• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYKaretkování
    Historie
    Tkaní na karetkách je velice stará textilní technika. Nejstarší nalezené karetky pocházejí z mladší doby kamenné. Nejstarším známým dokladem tkaní stuh tímto způsobem je tzv. Ramsesův pás (Liverpoolské muzeum) – 5 metrů dlouhá šerpa asi z 12. století př.n.l. nalezená v královském hrobě blízko Théb. Pás byl tkán na 300 karetkách. Další nález pochází ze 3. století n. l. Jedna se o zbytky pláště, které byly objeveny v Thorsbergerské bažině v Šlesvicku-Holštýnsku. Plášť byl tkán na speciálním svislém stavu a karetkové lemy vznikaly přímo s tkaninou a přirozeně na ni navazovaly. Ojedinělý soubor karetek i se zachovalou osnovou se nalezl ve vybavení vikingské pohřební lodi z 9. století. Loď byla místem posledního odpočinku královny (pravděpodobně) a byla nalezena v norském Osebergu.
    Karetková technika tkaní stuh zůstala oblíbenou i ve středověku, s její pomocí se vyráběly uzdy pro koně, osly nebo velbloudy, tkanice, popruhy k nošení břemen a zbraní, ale i stuhy jako doplňky k oděvům. Velmi krásné stuhy pocházející ze středověku a mající i obřadní charakter vznikaly z hedvábí a zlata na Islandu, v Persii nebo Arménii. Tkaní na karetkách bylo v Evropě populární asi do 15. století. Pak ustoupilo jiným technikám, ale stalo se součástí lidové tvorby. Tady se objevovalo ještě v 19. století na Islandu, ve Skandinávii, na Kavkaze, v Uzbekistánu, v Řecku, na Balkáně, v Polsku, na Moravě i Slovensku.
    Tkaní na karetkách znali ale také v Japonsku, Číně, Sýrii, Persii, Malé Asii a severní Africe.

    Popis
    Princip této předtkalcovské techniky spočívá v provlékání útkové nitě osnovou, která je navlečena na k tomu účelu upravených destičkách – karetkách. Otáčením karetek okolo podélné osy doprava nebo doleva o 90° se navlečené nitě osnovy kroutí a vytvářejí pevné šňůrky spojované útkem. Tkanice nebo stuhy takto vypracované jsou velice pevné a přitom pružné.

    Karetky
    Karetka je čtyř-, šesti- i vícehranná destička s otvorem (provrtanou dírkou) v každém jejím rohu. Jsou ale známé i karetky se dvěma otvory nebo s otvorem navíc uprostřed karetky určeným k provlečením tyčky, která karetkou otáčí. K výrobě se v minulosti používala celá řada materiálů např. rohovina, kost, dřevo, kůže, papír (karty) a další. Nejvhodnější rozměry čtyřboké karetky 6-8 cm na každé straně s s otvory o průměru cca 0,5 cm. Jednotlivé karetky i otvory je dobré si pro přehlednost očíslovat. Čísla pomáhají i pro orientaci při návrhu vzoru a navlékání osnovy. K práci je třeba ještě jednoduchý člunek na prohazování útkové nitě. Při kratší stuze stačí jen smotek vlny.
    rozbalit záhlaví
    MISERY
    MISERY --- ---
    ROWAN: No a co ti tam nejde? Click na Create, Threaded in pattern vybereš počet ďour v karetce, pak kliknutím na tu bílou karetku navolíš počet karetek, tam si namaluješ i vzor (funguje jako štětec v malování, vrchní kolečko levé tlačítko myši, spodní kolečko pravé tlačítko myši) a navolíš S/Z, click OK
    a pak už jen mačkáš šipky nahoru nebo dolu (případně se tam dá nastavit kterýma se co točí, ale to zatím taky nevím, to jsem nedělala a jdu to vyzkoušet teď s tím tvým vzorem)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    Tak, prošla jsem si nástěnku a mám depresi - chcete mi říct, že všichni používáte program gtt, kterej jsem vůbec nepochopila? Nemůžete mi s tím někdo poradit (alespoň navést), já už nechci všechno malovat v ruce;-)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MISERY: no já ten koncept stejně převzala z nějakých webowek - zdál se mi dostatečně funkční a pochopitelný - nerada vymýšlím znova něco co už je.
    MISERY
    MISERY --- ---
    jo a díky! :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    ROWAN: jojo, to je pochopitelný (alespoň co mám ten program, tak tam to je obdobné)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    jo ještě...
    * vodorovná čísla značí jednotlivé karetky
    * svislá čísla (a nebo písmena - co budete používat je na vás) značí dírky na jednotlivách katekách
    * s a z značí směr navlékání karetek - tedy ono je jedno, který směr navlečení je který - důležité je ho změnit se změnou písmene (pokud vám jde o určitou starnovou převrácenost, pak směr navlečení hraje roli)

    (teď tak trochu vykrádám novou kapitolu svých webových stránek, ale aspoň vyzkouším, zda je to pochopitelný i někkomu jinýmu než mě:-))
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MISERY:
    Rytmus otáčení:
    1-3, 16-18 stále vpřed
    4-7, 12-15 - 4x vpřed, 4x dozadu
    8,9 - 2x vpřed, 6x dozadu
    10,11 - 6x vpřed, 2x dozadu
    doufám, že je to dobře:-)

    MISERY
    MISERY --- ---
    ale musíš ho mít někde na internetu
    MISERY
    MISERY --- ---
    <img src="http://www.adresa.cz/obrazek.jpg">
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    jak se odesílá víc obrázků najednou, takhle mě to neba:-(

    MISERY
    MISERY --- ---
    ROWAN: jééé tenhle je fakt moc pěknej...dáš návod? :-)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    Cha, a teď se jdu chlubit, protože karetkuju moc ráda:-)

    ROWAN
    ROWAN --- ---
    VANOCKA: myslíš na tkaní na hřebenovym stávku? Doporučuji kelimové vzory od Mileny Tomkové. Nemá to tam sice předkereslený, jen vyfocený a rozepsaný (to jsem vůbec nepochopila), ale jinak se to dá i z těch obrázků.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Aha, tak ještě hodím na nástěnku link na ten veleužitečný program na dělání vzorů :)
    VANOCKA
    VANOCKA --- ---
    ještě sotas najdu nekde nějaké obrázky vzorů na stávkování i z batevnou kombinací na stávku předkreslenou ??
    MISERY
    MISERY --- ---
    MORRIGHAN: to jen kdyby tě něco napadlo a mělas chuť :-)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    MISERY: A taky ma min casu nez ty, hehe :) Mno, snad casem neco doplnim...
    MISERY
    MISERY --- ---
    a taky je na nástěnce anketa :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    Dala jsem na nástěnku FAQ, zatím je tam otázka ohledně té vlny, ale časem tam můžem připisovat i další dotazy.
    Dám pro tento účel práva Morrighan (která toho ví o karetkování beztak víc než já hehe).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam