• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    BARRUSHE: možná právě v tom spaření, mám pocit, že při tom spaření se z toho vyplaví cosi, co by možná mohlo vaření prodloužit, nevím. Jsem si zas nějak zapamatovala, že to spařování taky minimalizuje smrad, který z toho může být a někomu může vadit. A pak záleží, jak to vaříš - na kaši to myslím trvá dýl, už jsem ji dlouho nevařila, ale na slano to mám radši trochu míň, tolik se pak nelepí.
    (Zrovna teď jsme to vařili někde ve větším množství a po těch 20 minutách z toho začínala být trochu konzistentní hmota)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    RYBKA: dají se použít jako příloha, ale já je dělám jako samostatné jídlo - s houbama, nějakou slaninou/uzeným/uzeninou/masem (dá se hodit chvíli na cibulku, když je chuť) a zeleninou, třeba podušená mrkev, paprika, cuketa, co doma najdu, dá se jistě i mražená, nebo jenom něco z toho, podle chuti, teď se chystám na variantu slanina+kyselý zelí. Dá se to pak jíst buď rovnou, jako na způsob rizota, nebo ještě zamíchat vajíčka a zapéct, taky se pak navrch dá dát sýr, já ho když už tak míchám dovnitř. Když se jáhly vaří, dají se vařit rovnou třeba s trochou vývaru, aby natáhly chuť, nebo se to dá něčím zalít při tom zapékání, ale nutný to není, naposled jsem dělala právě s houbama a to jsem tam pak nalila tu vodu z namáčení hub. Je to poměrně variabilní a dá se leccos vynechat (nebo přidat), aby to bylo vhodný i pro děti nebo kojící.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    RYBKA: V mlýnku, který se dá na kuchyňský robot Bosch. Je to právě super. Melu v tom i rýži. Papiňák bohužel nevlastním :/ V tom by to bylo určitě rychleji.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    BARRUSHE: A v čem to meleš? Nedá se to vařit v papiňáku? V tom by to mohlo být rychlejc hotový...
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    RYBKA: Já si jáhly melu doma, pak to jen rychle uvařím a kaše je hotová. Rychlovka. Nijak to tedy nenamáčím, nespařuju a je to dobrý. Mám za to, že se to má spařovat kvůli hořkosti? Jenže teď jsem zase někde četla, že pokud jsou jáhly kvalitní a čerstvý, tak by hořký být vůbec neměli a není potřeba nic spařovat. Osobně jsem je nikdy hořký neměla. Když si je vařím pro sebe, tak vcelku, ale u toho mi trochu vadí, že to fakt trvá dlouho. Sebien píše 15-20min, ale mě to trvá o dost déle, tak nevím, kde je chyba.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SEBIEN: Díky za info, žila jsem v tom, že se to nějak namáčí a slévá :-) Ale stejně to zní jako daleko víc práce než rychlokaše z těch vloček... Kaši dělám, když potřebuju pro holky nějaké rychlojídlo, jinak radši vařím něco, co si s chutí dá i muž.
    A jáhly na slano se používají zhruba jako kuskus? Nebo s čím je děláš?
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    (reply SEBIEN|40481329}: já je nejčastěji dělám na slano, pokud je chci na kaši, tak za těch 15-20 minut se tam aspoň hezky zavaří a zapojí to ovoce nebo něco. Každopádně, žádná zvláštní práce s jáhlama teda není.)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    RYBKA: jáhly se nenamáčí, jen se párkrát spaří, což praktikuju tak že je v sítku na několikrát přeleju horkou vodou, pak se vaří tak 15-20 minut.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    PETRUSKA: Buď se dá dělat rovnou z jahel, ale ty se musí nějak namáčet a tak, já koupila v Kauflandu jahelné vločky, nasypou se do vody/mléka a pár minut se povaří, ochutí a je hotovo :-)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    PETRUSKA: Já jsem teď uvařila jáhly a jablka dohromady, rozmixovala a přidala banán.....mňamka. Nebohému dítěti jsem toho půlku snědla :)
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    RYBKA: BEBERA: Ja jsem jahly nikdy moc nepouzivala, ale chtela bych to zkusit..jak na tu kasi prosim? Je asi trochu OT, tak klidne posta. Diky moc
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    BARRUSHE: Naše holky jedí jahelnou kaši s medem a skořicí, mladší měla po mléku ekzém, takže dlouho jedla "vodové" a nijak jí to nevadilo.
    KATIA
    KATIA --- ---
    BARRUSHE: zajímavá informace!
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BARRUSHE: třeba by ji to chutnalo jen tak s medem (a skorici,vanilkou)...v detech se jeden nevyzna. Syn neji zadnou kasi - ryzovou, krupicovou, jahlovou - ale po vodove ovesne s medem by se utloukl...
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    BEBERA: Jasně, to chápu. Dík za info, zkusím tedy vymyslet nějakou jinou variantu. Přesně jak píšeš, ona třeba ta jáhlová kaše, je bez mlíka fakt divná/nudná a těžko to teď budu Elišce dochucovat něčím jiným než ovocem. Nebo mě nic nenapadá.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BARRUSHE: o obilovinách a ovoci jsem to taky cetla, ale on by ten jahelnik ze samotnych jahel byl asi jinak dost nudny, tak jsem vzhledem k potrebe zeleza v tehotenstvi zvolila z mého pohledu mensi zlo...
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    BEBERA: Aha, to ani nevim. Dělám jí domácí obilný kaše, ale právě nakonec vždycky přidám trochu mlíka. Já zase právě četla, že by se neměly moc často míchat obiloviny s ovocem, protože pak jednoduchý cukr z ovoce blokuje trávení složitého cukru v obilovinách a ten pak kvasí ve střevech.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Specifikace chuti melasy mě fakt baví! :-D Pendrek, maggi, kladivo... :-D
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    PETRUSKA: moje je teda nějakej neurčitej sladkej sirup s dochutí jako kdybych lízala kladivo :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PETRUSKA: jo, sladke maggi. Taky jsem za 90 Kc koupila sklenici a zkusila to tak trikrat...

    BARRUSHE: vcelku dost zeleza (na rostlinu) bylo v jahlach. Ale nesmí to byt varene/smichane s mlecnym vyrobkem, jinak se vstrebavani zeleza ztizi. Takze jsem dělala vodove jahelníky s ovocem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam