• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYKaretkování
    Historie
    Tkaní na karetkách je velice stará textilní technika. Nejstarší nalezené karetky pocházejí z mladší doby kamenné. Nejstarším známým dokladem tkaní stuh tímto způsobem je tzv. Ramsesův pás (Liverpoolské muzeum) – 5 metrů dlouhá šerpa asi z 12. století př.n.l. nalezená v královském hrobě blízko Théb. Pás byl tkán na 300 karetkách. Další nález pochází ze 3. století n. l. Jedna se o zbytky pláště, které byly objeveny v Thorsbergerské bažině v Šlesvicku-Holštýnsku. Plášť byl tkán na speciálním svislém stavu a karetkové lemy vznikaly přímo s tkaninou a přirozeně na ni navazovaly. Ojedinělý soubor karetek i se zachovalou osnovou se nalezl ve vybavení vikingské pohřební lodi z 9. století. Loď byla místem posledního odpočinku královny (pravděpodobně) a byla nalezena v norském Osebergu.
    Karetková technika tkaní stuh zůstala oblíbenou i ve středověku, s její pomocí se vyráběly uzdy pro koně, osly nebo velbloudy, tkanice, popruhy k nošení břemen a zbraní, ale i stuhy jako doplňky k oděvům. Velmi krásné stuhy pocházející ze středověku a mající i obřadní charakter vznikaly z hedvábí a zlata na Islandu, v Persii nebo Arménii. Tkaní na karetkách bylo v Evropě populární asi do 15. století. Pak ustoupilo jiným technikám, ale stalo se součástí lidové tvorby. Tady se objevovalo ještě v 19. století na Islandu, ve Skandinávii, na Kavkaze, v Uzbekistánu, v Řecku, na Balkáně, v Polsku, na Moravě i Slovensku.
    Tkaní na karetkách znali ale také v Japonsku, Číně, Sýrii, Persii, Malé Asii a severní Africe.

    Popis
    Princip této předtkalcovské techniky spočívá v provlékání útkové nitě osnovou, která je navlečena na k tomu účelu upravených destičkách – karetkách. Otáčením karetek okolo podélné osy doprava nebo doleva o 90° se navlečené nitě osnovy kroutí a vytvářejí pevné šňůrky spojované útkem. Tkanice nebo stuhy takto vypracované jsou velice pevné a přitom pružné.

    Karetky
    Karetka je čtyř-, šesti- i vícehranná destička s otvorem (provrtanou dírkou) v každém jejím rohu. Jsou ale známé i karetky se dvěma otvory nebo s otvorem navíc uprostřed karetky určeným k provlečením tyčky, která karetkou otáčí. K výrobě se v minulosti používala celá řada materiálů např. rohovina, kost, dřevo, kůže, papír (karty) a další. Nejvhodnější rozměry čtyřboké karetky 6-8 cm na každé straně s s otvory o průměru cca 0,5 cm. Jednotlivé karetky i otvory je dobré si pro přehlednost očíslovat. Čísla pomáhají i pro orientaci při návrhu vzoru a navlékání osnovy. K práci je třeba ještě jednoduchý člunek na prohazování útkové nitě. Při kratší stuze stačí jen smotek vlny.
    rozbalit záhlaví
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    ROWAN: Osobni zkusenost nemam (ale planuju nekdy vyzkouzet), ale asi tam to prekrucovani nebude tak zavazny problem. Prece jen ty vlakna jsou namotany na tom stavku, tak asi maji docela vuli. Spis bych se bala, aby se mi nepovolovalo napeti jednotlivych vlaken - s tim mam nejvetsi problemy, kdyz to delam v ruce. Vzdycky se mi uvolni jedno nebo dve vlakna a delaji mi tam paseku...
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    A ještě jeden dotaz - chápete někdo jak funguje stávek při karetkování? Já to chápu třeba u hřebenového stávku - kde se nezkrucují nitě. Tak je moc fajn si ten dlouhej chvost nití na nějakej stávek namotat. Jenže u katetkování se u většiny vzorů zakrucují nitě - které se pak musí stejně rozmotávat, takze to ze před tím byly třeba namotané na stávku je nanic. Je tu ještě ta varianta tkát na obou stranách, ale to také nelze realizovat u všech typů stávků, co je možné najít na netu.....
    Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MORRIGHAN: jo, o tom uvažuji.... jenže kupovat si přes internet knížku, do které se nemůžu podívt se mi popravdě moc nechce (i když už mám své favority), takže nějaká doporučení, pokud někdo něco držel v ruce uvítám:-)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    ROWAN: Jo, na tom asi neco bude... Pak uz nezbyva nez si najit nejakou odbornou literaturu (neco o historii remesel?) - tipla bych to spis na cizojazycne zdroje...
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MORRIGHAN: tím jako nechci říct, že na netu nic neni, to je. Dokonce jsem i pár zajímavých článků našla. Ale pořád mi to nestačí;-)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MORRIGHAN: no, já už googlila, jenže nic převratnýho. Moje dlouhodobá zkušenost je, že po netu se toho sice valí dost, ale když se tím začneš prokousávat tak zjistíš, že hodnověrnost je nízká, informace nejdou do hloubky a ty desítky zdrojů se smrsknou na jeden, dva - ostatní z nich opisujou. Samo jsou výjimky. Právě po těch pátrám;-)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    ROWAN: Vygoogli si "tablet weaving" a klikej... Po netu se toho vali dost, ale musis se tim prokousat :)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MISERY: Hm.... to mi nestačí:-) Já si záhlaví pročetla... ale já bych to chtěla znát trochu podrobnějc.... klidně i cizojazyčný zdroj...
    MISERY
    MISERY --- ---
    ROWAN: Nic moc, jen to co je v záhlaví.
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    Mám dotaz - nemáte něco o historii karetkování. V jakých všech částech světa se karetkovalo/karetkuje, typické vzory, jejich proměny v průběhu věků......?
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MISERY: no, já se snažím mít karetky co nejtenčí - používám hlavně z kartonu, ty nebudou mít víc než 2 mm. Já považuju co nejtenčí karetky za nutnost - čím jsou tlustčí, tím míň jich otočím najednou (u těch kartonových max. cca 24), jenže otáčet karetky naněkolikrát mě moc nebaví... Jak to řešíš s tak vypasenýma karetkama?
    Nedávno jsem si udělala dobový z nevydělaný kůže, ale jsou trochu pokroucený (prostě kůže pracuje, no), tak se mi s nima ani moc karetkovat nechce (stejně jich mám jen 15). A navíc obavu že budou hrozně dřít nit... a vůbec:-) Tak se snažím přijít na něco lepšího...
    MORRIGHAN: Jo, vlna (limbo a fina).
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    ROWAN: Vyborny! To je z vlny?
    MISERY
    MISERY --- ---
    ROWAN: Mám z vepřový kůže, která je vydělaná. Jestli tvrzená nebo ne, to teď nevím (nepoznám), ale je dost silná, tak půl cenťáku bych řekla, takže se nekroutí. Příjde mi i jako výhoda, že se moc nesmýká, takže i když karetky nedržim v ruce, tak se nerozjíždí.
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MISERY: dík:-)
    proklikala jsem se až na konec (začátek) diskuze, abych zjistila, žes to byla ty, kdo používá kožené karetky - používáš z nevydělané kůže? N. z vydělané tvrzené kůže? A jak zabráníš tomu aby se ti kroutily?
    MISERY
    MISERY --- ---
    ROWAN: huuuustyyy :-)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    Můj budoucí popruh na tašku (zatím ve výrobě:-)

    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    MISERY: Proc mam pocit, ze kazda mluvime o koze a o voze... Akorat si nejsem jista, kdo je koza a kdo je vuz ;) Si to nekdy povime ustne, prestavam se v tom uz orientovat :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    MORRIGHAN: Já myslela, že jako kreslíš do hotového vzoru, který se podle toho udělá navázání...to by se mi líbilo, takovej revers inženýrink ;)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    MISERY: tak se neptej :)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    Aby se tu jenom nepsalo...

    MISERY
    MISERY --- ---
    MORRIGHAN: no to jo, to vim...to prave delam :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam