• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: já nejsem žádná super alternativní matka, ale na druhé dítě jsem kočár neměla do cca roka a nechyběl mi. Mela jsem ale golfky na staršího, tedy situace, kterou někdy lidi řeší dvojkocarem. Ale i když jsem šla jen s menším, kočár mi nechyběl. U třetího dítěte jsem kočár měla, ale do toho roka ho taky používala minimálně. Me noseni děti hodně bavilo a tyhle dva kousky byly hodně nosive, první syn byl jiný, navíc jsem v té době znala jen klokanku, která mi vůbec nebyla pohodlna. Šátek jsem objevila až pak.
    IORETH
    IORETH --- ---
    NABIS: INUSHKA už to popsala vcelku trefně, já mám nadhledu i schopnosti (sebe)ironie nadbytečné množství, ale tahle akce je prostě marketingově neuvěřitelně zvoraná. Pokud tu paní znáš, možná budeš schopná jí to nějak šetrně sdělit. Ať to buď nedělá vůbec, nebo si přečte nějakou knížku o obchodním sdělení, kde se doví o tom, že forma sdělení musí oslovit CÍLOVOU SKUPINU, ne bavit aktéry. Cílovou skupinou jsou běžné matky s kočárkem, kterou to spolehlivě odpudí.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    RENNFRI: Já si teda taky neumím představit nemít kočár vůbec. Chyběl by mi na nákupech a delších procházkách jako "soumar" na věci. Taky nevím, jak bych si se spícím dítětem v nosítku došla třeba do restaurace na oběd, zatímco v kočárku ho prostě zaparkuju vedle stolu a můžu nerušeně jíst a konverzovat. Nosítko mi připadá jako super vynález na vý́lety do přírody a na kratší přesuny z bodu A do bodu B, kde dítě vypustím. Ale na celodenní trajdání po městě preferuju kočárek.
    REONA
    REONA --- ---
    RENNFRI: No právě to mě vlastně celkem zajímá, jak se žije "bez kočáru" :) Protože já jsem s malou venku denně, v lepším případě i na pár hodin, jdu s ní na brusle, to jsou věci, které bych s nosítkem nedala. Ale tak jako kdybych měla třeba k dispozici zahradu, tak trávím určitě část venčení tam, kde by si pohyb odbyla na dece :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    RENNFRI: já teda kočár ráda - tolik věcí, co se tam dá narvat... :-)
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    REONA: já mám třeba kočáry 2 a oba jsem využila dohromady jestli 10x (prckovi je rok) :-D si říkám, že ten sporťák by se snad mohl hodit až malý začne chodit, že ho pak už třeba akceptuje :-)
    ale je fakt, že jsem po těch pár pokusech prostě naznala že nemám nervy na to kvůli čtvrt hodině v kočáře následně táhnout dítě v nosítku a ještě k tomu tlačit kočár, to ho raděj tahám celou dobu, ale je fakt, že dáváme spíš kratší procházky většinou :-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Ono je to hodně jiné v Praze a velkých městech a na malých městech a vesnicích. Kamarádi nosili, i proto, že měli dítě, co v kočáře nevydrželo. Kdyby holka nebyla paní učitelka a tímpádem automaticky vážená osoba, byli by za divné riskující alternativce, protože tam to prostě nikdo nezná. Takže osvěta, co má šanci se dostat do nějakých mainstreamových médií, určitě smysl má. Jiná věc je míjení formy s cílovou skupinou, jak už bylo napsáno...
    KATIA
    KATIA --- ---
    ELIZHANNAH: nevím, jaké byly důvody, první to bylo, nosítko měla k dispozici, ale prostě to nikdy nezkusila.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    KATIA: nebo to bylo první a bála se toho? Řvavé, kontaktní a koukavé dítě mám taky, teda takové bylo i to první, ale u toho jsem se ještě nosítka bála, takže si toho taky moc neužil. Druhý exemplář stejného druhu už je nošen v náručí/nosítku/šátku každodenně
    KATIA
    KATIA --- ---
    INUSHKA: u nás to tolik nevidím, ale teď jsem byla v UK a partička maminek vyrazila do galerie - všechny děti ve visítkách čelem dopředu, i když zjevně některá ta visítka se dala použít na obě strany (ale nevím, jestli to je pak ok).

    já jsem s nadšením zakoupila ergonomické nosítko a vyfasovala dítě, co ho nošení dost nudí, takže to je fakt nouzouvka, mohla jsem ušetřit za nějaké z druhé ruky... ale mám kámošku u které jsem nikdy nepochopila, proč nosit nezkusila, protože její dítě bylo děsně řvané, kontaktní a koukavé - ideální adept na šátek podle mě. fakt nevím, jaké měla informace, proč do toho nošení nešla a lpěla na kočáru. tak asi nějaká osvěta se taky hodí.
    REONA
    REONA --- ---
    SEBIEN: Jo, tak to chápu. Určitě je bezva mít alternativu pro takový případ.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    REONA: jedný kamarádky holčička třeba kočár nesnáší, takže je to spíš nutnost. A pokud někomu dítě v šátku/nosítku vydrží celou dobu nosící kariéry kdykoli kdekoli a libovolně dlouho a zároveň to vydrží jeho záda, ať si to užije.
    Hele, já už teď nosím nahoru a dolů jenom v náručí, jak už drží tvar, tak už to zvládám jednou rukou, takže šátek občas využije akorát muž.
    REONA
    REONA --- ---
    SEBIEN: No to je ono - občas :) Právě mám někdy z "nosnic" pocit, že kočárek není třeba vůbec. Já vím, jak to máš třeba Ty a nezávidím, bohudík že jsme se přestěhovali do přízemí před porodem. Ale beru to tak, že obojí má své výhody a ráda to kombinuji, zvlášť pokud vím, že budu mimo domov více hodin (a nakonec i ta tchýně s radostí nosila, když jsme vyrazily na půl dne na procházku :)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    NABIS: asi nemam tenhle level no, na mne je to silene vyhrazena, az do extremu sahajici skupina, kde kdybych rekla, ze jsem spalila kocarek a koupila si dalsich pet satku bez ohledu na to, ze nemame co jist, tak budu dobra... setkala jsem se tam s nemalym mnozstvim dost az agresivnich nazoru, ktere by mne, nemit sve informace predem, spis odradila... ale kazdy je nejaky ;-)

    TAPINA: viz inushka, nikdo se moc nezabyva manipulaci s ditetem vcetne jeho noseni, kdo hleda sam, najde kiedronovou, ze ktery jsem se malem osypala a kdo hleda jak "nosit", tak najde tyhle extremisty... pritom pro mne bylo oboji pomerne zajimavy vedet, v tehotenstvi se resi kazdy prd, ale jak je dite na svete, starej se sama, coz je dobre, ale nejaky zakladni veci by mi prislo fajn vedet... treba ze nosit decko visici za rozkrok se zaklonenou hlavou neni to nejlepsi, i kdyz to stalo hodne penez a je to "renomovana" = prodavana znacka...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    REONA: myslim, ze (nosene) deti obcas rady vymeni volnost za kontakt. (Kdyby jim to vadilo, tak se nosit nenechaji)
    REONA
    REONA --- ---
    TAPINA: Hele třeba moje tchýně bere nošení jako...nevím, alternativu dobrou pro matku, nikoliv pro dítě. Z toho důvodu, že dítě nemá v šátku / nosítku volnost pohybu jako v kočáře.
    A faktem je, že na to nemám co odpovědět a sama nosím jen na kratší pochůzky (do hodiny), neumím si představit mít malou v nosítku celý den.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: No, možná není potřeba propagovat nošení jako takové, ale rozhodně stojí za to propagovat SPRÁVNÉ nošení. Spousta lidí pořád používá různá "visítka", kde je dítě prohnuté do luku čelem dopředu se svěšenýma nožičkama. A pediatři a ortopedi pak radši na matky šmahem tlačí, ať nenosí vůbec.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TAPINA: tak nějak, například můj muž s nošením v šátku souhlasí, ale sam by do toho nešel, prohlasuje ze bude nosit az v nositku na zadech
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Proč se vlastně má nošení propagovat? Že by někdo nevěděl, že se děti dají nosit, pochybuju. Komu je to pohodlné, praktické, zdravotně vyhovující, ten asi nosí. A kdo má nějaký důvod, proč nenosit, ten asi nosit nebude, že.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NABIS: Když já si tak nějak myslím, že má-li to být propagační akce, která má přispět k pozitivnějšímu náhledu a většímu rozšířemí nošení, tak by měla ironie jít stranou. Nakonec mě to odradilo od účasti, protože producírovat se po městě s transparentem "jsem nosnice" fakt nepotřebuju. Tomu se většima lidí akorát vysměje a zaťuká si na čelo. Spíš než aby pocítili touhu se přidat a něco si o nošení zjistit, to utvrdí dojem, že ty "nosnice" jsou akorát banda bláznivých alternativek, které roupama neví coby. Forma musí korespondovat s cílovou skupinou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam