx, tak sockosítě jinak vůbec nepoužívám. jo a po tom, co mi moje sestra vyprávěla za horrorstories z mobilových "seznamek", bych si něco takového dobrovolně nenainstaloval, takže asi tak :)
    MATEJCIK
    MATEJCIK --- ---
    já jsem to pochopil spíš jako že když to je "don't ask don't tell" tak hrozí právě to, že si potenciální zájemce vypěstuje nějakou představu a ta se mu potom při tom lámání chleba zláme.

    LENNOX: zajímalo by mě ale, co pro tebe znamená to "lámání chleba" :e) protože to může být před prvním rande, nebo před prvním sexem, nebo taky někdy jindy.

    Za sebe, za tu dobu co jsem otevřeně poly, se mi povedlo vážněji seznámit vlastně jenom s lidmi, kteří ví o co jde a nebojí se toho. Co se týká nějakých obecných lidí, které poznávám, tak spíš nic nevykládám, když na to vyloženě nepřijde řeč... a "lámání chleba" pro mě by bylo někdy okolo toho prvního rande, které bych už považoval za _rande_.
    A když swipuju na tinderu, tak tam se snažím něco říct ještě před tím, než se sejdeme .e)
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    VELADA: já teda praktikuju don't ask, don't tell :) až když dojde na lámání chleba, tak se otevřeně ptám, jestli je problém, když budou i další holky. a světe div se, většinou to v pohodě je - until it isn't, ale to je holt život.

    co mě ale trochu zaskočilo je, že bližší, intimní, partnerský, hlubší vztah lze provozovat jen v rámci monogamie, jestli to tak bylo myšleno?
    VELADA
    VELADA --- ---
    LENNOX: tak nevim, jestli je tohle zajímavý, ale zkusím se zeptat ... Předpokládám, že se tady asi už většina témat řešila, především proto, že je auditko z roku 2009. Nicméně netuším, jak moc se obměnilo osazenstvo a jak moc se proměnily názory a postoje těch z vás, kteří to tu sledujete nadále. Takže...

    Jde mi o téma "kdy a jak na ssebe "prásknete", že jste poly". Jde mi o to, že svůj poly lifestyle prakticky relizuju teprve něco přes rok a teď přemýšlím, jestli svoje okolí zbytečně nezahlcuju informacema o svých vztazích a o tom "jak to mám nastavený". Na druhou stranu, nerada bych poznala někoho, kdo by stál o bližší, intimní, partnerský, hlubší, whateva ... vztah se mnou a já bych váhala sdělit jak to mám, což by mohlo vést k nedorozumění, zklamání, slzám a smutku ve chvíli, kdy by se ukázalo, že "jsem to měla říct hned".

    Tímto nežádám o dobrou radu či pomoc, ale o inspirativní příběhy, náhledy, analýzy, teorie...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    MATEJCIK: dík, tu mi to nevyhladalo, proto jsem se ptal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam