• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    EUCHENIE: ...otazka mozna zni, jak se rozhodnout pevne a nepovolit...zatim jsem stale ve fazi psych. priprav. v 15m uz neni takovy zlo nekojit v noci, ne?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    MEDVED007: chm, ja chci prestat kojit v noci, jen k malymu, kterej navic spi se mnou, nemam vyslat koho bez mlika. takze asi jak mi radila kamaradka otocit se zadama a cau. a co usinani u prsa pres den? no vlastne kdyz nad tim ted premejslim, bude lepsi zaroven eliminovat i to...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAMIA: Já to brala tak, že zkřížené popruhy jsou prostě možnost, kterou nevypisovali u všeho extra.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    TAPINA: jak jsem psala. V tom návodu na nošení manducy je jen popis nošení vepředu, zkřížené popruhy, bez novorozenecké vložky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAMIA: Proč ne? Nikdy jsem ji nenosila jinak, bez kříže by mi spadla z ramen.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    TORUVIEL: diky, mela jsem z toho navodu pocit, ze se to z nejakeho duvodu nedela ...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LAMIA: Nenapadá mě, proč by to vadilo. Ale já mám Beco, tak nevim jak manduca...Nicméně popruhy křížem jsem nosila vždycky, už od narození dítěte.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    a zase ta manduca - muze se nosit kriz z popruhu na zadech kdyz se pouzva ta novorozenecka vlozka? v navodu pisou jen o pouziti bez novorozenecke vlozky. strasne me z toho bolej zada oproti satku a tusim ze by to kriz vyresil. diky
    BONIE
    BONIE --- ---
    MEDVED007:
    MIKA:
    je to tak, já jsem kojila do 17 měsíců a rozhodla jsem se vyloženě až ten den, prostě mi najednou přišlo, že jsem na to teď připravená a fakt to bylo hodně o mě.. (je pravda, že se mi díky těhotenství mlíko vlastně ztratilo, tak to bylo spíš o žužlání..)
    kamarádka odstavovala tak, že si přelepila bradavku naplastí, prý to zabralo.. :)

    řešíte někdo, když se vám dítě sápe do výstřihu i když ho už nekojíte? já vůbec nevím co s tím, dělá to prakticky pořád..
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: a funguje to, takhle jsem se rozhodla i u starších a nikdy to nebyl problém - u nejstaršího v roce a tři čtvrtě, u druhého ve dvou letech přesně.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANNAWA:
    MEDVED007: to přesně si myslím já - ostatně, taky jsem váhala, chtěla jsem kojit, bylo mi to příjemné, ale začínalo to být únavné, B velký a pořád u prsu, a to dvoudenní odloučení mě uklidnilo a pomohlo mi rozhodnout se. Byla jsem si naprosto jistá a myslím, že díky tomu to šlo hladce.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MIKA: budu to tady mlít po sté, ale pro tebe teda znova....asi si to nečetla :-) podle mě je problém v tobě....ty se nejsi schopná rozhodnout co dál, jak to udělat, kojit, nekojit....lavíruješ mezi tím a čekáš, že to malé dítě to rozhodne......já jsem zastánce pevného rozhodnutí....rozhodni se, že budeš kojit furt a dovol dceři ať se kojí jak uzná za vhodné ve dne v noci....rozhodni se, že jí budeš kojit jen ve dne a v noci jí prostě nedej kdyby se na hlavu stavěla...na to je nejlepší, když ty spíš jinde a noční akce s ní pár nocí řeší tatínek, to zázračně pomáhá.....nebo se rozhodni, že už kojit nechceš vůbec a nedej jí, už nikdy.....ale v první řadě se ty musíš rozhodnout ve své hlavě a buť si jístá, že tvoje dcera to okamžitě pozná a akceptuje. já se rozhodla, že nebudu kojit a v ten den jsem přestala, ani s jednou dcerou to nebyl problém....obě věděly, že to je jasné a nevratné rozhodnutí a nemá cenu se nad tím rozčilovat....to samé dudlík, to samé x dalších věcí.....ty se rozhodni a ty to dodrž.....lavírování mezí tím jednou jo, dvakrát ne, to je trápení všech....hodně zdaru !
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MIKA: ještě mi k tomu napomohla jedna věc, musela jsem od takhle hojně kojeného dítěte začátkem listopadu na dvě noci odjet, to mu bylo přesně 17 m a co? Doma s tatínkem se kojení nedožadoval, spal celou noc a tak dále. To mi pomohlo uvědomit si, že to určitě zvládne bez toho.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MIKA: mně se B sápal do výstřihu naposledy asi předevčírem a to ho nekojím měsíc, kojila jsem ho něco přes 17m. Ale nebrečí u toho a jinak proběhlo odstavení bez potíží.

    Odstavila jsem ho právě proto, že noční kojení nabývalo na frekvenci a já byla nevyspalá jako s novorozencem. A kupodivu, proběhlo to hladce, až na to, že mi sahá na prsa a ptá se, načež já říkám, že není. Za mě radím vydrž a odstav, ale měla jsem to snazší, on fakt nebrečel. Původně jsem měla v plánu jen omezení, ale v praxi to právě že nešlo.
    UM nedávám. V noci jen dudlík.
    ZU_22
    ZU_22 --- ---
    MIKA: ja teda nejsem zastancem kojeni ani do 17 mesicu, ale ona lahvicku s UM nevypije? tim bys ji zatim treba mohla udolat...nebo nee? ja jsem prestala kojit brzo, cili vic asi neporadim, jen si sama neumim predstavit ani ted kojit moji 11ti mesicni zavislou na flasce, na prsu by visela asi furt brrr...ale ma to stejny, kdyz ji v noci nedame flasku, tak proste place a place, hystericka, atd...
    MIKA
    MIKA --- ---
    jak prozivaly vase deti odstaveni? u nas je to absolutni tragedie, dcera 17 mesicu, kojena od roku 2-3 denne, zacala se mi budit zase v noci, dozadovat se mlika, sape se mi po vystrihu a dokaze v noci pul hodiny i vice hystericky rvat, mam ji v posteli, takze po me lozi, je pomerne nepricetna, kdyz ji chci uklidnit, nemuzu ji ani obejmout, ani se ji dotknout, moc ji nechci davat protoze to je krok z5 a navrat k nocnim kojeni, ale protoze se to opakuje tak je "pohodlnejsi" ji dat, nez byt nevyspana a resit vztekle dite kazdou noc...pres den se sape po vystrihu... Rady kolem me se deli na dva tabory = okamzite odstaveni, protoze by to pro ni pak mohlo byt jeste horsi a tezsi...anebo ze kojit, a cekat az se dite samo prirozene ostavi... podotykam ze do 4 let se mi kojit nechce... Ja ted nevim kam se priklonit, zkousim ji odstavit, dva dny nedostala, ale je to dost hrozne, je mi ji lito... Poslouchat ten dlouhy, nestastny plac moc nedavam, cestu "nechat vyrvat" neaplikuji... udajne dlouhe kojeni neni dobre ani z logopedickeho hlediska, ze pohyby jazyka pri sani nejsou vhodne, a sensitivni faze na odstaveni, kdy to dite v pohode prijme je v roce... Premyslela jsem o omezeni, ale to nevim zda neco resi a jestli by to pomohlo...
    NABIS
    NABIS --- ---
    KATIA: jj mas pravdu. Jasne, ze psychologicke smery neberu 100%, jen jako inspiraci k zamysleni. Vzdycky kdyz nevim, jak se rozhodnout nebo zacnu neco vymyslet, podivam se na Marusku a tam mi da odpoved. Ne vzdy je to citelne a navic, jeste se tolik nezname a taky se porad meni, ale myslim, ze ma uspokojene vsechny potreby. Zrovna tedka spinka s dudlikem, pomaha ji to usnout a tak co budu vymyslet a trapit ji a sebe zdlouhavým uspavánim.

    THURINGWETHIL: jsem tvor zvydavy a touzici po poznani. tudiz se ptam a odpovidam si a ptam a odpovidam....
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    díky všem, zatím neřeším teda, a snad to zuby ještě nebudou :) k tomu má ještě další zábavu, otáčí jazyk o 90 stupnu a pak ho slozi a jeste do nej kouse :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    LAMIA:, SELLIGAN: uz jsem to tu tusim psala - ano, u nas deti dudlik nemely, obe mely kolem 3 - 4 mesicu obdobi (cca mesic nebo o trochu vic), kdy si docela intenzivne cucaly ruce, ale preslo to samo, nijak jsme nezasahovali. Mozna to souviselo se zuby (nekdy v tu dobu se jim take prorizl prvni zub), mozna proste nejake vyvojove obdobi.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SELLIGAN: u Lenky se takhle projevují zuby - slintá, cpe do pusy předměty (ideálně ruku), nedudá...První zub jí vylezl před čtvrtým měsícem... nyní má šest zubů.... když nerostou, tak prsty do tlamičky necpe...
    Jen nabízím, netvrdím, že to je ono... :-))
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    LAMIA: můj syn měl dudlík asi jen 3týdny. zhruba ve dvou měsících když měl bolesti bříška. předtím ani potom ho už nechtěl. ruku si taky cucal asi 2týdny pak ho to přešlo. začalo orální období a do pusy strkal vše co našel, ale už nesál.taky je hodně kontaktní. a prvního půl roku jsem kojila často.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam