• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    REONA
    REONA --- ---
    ANNAWA: Výhradně znamená žádný kočárek? Já nevím, jestli se neptám blbě, ale jak vypadá tak nějak "běžný" týden s dítětem bez kočárku? Ptám se proto, že já (zvlášť při pěkném počasí) trávím venku třeba čtyři až šest hodin v kuse a při takovém čase si myslím (v souladu s tchýní), že dítě potřebuje nějakou volnost pohybu, kterou při nošení nemá. Co tedy lze podnikat s výhradně nošenými dětmi?
    Představuji si to víceméně tak, že třeba venkovní čas lze prokládat pobytem na dece někde na trávě. Případně z domova vyrážet třeba jen na dvě hodinky...možná to tak prostě není, ale já si též myslím (v souladu se svou tchýní), že nějakou tu volnost pohybu dítě potřebuje a že aby bylo šest hodin v kuse v šátku prostě není dobře (v kočáře také není šest hodin v kuse, to je fakt, občas ji vezmu na ruku, pochovám, nakojím, případně i do nosítka přehodím).
    Ptám se asi především na první dítě, protože mám sama zatím jen jedno a u nošení více dětí můžou hrát roli jiné aspekty.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    REONA: nosila jsem dvě děti vždy rok výhradne a pak občas a v životě jsem snad neměla záda ve větší kondici než tehdy.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ORIKA: to chápu, já ho v zásadě beru jen na výletech a to je u toho i tatínek. ale na tom břiše ho prostě víc než chvilku už neunesu, je mi to hodně nepříjemné.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KATIA: me to na tom brichu i vyhovuje vic, na zadech na dite nevidim, nemuzu ho podlachnit, dat mu klobouk ktery si neustale sundava a v zime si to neumim vubec predstavit, vzhledem k tomu, ze jsem ho mela pod svou bundou :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    ORIKA: na tohle mi fungovalo vzít ho na břicho a po nějaké době přehodit na záda. to já teda moc to břicho nedávám...
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    REONA: pro me je noseni prakticka zalezitost, oba synove byli bez problemu i v kocaru, nicmene domacnost bych v jiste dobe bez satku/manduky proste nezvladla..navic na podzim a v zime jsem i venku pouze nosila, protoze na kola kocaru se nabali hafo bordela, ktery se pak z predsine nataha do bytu, takze pro me byl/je v tomto obdobi kocar neprakticka vec...no a to, ze se moje deti nosi rady a me to bavi uz je "jen" takovy prijemny bonus :-)
    REONA
    REONA --- ---
    ORIKA: Díky za info :) Opět není nic absolutní. Já si právě říkám, že správným důvodem nosit je "mně a dítěti je to příjemné, nosíme rádi". Nosit s tím, že "díky nošení vychovám sebevědomého jedince" je přece absurdní a někomu to "slibovat" v rámci propagační kampaně může být ve finále strašně nefér. Asi jako tvrzení "neboooj, kojením to zase shodíš".
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TAPINA: hehe, nosila jsem vepředu občas staršího syna ještě ve 3 letech, na zádech to bylo nepříjemné jak jemu tak mě...s mladším je to teď to stejné, toho jsem zkusila dát na záda jednou a po 20min nepřetržitého řevu jsme to vzdala...ale já jsem z těch, kterým nošení naopak záda neuvěřitelně spravilo po letech bolestí :)
    REONA: mno, pročetla jsem kde co o nošení jak v knihách tak různě po netu i tady na nyxu a všude se mohutně tvrdilo, že díky nošení jsou děti více nezávislé, samostatné atd...tak já mám doma rovnou dva exempláře u kterých to neplatí, starší byl nošen hodně a mamánek byl do 4 let neuvěřitelný a i teď (5,5) na mě hodně visí...mladší má 14 měsíců, prvních 8 byl nošen téměř nonstop (jinak řval) a i teď je nošený dost a zatím to vypadá, že bude věrnou kopií svého bratra ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    REONA: urcite, neda se to nijak prokazat. Je to jen muj pocit, plus nejaky ty knihy o kontkatnim rodicovstvi. Ale v situaci kotence (argumentovat nekomu kdo nechape k cemu je to matce) bych to takhle vysvetlila
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    REONA: Tak ale záda při nevhodné zátěži zaprotestujou. Já třeba nechápu, jak někdo může nosit dítě nad 10 kg vepředu, protože já bych se zlomila v bedrech. Ale vzadu v pohodě, to je jako dobře seštelovaný turistický batoh.
    REONA
    REONA --- ---
    YMLADRIS: Aniž bych chtěla vyvolat flame, celkem mě Tvé tvrzení zaujalo - máš srovnání nosím x nenosím? Myslím to snažší pořízení s dítětem, či tu nezávislost...to jsou podle mě celkem neprokazatelné věci, respektive může to být dáno i věkem, přirozeným vývojem.

    Já tedy nechci abych tu vypadala jako oponent nošení, protože to určitě nejsem (i když vše půjčené, mám doma dva šátky a nosítko). Jen jsem zvědavá, jak co funguje jinde :)
    REONA
    REONA --- ---
    KOTENCE: Tohle zase říká můj manžel, že to dlouhodobě není dobré pro záda (nosiče). S tím já nemůžu moc polemizovat, prostě nevím. Pravda, než jsem si správně upravila nosítko (mám Beco), tak mě záda bolela, ale to bylo špatným nastavením popruhů. Ale on má na mysli spíš trvalé pozvolné změny, než bolest z důvodu špatného používání.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: co je dobre pro moje dite je dobre pro mne. Decko si tim nosenim vseobecne dobiji baterky, takze je celkove spokojenejsi a paradoxne nezavislejsi. Je s nim pro mne snazsi porizeni a to je pro mne jako matku ohromny bonus.
    ADD
    ADD --- ---
    YELENKA: My ji pouzivali snad az od roku a pul. Na dite nevidis, nemas s nim moc kontakt, dite by melo samo udrzovat rovnovahu. Krosna je fajn na deti, co chodi, ale nevydrzi jit cely den a ujit treba dvacet kilometru. Na celodenni noseni je satek/nositko. (I tak muzes dat dite na zada, ale je zpevnene, neklimba se tam - ale i tak bych to pred rokem nedelala.)
    YELENKA
    YELENKA --- ---
    IORETH: Mno jo..toho jsem se bala a zaroven si to i myslela.. :) proto tu korosnicka uz mesic sama opustene ceka.. zkusila jsem letmo do google obrazku tu nasi krosnu hodit a prekvapilo me kolik fotek s detma mnohem mladsima nez ta nase tam je.. Diky!
    IORETH
    IORETH --- ---
    YELENKA: Krosna na záda je až pro děti, které umí sedět. Nesedící mimina potřebují oporu zad a případně i hlavičky, takže šátek nebo nosítko. Krosna je spíš taková židlička, osobně bych ji používala, až když bude dítě opravdu zpevněné, až bude umět chodit. Naše děti od jisté doby přesedlaly na jízdu v nosítku vzadu a mladá se tam občas poponese i dnes, ve skoro třech letech :).
    YELENKA
    YELENKA --- ---
    Tak kdyz uz jsme u toho noseni.. Nase dite se nosi velice rano v satku i v nositku vepredu, nicmene jezdime hodne ven a na delsi vejlety, tak jsme zakoupili i "krosnicku" - nemuzu ale zaboha najit na jejich strankach pro jak stary je to deti. Bude ji 7 mesicu, je to v pohode? Jeste sama nesedi, ale jinak je akcni dost.. ptam se jak tatar, ale ja fakt nevim.. Diky!
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    REONA: Moje matka zas bere nošení jako dobré pro dítě, nikoliv pro matku. A taky nevim, co jí na to říct.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Kdysi dávno tu bylo moc pěkne video na kterém bylo miminko v procesu vývoje lezení ( nejdřív se jen vzpiralo a nakonec skoro behalo ) já si ho uložila, ale ztratila. Nemáte prosím někdo ten odkaz?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    IORETH: Tak nějak. Já když jsem na to narazila na tom Facebooku, pochopila jsem to jako prostě sraz podobně smýšlejích rodičů s procházkou po městě a zakončený na hřišti. Proto jsem uvažovala o účasti a nalinkovala to tady, říkala jsem si, že bych třeba našla nové známé. Pak tam ovšem začaly řešit nějaké transparenty a letáčky a zvát tisk a to mě spolehlivě odradilo. Taky si myslím, že nošení jako takové žádnou extra propagaci nepotřebuje, že to jde, ví asi dneska aspoň z doslechu skoro každý a kdo by nosit chtěl, ten si o tom může najít dost informací. Když už něco propagovat, tak ergonomické nošení - stylem "pokud chcete nosit, dělejte to správně". A neškodila by nějaká osvěta mezi pediatry, ortopedy a fyzioterapeuty, aby si o problematice aspoň něco pořádně zjistili než začnou šířit moudra typu "dítě je v uzlíku příliš stlačeno" a "matky si neuvědomují, že dítě potřebuje volnost". Ale producírovat se po ulici s ironickými transparenty nepomůže ani jednomu, jenom to v lidech vytvoří další předsudek a škatulku pro určitou skupinu matek, která je přitom ve skutečnosti dost heterogenní. Toť můj názor.
    IORETH
    IORETH --- ---
    HABRENKA: Upřímně, já v tomto nejsem příznivec vůbec žádné kontroverze. Tohle je téma, které má na to, aby se mezi lidi dostalo prostým nekontrontačním způsobem tak, že to matky uvidí u nějaké známé nebo kamarádky a taky to zkusí. Nemám žádné statistiky, ale přijde mi, že nošení dětí se velmi dobře ujímá i samo. Je toho plnej net, takže matky, které internet používají, se k tomu dostanou i bez hysterické propagace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam