• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: To se nedá takhle zjednodušovat, je to individuální, mně nikdo nikdy nenasazoval do hlavy, že zabíjení zvířat pro maso je špatné, naopak, bylo to u nás na venkově běžné (měli jsme králíky, ovce, sousedi prasata), ale od dětství mi to vadilo, takže už od útlého věku maso odmítám.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BALAENA: "pakáko" na rozporce? :-) Já jsem na zabijačku k babičce coby malé dítě jezdila hrozně ráda, i když to bylo tak příšerně brzo a skoro ještě potmě, že jsem si připadala jako v nějakém trochu nereálném světě.
    U nás doma se maso docela řeší, protože přítel a nejstarší syn jsou vegetariáni, čili stejně v 95% případů vařím něco bez masa, sama jím maso hodně málo a ani B ho moc nedávám, ale přirozeně mu říkáme, že zvířata v přírodě se navzájem zabíjejí a jak bydlíme na vesnici a máme slepice a sousedi i kuřata, myslím, ž to k němu doputuje tak nějak přirozeně.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BONIE: Tak pokud ti jde o "realitu", mnohem didaktictejsi nez zabery z jatek, ktere si beztak nepredstavi - "proste dalsi film", je vzit dite na zabijacku. Nemusi byt primo u zabiti (to je aspon na me vetsinou priserne brzo), staci, kdyz dorazite ve chvili, kdy prase visi na rozporce a je jeste plne k poznani.
    Navic od mrtvoly na rozporce k ruzovym okrouhlym platkum kladenym na steakovou panev je jeste dlouha cesta, a tu ma na te zabijacce taky sanci videt, muze se zapojit do prace (u bratrance je treba privilegiem mrnat, ze nosi drevo na prikladani pod kotel sadla na skvarky), uvidi, co prace da to maso na talir vubec dostat...
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    BONIE: myslim, ze neni nic spatneho na tom diteti vysvetlit, ze obvykle se maso spis ji, ale ty osobne maso nejis z tech a tech duvodu. Taky se da mluvit o tom, proc ho tedy davas diteti (na tom se daji vysvetli nejake klady masojezeni). Akorat bych to dal nerozvijela ve stylu "az budes vetsi, tak si budes moct vybrat". Mozna te dite prekvapi nejakym vlastnim planem, v tomhle veku uz lecos vymysli :)
    A s tou citlivosti - jo, ale jak uz tu mnozi psali, prehnanymi ohledy z toho muzes udelat daleko vetsi tema, nez to pro dite je.
    BONIE
    BONIE --- ---
    no o rozhodnutí mi až tak nejde.. to chápu, že je těžké (vliv okolí atd....) a já sama jsem rozhodnutá taky, maso dávám (ne sice často a převážně spíš ryby) ale chci ho podávat i s reálnou informací.. tak jak se to snažím dělat ve všem.. a u toho jídla mi to přijde důležité.. ale těžko se to někdy vysvětluje i dospělým a tří letému dítěti nemůžu pustit záběry z jatek že.. ale tohle je realita a pravda a pokud chci, aby žili co nejvíc vědomě, chci jim tyhle informace dávat.. ale citlivě no
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BONIE: nemyslím, že takhle malé dítě se může kvalifikovaně rozhodnout....obecně dítě se asi hodně dlouho nemůže kvalifikovaně rozhodnout....rozhodni se ty a dítěti vylož své rozhodnutí.....bude mít ještě moře let na to, aby se rozhodovalo samostatně.....
    KATIA
    KATIA --- ---
    ADD: maso v zásadě není nutné, pokud tomu přizpůsobíš jídelníček. ale to je spíš na vege diskusi...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BONIE: Na to si myslím, že je čas později. Děti mívají často "vegetariánské" období, kdy jim těch zvířat začne být líto. Většinou to trvá jen do dalšího oběda, v rodinách, kde se maso jí, ale dovedu si představit, že ve vegetariánském prostředí se z toho dá vyprofilovat nějaké to vlastní rozhodnutí. Dřív ne, dřív mu podsouváš svou alternativu tak nebo tak.
    ADD
    ADD --- ---
    BONIE: Na to máš dítě ještě malý, ne? Zatím bych ho nenutila se rozhodovat, jen bych mu o vegetariánech normálně říkala. Nevím, do kdy doktoři považují maso za nutné, ale až tehdy bych ho začala někam popostrkovat.
    BONIE
    BONIE --- ---
    no seznámení se smrtí to jako celkem chápu, že to musí prostě nastat a vysvětlím to jak to je.. není co zamlžovat že, je to součást života.. spíš mi jde, jak vysvětlit ten obsah sdělení, který by zněl třeba: "hele dívej, abys mohl jíst maso, tak se musí zabít tahle slepice.. nemusí se to dít, můžeš zkusit i jiné alternativy, zajímá tě to?" prostě nenásilně to vegetarianství nabídnout.. nechci to prostě podsunout bez vysvětlení, ale taky nechci, aby si mysleli, že jíst maso je samozřejmost a jinak to nejde.. jestli to vysvětluju dobře..
    ADD
    ADD --- ---
    BONIE: Benýs to bere naprosto věcně. Taky jsem se bála o Vánocích kádí s rybama, moc se mu líbilo, jak tam ryby plavou, a já se bála, až uvidí pána se sekáčkem - a houby, prohlásil, že se "chce dívat, jak pán klájí lybičky na kousky" a bylo.
    Jednu dobu jsme se hodně dívali na dokumenty o zvířátkách, tak jsme mu vysvětlovali, že lvi žerou jen slabé a nemocné antilopy, které by se jinak trápily... a pak sem se děsila, až někdy můj táta řekne, že už je starý a nemocný a Benýs ho utěší "Neboj, pšijde lev a sežele tě, aby ses netlápil". ;-) Ale naštěstí na to zatím nedošlo.
    Jedny zvířátka prostě žerou jiná zvířátka, aby přežila... snažíme se to brát věcně. Kluci naštěstí maso milují, takže přílišný sentiment se jim nehodí do krámu. :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: ano, pozdější živnotní zkušenost - pes a morče... a kočka a křeček......
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BONIE: Já si taky myslím, že to děti netraumatizuje, dokud jim dospělí nenasadí do hlavy, že by mělo. Je to přece úplně přirozené a taky se to všude v přírodě děje, i malé dítě už se setká třeba s tím, že kočky chytají myši a vůbec zvířata se mezi sebou zabíjejí na jídlo, ne?
    BONIE
    BONIE --- ---
    FUNTL: to jsem měla stejně, když jsem byla malá.. strašně jsem brečela, když naši chtěli něco vyhodit.. bylo to proto, že jsem si žila dost ve fantazijním světě a věci pro mě byly opravu živé.. na smetišti pak smutné a opuštěné.. .)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    BONIE: myslim, ze to na trauma neni. Imho je lepsi smrt predstavit jako soucast zivotabehu takhle prirozenou cestou, nez pak resit dramata, az najednou umre oblibeny dedecek a cele to tema bude najednou nove. (no, mozna to maso a dedecek neni uplne srovnatelna kategorie, ale zahrnuju do toho vypraveni o prejetych kocickach a tak).
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    FUNTL: oprava - to se zabijenim ryb bylo mensi problem, nez odpadky (syn buhviproc od utleho veku nema rad vyhazovani veci)
    BONIE
    BONIE --- ---
    RACHEL: no právěže dva a čtvrt.. (dcera je ještě uplné mimi) on sice mluví dobře a chápe taky téměř vše.. ale zdá se mi to brzo.. spíš tak mě zajímá, jak to mají ostatní a jestli to vůbec někdo řeší.. mě přijde, že pří výběru toho, jak to budou mít by měli znát pravdu, ale zase je nechci traumatizovat že
    KATIA
    KATIA --- ---
    BONIE: jako dítě jsem hodně byla na vesnici, kde tohle byla přirozená součást života. hodlám to svému dítěti také tak nějak zprostředkovat, ale v jakém věku, nevím...
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    BONIE: myslim, ze deti temata, kterych se dospeli obavaji (smrt, sex, atp), obecne nijak zvlast neprozivaji. Chodili jsme s detmi v nejakem obdobi do rybarny, kde ryby plavaly v akvarku, pak to personal zabil a my si ryby odnesli domu snist, a cely to bylo brano jako velka atrakce. Ja se ze zacatku obavala, jak to vysvetlit, a toto tema bylo daleko problematictejsi, nez napriklad otazka, co se stane s obsahem odpadkoveho kose. Podotykam, ze nejsme zrovna nasilnici, maso jime stridme a celkove pestujeme docela humanisticky postoj :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    BONIE: a kolik jim je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam