• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    GIMEL: jo, mne to vysvetlovala i kamaradka fyzioterapeutka, ale stejne me to nedonutilo :-\
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    SEBIEN: TAPINA: nejde o to, jak vypadá, ale co se děje ve vrstvách tkáně podtím. Může dojít ke srůstům, které pak zkomplikují život klidně po 4 letech.

    Zde je hezky popsáno proč a jak se o jizvu starat http://www.pregnancy.org/article/massage-your-c-section-scar
    Bohužel, tohle nám v porodnici taky nikdo neřekne :(
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zachvat sestiletyho kluka a ctyrlete holky (aldort)
    The Attached Family » A Tantrum is a Choice
    http://theattachedfamily.com/?p=3538
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEBIEN: nestarala jsem se nijak, s výjimkou mazání v prvních týdnech, poněvadž se mi na jednom místě hůře hojila.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TAPINA: já v to právě doufám
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SEBIEN: Já teda nemám pocit, že by se o normálně se hojící jizvu bylo třeba nějak starat. Taky jsem se nestarala a po dvou letech už je vidět jen tenký lehce tmavší proužek kůže.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    achjo, vždycky když čtu, jak se staráte o své jizvy... jsem na tohle lempl, nic mě nebolí, nic mě nenutí s ní něco dělat, ani mi nevadí, že jde vidět (stejně ji vidím já a muž a není nijak ošklivá)..
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    Já jsem šla na kratší procházku s miminkem v šátku asi ve 2 týdnech. Jizvu jsem cítila, ale spíš z chůze a činnosti obecně, než vyloženě z nošení.
    Cítím ji kolikrát ještě teď, když dlouho nosím, ale spíš když ji doma tahám v náručí než z nosítka. Nejvíc mi vadilo to uvazování, kdy musí být člověk v záklonu. To trpěla páteř, břišáky i jizva. Takže IMHO když vám někdo do úvazu pomůže, tak se dá nosit docela brzo. Jak je dítě v něm, není to už tak namáhavé.

    BTW, byla jsem teď na třech seancích akupunktury - doktorka mi napíchala jehličky kolem jizvy a DOST to podpořilo hojení. Po 3 týdnech se to zlepšilo rychleji než za 3 měsíce předtím. Trochu se odlepily vrstvy tkáně od sebe a jizva zesvětlala. Tak jestli jste někdo relativně čerstvě po císaři a chcete podpořit hojení, rozhodně doporučuju. Dá se to prý dělat kdykoliv, klidně po roce, ale samozřejmě v rané fázi to má lepší účinky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LYDI: No, tak hned ... nějakou dobu trvalo, než mi přišla objednaná Manduca. Ale zcela jistě jsem už s dvoutýdenním miminem v nosítku byla na nákupu, pamatuju si, že se mě tam někdo ptal, jak je staré :o) Venčit psy jsem chodila už předtím. Ale já jsem neměla žádné komplikace s hojením, žádné bolesti, kromě bolestí při vstávání z postele (které teda stály za to) jsem o ráně skoro nevěděla.
    LYDI
    LYDI --- ---
    GIMEL: v klidu, taky sem pak o tom premyslela .. ostatne je to zajimave - asi to znakovani zadne rozlisovani jestli neco delam ja nebo ty nema. jako ja ji ted proste (kdyz se vzpomenu :D) ukazu ten znak na sobe i kdyz on to dela. a bude to pak snad taky delat, az bude potrebovat. vcera mi zas jinak delala radost - kdyz musela, lezela z postele, takze pocura podlahu a ne postel (:
    TAPINA: vy ste huste. jako hned hned? ja teda nemela ani cisar ani nebylo potreba sit nebo tak, nic. ale stejne sem ji prvni dva tydny nenosila vubec...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    RACHEL: Mně to v ničem nevadilo. Vepředu je pás široký a měkký, zapínání máš vzadu, žádný problém.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    DALEEN: Nemam satek, ale manducu a doslo mi, ze ted si zapinat ten pas pres bricho asi nebude to prave...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    RACHEL: Můžeš začít v okamžiku, kdy se na to budeš cítit. Já začala asi čtyři nebo šest týdnů po porodu krátkými procházkami se psem. Jizva se mi hojila špatně.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    LYDI: no v tom videu se jak kdyby škrábe na boku, to můžu na sobě i na ní :), ale jako jo, máš pravdu... mlíko na mozku, pardon
    LYDI
    LYDI --- ---
    GIMEL: tak podle me je jediny rozumne na sebe, tqky si myyslim, ze neexistuje znak ktery by se ukazal "na nekomu jinemu"
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    LYDI: A ten znak ukazuju na sobě nebo na ní?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KOTENCE: když už něco máte, tak přece není potřeba hledat nový... A ad znakování, nás mělo smysl začít znakovat, až když dítě začalo mít potřebu něco mi sdělovat. U staršího ani nevím přesně, kdy jsem začala, beztak se to neujalo, v devíti měsících už zvládl první tříslabičné slovo a pak už to šlo rychle, dokázal všechno říct. Mladší nemluví, v devíti měsících jsem se u něj nechytala ani se znakováním, myslím, že začal až kolem roka a jen pro něj nezbytně nutné znaky - ještě, dudlík a mlíko...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BEBERA: a jak se to učí? Když udělá svůj signál, že chce čůrat, tak jí mám ještě ukázat ten novej, než jí posadím?
    Od kdy se začíná znakovat?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ALDEMIK: používali jsme poklepávání na bok...
    LYDI
    LYDI --- ---
    ALDEMIK: znaku je ruzne, nekdo nedavno tu psal o ukazovani se na pupik. ja (mala 9M) sem si ted rikala, ze zkusim to tim znakem: https://www.youtube.com/watch?v=ggbAP1PMTgE(20., 45. sekunda ) (:
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    RACHEL: nosila jsem hned, v jeho necelých třech měsících jsem ho ve zdraví (mém i jeho) v šátku dotáhla na Sněžku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam