• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    MALKE
    MALKE --- ---
    BLOODRAT: (Jinak bych řekla, že v podstatě je má rezerva na letenky téhož druhu, jako tvoje rezerva "dvojnásobná, než je třeba" - stejně jako je z podstaty nesmyslné zdvojnásobovat neznámou hodnotu, je nesmyslné počítat s nejhoršími možnými neznámými faktory, kvůli kterým by bylo nutné rezervu využít;))) )
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MALKE: Jinak rezerva ofkrz. Ale to by asi mělo být pravidlem u cestování obecně.
    Osobně mám rád tak dvojnásobnou než je třeba. :o)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MALKE: No, já, octnout se v takové situaci abych mlátil kojence s horečkou/apatií tágem na letiště, terminál, letadlo, terminál, tágo a Bulovku tak bych mezitím pošel strachy, že mi dítě umře po cestě.
    Jako podstatně praktičtější mi přijde naučit se v místním jazyce větu "kde je tady dětský lékař?" a mazat rovnou tam, kam ukáže ukazovák domorodce, a dětskému lékaři už bude pravděpodobně jedno, že neumím jeho jazyk, protože je na to od svých pacientů kteří zhusta neovládají žádný zvyklý.
    Ale tisíc lidí, tisíc řešení :o)
    MALKE
    MALKE --- ---
    (Mezi čtyřicítkou a apatickým dítětem má být nebo, mít čtyřměsíční dítě dva dny se čtyřicítkou A apaticky nepřijímající, jsem už nasáčkovaná v místním špitále.)
    MALKE
    MALKE --- ---
    BLOODRAT: Čtyřicítka horečka, kterou se za dva dny nepodařilo srazit, dítě apatické, nepřijímající tekutiny a jídlo. Třeba. Když se nedomluvím místní řečí (což třeba já se domluvím, takže bych jako první volbu měla návštěvu místního felčara). Považuju to za krajní řešení, nikde neříkám, že bych letěla při prvním pupenci domů - jen že bych chtěla mít tu rezervu na účtu, kdyby se COKOLIV dělo. Člověk nikdá neví, co je cokoliv. Lepší držet si na účtě třicet tisíc (protože nikde není psáno, že na poslední chvíli seženu lowcost), než vyšilovat se čtyřměsíčním dítětem, že se nemám jak rychle dostat domů. (Ale já jsem takhle vychovaná, tatíček je proslulý tím, že myslí na zadní kolečka - do Alp s sebou bral brusle, protože několik let předtím tam shořela lanovka a nedalo se lyžovat, a co jeden ví, jak často v takových Alpách plápolají kabinky, že. Jsem naučená počítat s nejhorší představitelnou variantou.)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MALKE: Nebrat prosím jako rýpání, ale nedovedu si představit situaci, ve které by méně než půlroční dítě na cestě mohlo nastolit takový problém, že by bylo třeba se kvůli tomu letecky vracet do Čech ze Španělska za dvacet až třicet tisíc...ale rád se nechám poučit, my se na cestování s prckem teprve chystáme.
    MALKE
    MALKE --- ---
    (Doplnění - v tom Španělsku jsme byli letecky, ale vezla jsem ho autem do Chorvatska, pravda, v karavanu, takže za jiných podmínek. A mladšího do Ovy, což s mými řidičskými schopnostmi přes čtyři hodiny taky dalo:c)) Zkrátka samotné cestování 5 hodin, pokud už jste zkoušeli, že auto snáší, mi nepřijde nereálné.)
    MALKE
    MALKE --- ---
    KA_TIA: Máte zkušenosti, jak se chová na delších cestách? Obě děti jsem denně čtyři pět hodin převážela, autosedačku zvládaly dobře. (Nezkoušela jsem pět dní za sebou, ale nevidím v tom zásadní problém - dali jsme se starším Španělsko a jezdili vlakem a autobusem kolem dalších čtyř hodin denně, rozčleněných, reakce na dopravu naprosto stejná: žádná.)

    Ad cestování v létě: zase mám zkušenosti jenom se starším, doktorky jsem se na názor fikaně neoptala a odvezla ho v parném létě do Madridu. Nechávat hodně pít, držet ve stínu (měli jsme krosnu se stříškou), na hlavu neustále vlhký hadr, mazat. Zvládl to naprosto ukázkově. Ale, pravda, byl starší - sedm měsíců, v tomhle věku to dělá hodně. Na druhou stranu jsem viděla dítě, které ještě neudrželo hlávku, v Egyptě, kam já bych kojence sama nevezla (pravda, byli jsme v pětihvězdičkovém hotelu, ale stejně bych se bála, že kdyby něco, nedojedu domů).

    Suma sumárum, že je to šílený nápad, si nemyslím, zvládnout se to dá, ale asi bych dala přednost něčemu bližšímu - problém nevidím ani tak v polních podmínkách, jako v délce cesty. Do míst, kde se do jednoho dne dostanu domů, bych ho klidně vzala, to Španělsko autem bych už vážila. (Taky je to pro mě otázka rezerv - koneckonců, letadla létají denně, akorát by člověk musel být v rozumném dosahu, domluvit se a mít odložené peníze na případnou letenku za standardní cenu kterékoliv letecké společnosti - tzn. nějakých těch dvacet třicet tisíc, kdyby bylo zle.)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    KA_TIA: taky bych to odložila, pokud byste tam měli být s v sezoně, dokonce jsme ted četla, že do tří let pro děti tropické země na dovolenou moc nedoporučují... možná tak září, říjen, to už je trochu líp.
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    KA_TIA: Přijde mi, že 5 hodin denně 4 - 5 dnů nechávat nesedící dítě v autosedačce je trochu hodně. Taky nevím, v jakém ročním období tam chcete jet, ale úplně v létě tam bude nejspíš dost horko, malé děti horko často blbě snášejí plus klimatizace zase produkuje dost suchý vzduch, ze kterého i mě pálí v krku po delší díobě pobytu v něm, co teprve miminu. Já bych do toho nešla, pokud by k tomu nebyl nějaký hodně dobrý důvod, jako třeba příbuzní, kteří nás chtějí vidět a z nějakého důvodu to nejde odložit třeba.
    Ale záleží hodně na tom, jak moc ty věci řešíte a jak dobře třeba mimčo spí (bude spát), jak snáší změny prostředí, cestování atp.
    ADD
    ADD --- ---
    KA_TIA: Podle mě, pokud nenastane nic nepředvídaného, tak v pohodě - ve čtyřech měsících to v pohodě prospí. Akorát když uprostřed cesty nastane problém (ukáže se, že auto nesnáší, onemocní...) tak jste v těžko řešitelné situaci. Sama bych asi nejezdila cesty, které nejdou v případě potřeby ujet na jeden zátah, aby bylo možné se rychle vrátit domů.
    KA_TIA
    KA_TIA --- ---
    Ráda bych se zeptala, zda máte někdo zkušenosti s delším cestováním v autě s mimčem. Chtěli bychom jet s dcerou do Španělska autem, když jí budou čtyři měsíce. Cestu chceme rozdělit do 4-5 dnů, takže tak 5 hodin jízdy denně. Máte někdo podobnou zkušenost? Myslíte, že je to šílený nápad? Díky...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ARQANA: Orrijské sárí je lehké a pevné a neklouže. Popravdě to byl jen pokus,jestli to jde a nějak se mi to zalíbilo. Má tedy úplně jiné rozměry, ale přijde mi, že sedí dobře.

    Zkoumala jsem kapsu zvenku a přišlo mi to nějaké složitější...asi zůstanu u kapsy uvnitř
    Díky :)
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    FRONEMA: Na tom krátkém videu v podstatě není řečeno nic konkrétního, ani převratného. Asi by to chtělo nějaký hlubší průzkum. Děti potřebují vlastní prostor, vlastní zkušenost, správný vzor chování, nešťastný rodič nikdy nevychová šťastné dítě...
    Jestli to dobře chápu, paní vlastní děti nemá. Taky jsem pedagog a už za těch pár měsíců, co máme dcerku je mi jasné, že přístup k vlastnímu dítěti, je prostě jiný a dokud si tu roli člověk sám nezkusí, tak jen odhaduje.
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    DALEEN: Ksk venku se špatně dotahuje, to je všechno. Kdyz se to Dobre naucis, tak v tom neni rozdíl. Ja radši ksk uvnitř... Ven jsem nosila v elastiku, tam to bylo jednodušší. Ale ze by bylo sari dost nosné jako satek, to trochu pochybuju. Ačkoli možných materialu je tolik, ze by se asi dobry našlo, to zas jo
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    DALEEN: myslím, že v nošení není rozdíl žádný....buď ti dítě sedí v tom kříži a kapsu přetahuješ venku nebo ti sedí v kapse a venku je kříž.....já nosila variantu A bo jsem se jí naučila první vázat a vyhovovala mi, druhou variantu jsem zjistila až později a ač nebyla nijak zvlášť horší, tak mi prostě míň seděla....ale bylo to spíš o soukromé preferenci než o nějaké praktičnosti...navíc mi teda varianta A přijde zvenku opticky taková hezčí, kompaktnější....ale to je fakt osobní pohled na věc
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    FRONEMA: To co paní na videu říká má hlavu a patu a celkem s tím souhlasím. Nelíbí se mi ale způsob prezentace. Odkazy na víc podrobností jsou nefunkční, není tam žádný kontakt a abych mohla shlédnout aspoň to video celé, mám kamsi vkládat svůj e-mail, aniž by na té stránce byla jediná informace o tom, komu ho vlastně poskytuju, za jakým účelem a jak s ním bude naloženo? To ve mně vzbuzuje velkou nedůvěru.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Měla bych dotaz, asi tedy úplně pitomý, ale nevadí. Mám skoro půlroční miminko, které jsem zatím nosila v Beco Butterfly. Jen tak ze zájmu jsem si zkusila navázat šátek (tedy sárí, šátek nemám, ale materiál je vyhovující).
    Jaký je v nošení rozdíl v kříži s kapsou venku a uvnitř?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jak se vam libi http://www.nevychova.cz/ ?
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    KATIA: Taky jsem měla blok a pořád mám trochu výčitky, ale hlady ji nechat prostě nemůžu. Já bych ráda kojila aspoň do jednoho roku, tak snad to nějak nakombinujeme.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PIDALA: Až zavedeš příkrmy, tak možná bude nadšená z toho, že je najednou dost pořádného jídla, a brzy se ti odstaví, to se stalo v podstatě u nás, tak abys na to byla připravená. Ale to už pak ničemu nevadí, kojila jsem místo některých jídel do 7 měsíců, do osmi ještě v noci a až od devátého nekojím vůbec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam