• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    MONIA
    MONIA --- ---
    HC_: já si nemůžu vynachválit totok http://www.vbavlnce.cz/noseni-deti/nositko-storchenwiege-tyrkys.html a důvody už jsem psala tady [ MONIA @ Kontaktní rodičovství - attachment parenting ] vím,že není moc rozšířené,ale je opravdu super....ted uz ani nepremyslím o koupi neceho jiného, uvidíme jak nám půjde nošení na zádech. kdyby tě o něm něco zajímalo klidně se zeptej:)
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    HC_: Nasoukáš se sama do každého nosítka. Chceš, aby bylo použitelné i později a na dlouhodobější nošení, nebo ti jde o poponášení novorozence po bytě? V prvním případě klasická ergonomická jako manduca http://nosenideti.cz/zbozi.php?volba=karta_zbozi&skupina_id=133&zbozi_id=ManNSpetrolej&zbozi_nazev=Manduca-New-Style-petrolej-navleky-DS-zdarma (má integrovanou novorozeneckou vložku a miminko se nosí od počátku na svislo) nebo ergo http://nosenideti.cz/karta_zbozi/89/Ergo22/Ergo-cerna-bezova-navleky-ZDARMA/, k němuž se novorozenecká vložka dokupuje a miminko je v ní v kolíbce, případně beco http://www.branakdetem.cz/beco-nositko-pujceni.htm, ale tam nevím, jak je to s tou novorozeneckou vložkou. U všech zmiňovaných je trochu problém, že pokud si je člověk nevyzkoušíš, nemusí ti pak sedět. Pokud chceš skutečně jen něco na poponášení úplného mrněte, asi by stačil babyvak http://babyvak.cz/product.php?id_product=49 .
    IORETH
    IORETH --- ---
    HC_: Pokud jsi v Praze, doporučuju zajít třeba do Brány k dětem (nebo do jiného kamenného obchodu, odkazy jsou na nástěnce) a některá nosítka vyzkoušet. Každému sedne něco jiného. Obecně Manduca, Ergo nebo Beco jsou dobrá nosítka a pravděpodobně s nimi neuděláš chybu. Ale doporučuju je napřed zkusit, pokud to jen trochu půjde, tvá záda ti to oplatí, až bude mrně větší :)
    HC_
    HC_ --- ---
    doporucte mi pls nejaky nositko, aby bylo i pro novorozene a vejs a mohla bych s nim litat po byte, idealne naky, do kteryho se sama nasoukam, ne moc slozity, nemusi byt uplne nejlevnejsi, klidne si za kvalitu priplatim diky moc, nemam vubec cas to tu procitat, sem rada, ze tohle napisu
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TABBY: já 163 a když si ho dám tak, aby to bylo mně i zádům příjemné, vidím přes něj blbě. Naposledy jsem ho nosila teď doma, když byl nemocnej.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ANNAWA: Ale jo, v pohode... Dite mam nizko na bocich (merim 160 cm).
    MONIA
    MONIA --- ---
    MONIA: nevidím,ne že bych byla slepá,ale že už je velký :)
    MONIA
    MONIA --- ---
    já nosím an břiše mého skoro 7kg cvalíka a záda v pohodě (ale nikdy jsem neměla problém) bolí mě to jedině,když si nosítko blbě uvážu.
    jinak už teď trošku hůř vidím,třeba dneska mám z lesa nohy podřené od ostružiní...:)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TABBY: a vidíš přes něj na cestu?
    IORETH
    IORETH --- ---
    VERONIKA22: Záda mě bolí, když nosím vepředu v nosítku - většinu váhy nese bederní pás, který protahuje dopředu bederní lordózu. Když nosím v šátku, je váha rovnoměrně rozložená na celá záda a nebolí mě nic ani po mnoha hodinách. Teda, kromě kolen :). Malá má už hodně dlouho necelých devět kilo a až donedávna byla nošená spoustu hodin denně.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TABBY: no je vlastně rozdíl když tělo od prvního týdne přivykám na váhu 3kg a pak to postupně roste. to by fakt mohl být rozdíl a dalo by se dlouhodoběji nosit i vepředu.
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERONIKA22: No, asi jak u koho. Dite, co ma skoro 12 kg, nosim porad vepredu a nic mne neboli...
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    VERONIKA22: tyjo, tak moje mala 6,3kg a 61cm podle vcerejsiho vazeni/mereni :-) mne z te manduky vzdycky boli leva cast zad a to asi po pul hodine :-( ale zas se bojim ze se ji tam nebude libit, ze na to proste jeste nema "psychicky" ;-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    DRAKKA: ty bláho 2,5měs :oD. můj mrňous má něco přes 6kg v 7měs :oD. tak já ty záda brzo vyzkouším a uvidíme co se stane. ale jelikož ještě nesedí tak se tam asi nebude umět uvelebit a budu muset nosit vepředu :o(
    dnes mě zase bolela kyčel - prostě nošení vepředu má asi nějaké neblahé následky na rovné a správné nošení těla ( tělesné váhy )
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    TABBY: mne dite v manduce vetsinou usina (zatim nosim jen vepredu), ale taky bych brala mit ho spis na zadech, noseni na brise nedela dobre mym zadum :-( tak myslite ze uz by to kdyztak slo hodit na zada? bez novorozenecke vlozky uz chvili jsme, ale male jsou teprve 2,5mesice...je holt velke miminko...
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERONIKA22: Nosin na zadech lze od narozeni - mrkni na videa na youtube, vybavuju si nejake Tibetany, co si vysoko na zada vazali novorozence. To ale mluvime o satku, ne o manduce. Je to otazkou cviku a odhodlani.

    Co se nositka tyka, dite se da strcit dopredu bez novovlozky od cca 6 kg, tzn. cca 4 mesicu. IMHO se da tou dobou strcit i dozadu, podstatne mene tam ale uvidi. Ja jsem si tam davala mladsi dite napr. na vareni a ruzne trdlovani doma, kdyz byla plactiva.

    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    chtěla bych se zeptat od jakého věku lez nosit na zádech?

    já poslední 1,5 roku nosim jen na zádech a je to senzace ( v manduce ), teď jsem poprvé naše mimi nesla na břiše ( bez poblití se ) a tomuto nošení jsem teda totálně odvykla a přivyknout asi nechci. cítím se jak slonice s břichem. ta váha vepředu se mi nějak špatně rozkládá na boky a dost mě bolí jedna kyčel a záda jsou z toho taky nějaký vyjukaný a furt se naklánim dozadu aby to zase nějak vyrovnala. a tak celkově mě to zmáhá a procházce k ničemu.

    a hádám, že na zádech se dá nosit jistě už nějaké menší mimi ale nevím nevím :o( na břichu to má mimi takové kulaté měkké ale záda jsou rovná tvrdá a jistě nepohodlná.

    jinak dohlížet bude na mimi ten kdo půjde vedle mě. ale asi to budu muset zkusit. nošení na břiše fakt nééé. a to mi to kdysi nevadilo a bylo to ok ( dokud jsem nepoznala nošení na zádech :oD )
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: ani já takhle nevařím :-) Ale B jí skoro všechno, co vařím extra jemu i mnohé z našeho, protože jsou to jídla vhodná i pro roční dítě.
    BONIE
    BONIE --- ---
    díky za rady, odzkouším to.. co se nočního kojení týče, tak vím, že je to hlavně o tom odhodlání, já už jsem se o to i pokoušela a spal pak sám klidně do půl šesté, ale často se k tomu kojení ve tři prostě vrací..
    SEVERINE: s tím jídlem to máme stejně, já už jsem z toho vcelku nešťastná, jediné co jí s chutí je bílý jogurt, takže piksla od holandie nám slouží jako zakrývací manévr pro jiné druhy jídla..
    jinak teda nejlépe jí po cvičení a po plavání kam chodíme.. až bude starší nechám ho asi před každým jídlem 5x oběhnout barák nebo nevím :D
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANNAWA: tak ten můj jí ve dne o poznání víc, když ho v noci nekojím .. ale i tak stále nicmoc porce (pokud ovšem děda neuvaří knedlo-vepřo-zelo, to sní dospělou porci .. ale takhle já nevařím)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: s tim hladem, ja B v noci kojim tu mene, tu a to casteji vice, ale skoro bych rekla, ze on ma fakt hlad. Protoze je to zrave dite, co ji pres den dost jidla, ale do rana nevydrzi. Taky uz bych nekdy s nocnim kojenim sekla, je mu 13m, ale asi jeste nejsem dost nevyspala.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    BONIE: když štípe - řeknu "to ne", vezmu jeho ruku a hladím se na stejným místě co štípal a říkám "takhle jo" .. štípání druhejch - my měli zas strkání do druhejch - prostě mu v tom zabránit a nabídnout něco, co dělat může - pohladit, říct ahoj ..
    noční kojení - dvě noci sem místo kojení nabízela lahvičku anebo dudlík .. řev hroznej, ale nepovolila sem (člověk musí bejt dost nevyspalej, aby do toho šel) .. třetí večer, sem mu to (konečně! já hlupaňa, že mě to nenapadlo dřív) vysvětlila - že se chci vyspat, on se taky líp vyspí a mlíko bude až ráno, po 5 h .. večer usnul a vzbudil mě v pět .. dalších pár nocí to ještě semtam zkusil, ale už nic hroznýho. a teď se budí ráno, nebo si dá vodičku nebo dudlík a spí. ale musím dávat pozor na to, aby se večer fakt najedl (on je schopnej nejíst skoro vůbec - zajímaj ho jiný věci), jinak v noci fakt začne brečet hladem (a ne jen ze zvyku) a to nevydržím a dám mu - vyjmečně.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    BONIE: jo, souhlas s Blanche1. ideální je, když tam místo tebe půjde muž.

    a hlavně je to o tom, že jsi už fakt rozhodnutá, je to o tobě, protože když tam po chvilce pudeš a dáš prso, tak to dítě bude akorát zmatený.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam