• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    holky merinářky - jak nosíte v létě? zůstáváte u dlouhého rukávu nebo sháníte krátký? jsem koukala že z druhé ruky se s krátkým moc sehnat zřejmě nedá (prcek bude mít v srpnu rok)
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    KOTENCE: Dekuju moc za tip na cisteni kyselinou. Stacily dve minuty a tricka jsou naprosto bez fleku! Dekuju a zarazuju do sveho cisticiho repertoaru:)
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    ADD: podívej se na web firmy Engel
    ADD
    ADD --- ---
    GIMEL: Prima. Těším se na výměnu zkušeností. :-)
    LISTICKA: Plstěný svetr? Já myslela, že svetr je z principu pletený? Plstěný si dovedu představit tak kabát...
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    ADD: Ano, to byl záměr, ale napřed se mě to ptalo na neměnitelnou část názvu, tak jsem dala merino, protože o něm by měl být klub primárně. Už je to spravený :)
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    ADD: SEBIEN: No byl to plstěný merino svetr Engel z Brány k dětem. Třeba věci od Skapi drží tvar, ale to je úplet.
    ADD
    ADD --- ---
    GIMEL: Jsem pro, ale vzhledem k charakteristice, neměl by se název doplnit na "Merino a jiné přírodní textilní materiály"? Jednak je to výstižnější, jednak předpokládám, že 80 % lidí vůbec netuší, co je merino, a nic si pod tím nepředstaví. Z delšího názvu by to bylo jasnější.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    Nedalo mi to a založila jsem klub o merinu, určitě si zaslouží víc než tady naši občasnou diskusi. Kdo máte chuť, zahlasujte pro jeho založení.
    Děkuju
    [ GIMEL @ nyx :: kluby :: hobby, sport ]
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    SHARIE: když všechno selže, ještě je možnost to dobarvit celý. Aspoň ty fleky nebudou tak výrazné, ale chápu, že to není úplně řešení číslo jedna.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SHARIE: Ruku do ohně bych za to nedala, ale sama bych to zkusila. Spíš než na vlně záleží na barvě, kterou je to barvený.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    LISTICKA: mozna nejde jen o teplotu, ale i o praci prostredek, teda aspon u nekterych uprav, nektery asi budou choulostivejsi, jak pise ADD.

    (vcera jsem koukala na vlneny veci v Brane a u nejakych tam v recenzich taky psali, ze se jim srazi ci meni tvar)
    ADD
    ADD --- ---
    LISTICKA: Je to divný, musel tam mít nějaký teplotní šok. A taky záleží na úpravě vlny, některá merino trika žehlím na trojku s napařováním a nic jim to nedělá, některé svetry jednou opatrně vypereš a můžeš je vyhodit.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Když jsme u té merino vlny - je možné, že by se mi svetr z merino plsti výrazně srazil do délky a vytáhl do šířky po vyprání v pračce na 30 stupňů? Mám pocit, že už blbnu, ale přijde mi, že ten tvar byl prostě jiný...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SHARIE: ´žlučové mýdlo na červené ovoce moc nefunguje, u normálního prádla je na to nejlepší vanish, u vlný bohužel nevím...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SHARIE: asi se podívej, jestli to má obal, co tam píšou. Teď jsem zběžně koukla a zjevně ne každé žlučové mýdlo je vhodné na vlnu (http://ekologicke-prani.heureka.cz/klar-zlucove-mydlo-na-skvrny-250-ml/). My máme něco od http://www.sonett.cz/, píšou tam, že je to na skvrny od ovoce, krve, inkoustu.... a je to na textilie z přírodních vláken. Můj muž je na vlnu hodně háklivej, máme na ni speciální prací prášek, nedej bože, že omylem nějaký ponožky přihodím k běžný várce, takže počítám, že si zjistil, že je to bezpečný.... Ale plno lidí pere vlnu zcela běžně a nechová se k ní nijak specielně, myslím, že pro jednou to přežije, ať na to dáš téměř cokoli...
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    KOTENCE: No, ono to pred vypranim nebylo videt... Ztmavlo to az potom, to se mi stsva furt:(
    Zlucove mydlo i kyselinu mam, je to tedy bezpecne?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Nemyslela jsem to tak, že by s merinem přišli moli :-) Ale jsou tu a bojuju s nima bez větších úspěchů už 9 let :-/ Tak spíš zjišťuju, jak merino ochránit.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SHARIE: zkus zlucovy mydlo, to pouziva manzel na svoji vlnu, ale jemu vic nez o vycisteni fleku jde o neposkozeni vlny, tak nevim, jak to bude ucinny
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SHARIE: borůvky se daj vyčistit kyselinou citrónovou, mohlo by to zabrat i na rybíz. Škoda, že už jsi to vyprala.
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    Taky bych potrebovala radu ohledne merina. Dcerka si polila merino triko rybizovym dzusem a po vyprani vsude cerne fleky! Nevite, jak to vycistit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam