• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INUSHKA: o tom BLW jsem cetla, ale tam budou 4 mesice dost brzo, ve 4m to bylo ještě takovy sajici zviratko. Ted davam synovi jidlo do ruky, protoze je jinak besny, když vidi něco k snedku, nenajedli bychom se. První syn v 6 mesicich priruckove "projevoval zajem o jidlo", tenhle když zahledne lzicku, talir, krupku, těstovinu, cokoliv, dostava se do amoku. Tak s nami sedi u stolu a honi testoviny po pultiku...Jinak bych mu ty kasicky taky klidne mixovala a nakrmila ho, prvnímu jsem je taky docela dlouho mixovala do hladka, jinak je nechtel, a poté kolem roku bez problemu presel na kousky...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já až teď v 9 měsících přestávám nacházet v pleně kousky zeleniny, což znamená, že už to asi víc kouše. Dásněma, zuby pořád nemá :o)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INUSHKA: ne kousky - kus. Syrovou mrkev, syrovy celer, cely velky kus, aby to nemohl spolknout ani prepizlat. Z celeru sal stavu, mrkev slusne obrousil prorezavajicimi se zoubky, to mu mohlo byt tak pat mesicu. Kousky neceho mu davam az ted, v sesti a pul. Poradi si s krupkami, těstovinami penne, ryzovym polystyrenem, dnes se chystam zkusit celou mrkev, paradoxne totiz mrkev rozmačkanou vidlickou spolknout nezvlada.
    TULENI
    TULENI --- ---
    INUSHKA: imho nic by se nemelo prehanet proste a toho se drzim snad ve vsech smerech. Ze zacatku jsem mixovala, ale jakmile prisly na radu testoviny a ryze tak jsem delala napr. kuskus aby si pomalu, ale brzy zacali zvykat na kousky...nebo treba banan jsem mackala vidlickou s jogurtem a to taky nebylo uplne hladky...
    Kamaradka takhle svymu malymu na doporuceni doktorky mixovala vse dohladka skoro do roka!! coz jsem fakt nechapala a malej ji doted (rok a pul) nesni ani jablko na prouzky bez slupky, vic jak pulku vyplive...takze za me cim driv tim lip, ale samozrejme ne hned, proste postupne. Stejne tak mu snad do roka vsechno ovoce delala jako presnidavky prevarene...to ja uz od tech ja nevim sedmi cca mesicu davala jablicko nakrajeny do ruky, bezne jedli banan, meloun, hroznovy vino, hrusky, merunky atd atd... Treba dcera bezproblemu zvladla i slupku u jablek, mladej mi slupku plival a plive doted ale kdyz to ma bez slupky zdlabne cely jablko..
    KATIA
    KATIA --- ---
    INUSHKA: my jsme začali na ukončeném 4. protože mlíko nestačí a už tako jako tak musel dostávat dokrm umělým. tak dr. řekla klidně ať začneme i zeleninku. kaši nám moc nedoporučila, říkala raději, pokud mu pojede zelenina, tak ať zatím dáváme i večer zeleninu. až bude zavedené maso-zel a ovoce, tak do toho přijde navíc lepek - třeba rozmačkanej piškotek nebo trochu jíšky do zeleniny.
    my jsme se z různých důvodů rozhodli kupovat do té doby než bude vlastní zelenina ze zahrady, nakoupila jsem nejrůznější druhy a jedeme tak po dvou dnech, teď už i dvousložkové. normálně dáváme půlku malé skleničky.
    krmím lžičkou v lehátku (obvykle ve dvou - jeden drží ruce a druhý cpe jídlo :-), na BLW je podle mě malý, to je fakt až tak po tom půl roce, teď je sranda aby vůbec snědl tu kašovitou hmotu, snaží se to jakoby sát z té lžičky :-D ale jede mu to, to zas jo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Hlavní problém vidím v tom, že ze začátku nerozmixované nebo nerozmačkané kousky zeleniny projdou trávicím traktem beze změn). Na tu první fázi by to nevadilo, imunitní systém zaregistruje, že to tam bylo. Ale potom, když už je potřeba, aby si dítě z příkrmů vzalo i nějakou energii, tak už to buď musí umět rozžvýkat, což ne každý tak brzy umí, nebo je potřeba to upravit.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BEBERA: Jako že už v těch čtyřech měsících jsi mu dávala kousky? Mně právě docala zaujalo i to nedávno zmíněné BLW, ale přišlo mi, že na to je ve 4 měsících ještě brzo. Právě přemýšlím, jak to nějak nakombinovat obojí dohromady. Polykat ze lžičky Vigantol se Malvína naučila v pohodě, takže předpokládám, že s kašičkou si taky poradí, ale s kouskama nevím.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    kdyz jsme u ty zeleniny, tak si dovolim malou reklamu, delaj to kamaradi a kdyz se jim nedavno narodilo dite, tak je napadlo udelat bedynky specielne pro ne.
    Mimi bedýnky : svetbedynek.cz
    http://www.svetbedynek.cz/mimi_bedynky/
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Chudak první dite v lete zadostive koukalo na maliny a nic nedostalo, protože v tabulce zavadeni potravin byly maliny az po 1. roce...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INUSHKA: davala jsem postupne, co jsme meli doma - když byl banan, rozhnacala jsem trosku a lzickou do pusy, otevrela jsem jogurt staršímu diteti, lzicku dostal i mladsi, udelala jsem jahodovy koktejl staršímu, dala jsem cucnout i mladsinu, jedla jsem pomeranc, nechala jsem ho ocucat 1 dilek, mrkev a rapikaty celer dostal do ruky. Rozestupy mezi jidly jsem neresila. Jedine dve potraviny podezrele z reakce byl prave pomeranc - opruzeny zadek - a celer - prujem. Ale je to druhé dite, takze jiny pristup. U prvního jsem byla s jidlem uzkostlive opatrna...
    TULENI
    TULENI --- ---
    NABIS: ano, dyne je pry doknce lepsi nez brambory, ty maji zbytecne moc skrobu, ale moje deti nejradsi meli kombinaci brambor/dyne :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Mně se ta teorie velmi líbí, takže jsem se jí chytla a dodržovala poctivě. Měla jsem na to propracovaný systém, uvařila jsem větší množství zeleniny od jednoho druhu (z normálního obchodu, co nejlepší na pohled, jen špenát jsem dala ze skleničky, ten mívá dusičnanů extra hodně) z čerstvě uvařeného jsem dvě lžičky nacpala dítěti do chřtánku (v klubíčku na klíně), další dvě jsem schovala v uzavřené krabičce do lednice na druhý den a zbytek zamrazila na dobu, až se bude přikrmovat víc. Pak jsem normálně dokojila. Po pátém měsíci už chtěl větší množství, tak jsem pak vytahovala ty zamražené přebytky a různě je už kombinovala do zeleninových směsí a přidávala z čerstvých zas něco nového.
    NABIS
    NABIS --- ---
    Koukam, ze je to tedy hodne nejednoznacne tema. Ja zatim kombinuju mrkev ze sklenicky + uvareny brambor, brokolici snedla zatim jen jednou, ptz mela asi fakt hlad, podruhy velke plakani. Uz aby bylo to jaro poradne rozjete a my si taky mohly uzit zeleniny z vlastni zahradky. Dyni hokkaido pro 6. mes. je v pohode? Maruska je hodne zrava, klidne sni skoro celou sklenicku(125 ml) + jeste mlicko a pak ten blazeny vyraz ukojeneho ditete je k nezaplaceni. S tim lepkem jsem to taky slysela, ze klidne i drive, pecu domaci kvaskovy chleba, tak bych mohla upect jeden maly bez soli.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: já jsem taková cikánská matka, takže můj přístup se dá popsat trochu jako "od oka" a "když si vzpomenu", což podle mě u zdravých dětí stačí, u alergických bych to samozřejmě řešila jinak (a řešila jsem). Takže jsem například nikdy nekojila v nějakých pravidelných intervalech, ale jak dítě chtělo nebo mi přišlo, že už by bylo načase a tudíž nějak nebylo možné nějaké kojení nahradit něčím jiným.

    Nedávala jsem jen dvě lžičky, protože Bartoloměj vždycky všechno hned snědl, první mísu kaše, stejně jako první misku mrkve, jen jsem mu ty zeleniny zaváděla vcelku pomalu co do počtu druhů.

    Krmila jsem ho v autosedačce - vajíčku.

    V naprosté většině případů doma vařené.

    Kdyby ale dítě o jiné jídlo než o mateřské mléko zájem nejevilo, zase tak bych to nehrotila, ono to nové odhalené imunologické okénko nezačíná úderem čtvrtého měsíce. Teď mě ještě napadlo, že Bart se narodil skoro o měsíc dřív, takže ani nevím, zda se to u takových dětí nemělo nějak posunout, ale on si to nějak hned srovnal.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Dávala jsem doma vařené, hodně máme z vlastní zahrady (u mých rodičů), občas kupované (když jsem jí chtěla nabídnout třeba nesezónní zeleninu/ovoce, nebo exotické). Vařila jsem sobě, dítěti dala stranou jednu mrkev a bramboru (třeba), nechala jsem jí to si to prostě ochutnat. Rozžužlala půl kousku mrkve, to bylo vše (zprvu). Pak jsem jí to ještě i mixovala, mezitím, co si žužlala svůj kus mrkve, tak jsem jí krmila lžičkou, to později nechtěla, lžičku mi brala, tak se krmila sama i tou lžičkou (od 8.měsíce). Krmila jsem ji v lehátku, později v židličce (od 8.měsíce, už seděla).
    TULENI
    TULENI --- ---
    INUSHKA: prvni kase na lzicku..za par dni uz jich snedla hodne, to "jedna dve lzicky" se u nas skoro nekonalo, mozna pri prvnim krmeni :) a krmlili jsme v takovym pololehu-polosedu..bud lezela na polstarich nebo na takovym tom lehatku..
    http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/17451_1304716534594_1483791_n.jpg
    jinak pokud nema zadny problemy zacala bych nromalne mrkvi, dyni, brokolici apod..uvidis jak bude bastit, urcite to jeste bude zapijet mlikem nejakou dobu..my vzdy zacali prikrmem a pak eset mela prso..
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Posím vás, kdo jste teda začínali s příkrmama ve čtyřech měsících podle té nové teorie, můžete se trochu rozepsat o tom, jak jste to dělali? Já jsem pochopila, že v těch čtyřech měsících ještě nejde o to nahradit ani jedno kojení (když dítěti stačí), ale jenom dítě seznámit s co nejširší škálou potravin. Fakt jste dávali třeba jenom dvě lžičky a za dva dny tři zas něco jiného? Co všechno jste dávali? Doma vařené nebo kupované? V jaké poloze jste krmili?

    Já té teorii docelá věřím, připadá mi logická a chtěla bych to podle ní zkusit, ale nějak nevím, jak na to. Malvína bude mít 4 měsíce za týden, tak už to začíná být aktuální.
    TULENI
    TULENI --- ---
    LORAIN: ja teda na tyhle studie moc nedala nikdy, ridila jsem se rozumem a pocitem...dcera byla hodne nervla a protivna a furt mela hlad, takze zacinala vecerni kasi kolem toho ctvrteho-pateho mesice ackoli dal byla kojena a i ovocnyma prikrmama driv jak zeleninou prave kvuli tem zacpam a zadny testovani tyden jsem taky neprovadela, nemame zadny predpoklady k alergiim na jidlo takze mi presne ty dva dny prisly akorat a nikdy se u nich nic neprojevilo nastesti ..asi az kdyby se projevilo tak zacnu hledat co proc jak a tak :)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    MEDVED007: teď se razí nová teorie, kdy se s příkrmy má začínat po 4. měsíci (i u kojených dětí), "zkoušet" se má už jen dva dny, do šestého měsíce se má stihnout lepek a vůbec se toho má stihnout co nejdřív co nejvíc.
    U dnes tříletého syna se zǎcínalo po 6. měsíci, testovalo se pomalu týden...
    A ejhle, nová teorie, nové klinické studie a vše je pomalu jako za nás ;-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: můj nejmladší syn začal jíst, jako že opravdu jíst, ve 4 měsících, protože mateřské mléko se v jeho případě ukázalo hluboce nedostačujícím. Takže se kojil dál v rozsahu odpovídajícím více než plnému kojení a k tomu obědval zeleninu, později masozeleninu a večer kaši.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam