• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    ADD: Ano, to byl záměr, ale napřed se mě to ptalo na neměnitelnou část názvu, tak jsem dala merino, protože o něm by měl být klub primárně. Už je to spravený :)
    ADD
    ADD --- ---
    GIMEL: Jsem pro, ale vzhledem k charakteristice, neměl by se název doplnit na "Merino a jiné přírodní textilní materiály"? Jednak je to výstižnější, jednak předpokládám, že 80 % lidí vůbec netuší, co je merino, a nic si pod tím nepředstaví. Z delšího názvu by to bylo jasnější.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    Nedalo mi to a založila jsem klub o merinu, určitě si zaslouží víc než tady naši občasnou diskusi. Kdo máte chuť, zahlasujte pro jeho založení.
    Děkuju
    [ GIMEL @ nyx :: kluby :: hobby, sport ]
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    SHARIE: když všechno selže, ještě je možnost to dobarvit celý. Aspoň ty fleky nebudou tak výrazné, ale chápu, že to není úplně řešení číslo jedna.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SHARIE: Ruku do ohně bych za to nedala, ale sama bych to zkusila. Spíš než na vlně záleží na barvě, kterou je to barvený.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    LISTICKA: mozna nejde jen o teplotu, ale i o praci prostredek, teda aspon u nekterych uprav, nektery asi budou choulostivejsi, jak pise ADD.

    (vcera jsem koukala na vlneny veci v Brane a u nejakych tam v recenzich taky psali, ze se jim srazi ci meni tvar)
    ADD
    ADD --- ---
    LISTICKA: Je to divný, musel tam mít nějaký teplotní šok. A taky záleží na úpravě vlny, některá merino trika žehlím na trojku s napařováním a nic jim to nedělá, některé svetry jednou opatrně vypereš a můžeš je vyhodit.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Když jsme u té merino vlny - je možné, že by se mi svetr z merino plsti výrazně srazil do délky a vytáhl do šířky po vyprání v pračce na 30 stupňů? Mám pocit, že už blbnu, ale přijde mi, že ten tvar byl prostě jiný...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SHARIE: ´žlučové mýdlo na červené ovoce moc nefunguje, u normálního prádla je na to nejlepší vanish, u vlný bohužel nevím...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SHARIE: asi se podívej, jestli to má obal, co tam píšou. Teď jsem zběžně koukla a zjevně ne každé žlučové mýdlo je vhodné na vlnu (http://ekologicke-prani.heureka.cz/klar-zlucove-mydlo-na-skvrny-250-ml/). My máme něco od http://www.sonett.cz/, píšou tam, že je to na skvrny od ovoce, krve, inkoustu.... a je to na textilie z přírodních vláken. Můj muž je na vlnu hodně háklivej, máme na ni speciální prací prášek, nedej bože, že omylem nějaký ponožky přihodím k běžný várce, takže počítám, že si zjistil, že je to bezpečný.... Ale plno lidí pere vlnu zcela běžně a nechová se k ní nijak specielně, myslím, že pro jednou to přežije, ať na to dáš téměř cokoli...
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    KOTENCE: No, ono to pred vypranim nebylo videt... Ztmavlo to az potom, to se mi stsva furt:(
    Zlucove mydlo i kyselinu mam, je to tedy bezpecne?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Nemyslela jsem to tak, že by s merinem přišli moli :-) Ale jsou tu a bojuju s nima bez větších úspěchů už 9 let :-/ Tak spíš zjišťuju, jak merino ochránit.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SHARIE: zkus zlucovy mydlo, to pouziva manzel na svoji vlnu, ale jemu vic nez o vycisteni fleku jde o neposkozeni vlny, tak nevim, jak to bude ucinny
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SHARIE: borůvky se daj vyčistit kyselinou citrónovou, mohlo by to zabrat i na rybíz. Škoda, že už jsi to vyprala.
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    Taky bych potrebovala radu ohledne merina. Dcerka si polila merino triko rybizovym dzusem a po vyprani vsude cerne fleky! Nevite, jak to vycistit?
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: Ten problém bude jinde než v merinu. Když už doma moly máš, půjdou přednostně do merina, ale samotný merino je domů nepřivede. Řeš spíš zdroj molů.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    SEBIEN: já jsem osobně spíš odpůrce MMB, taky to s tím nějak neumím resp. nemám chuť ani sílu tomu věnovat potřebný čas...bo najdou se tam poklady, ale často značně zakopané :-)

    nicméně zrovna tenhle týden jsem tam nakupovala....potřebovala jsem nutně pro dceru nové plavky (chodí každý týden plavat) a staré proděravěla...a ač má plavek několik, tak vyloženě plavecké jen jedny....čili to bylo urgentní...koupit v březnu v obchodě dětské plavky téměř nemožné (jako proč, když jsou všude kryté bazény a plave se celoročně), tak jsem zalovila na netu,našla vhodné plavky, ale zjistila, že za plavky za 300 chtějí poštovné 150 kč....naštěstí jsem našla nějakou paní na mmb, který mi identické plavky dodala za stejnou cenu s poštovných 30 Kč, což už unesu
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MOLLY: Tu máme taky, zkusím to dát přímo do těch kukliček.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    no jo, já to pamatuju ještě za střízliva... byla jsem úplně u začátků MMB (mám dvouciferné ID) a pak už proběhl ten známý efekt vařené žáby. jak se to měnilo postupně, stíhala jsem se na změny adaptovat, vyznám se tam a slazené matičky mě sice točej, ale zvládám je.

    na ten vznik se přesně pamatuju. Rodina.cz chtěla nějak zpoplatnit nebo omezit tamní bazárek, tak se začalo domlouvat, že by si to někdo založil na sebe, ať je možnost prodávat věci po dětech i nadále zadarmo. Když jsem jela do porodnice, ještě fungoval bazárek na Rodině, když jsem přijela, už nefungoval a registrovala jsem se na tehdy ještě novém, holém, neblikajícím mimibazaru...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SEBIEN: Nic si z toho nedelej, ja to otevrela jen jedinkrat a nikdy vic a funguju proste bez toho.. Jako ty hlasky bych mozna jeste teoreticky zvladla, ale to jak je to cely udelany, to nedavam
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    RYBKA: levandule?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam