• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    MEDVED007: utahnuty jsem mela satek poradne, byla to obava ciste psychicka..kdybych mela byt i jen podezreni, ze satek poradne nedotahuju, tak bych se s nim nikdy neodvazila na ulici :-)

    Pravda, jako matka chlapecku jsem to v tomto smeru mela jednodussi ;-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ORIKA: tak to nevím.....já měla dítě v šátku dycky tak utažené, že by mi nevypadlo, ani kdybych skákala po hlavě :-) první zásada vázání šátku je utahovat, utahovat, utahovat :-)

    ale jinak teda vázání bot je selanka proti tomu, když potřebuje člověk s dítětem v šátku na břiše dát vyčurat starší holku.....fakt vyšší dívčí :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    RYNA: v pohode, zvaz a dej vedet :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KOTENCE: ja se prave s satkem bala, ze mimino pri zavazovani bot vyklopim..s manducou ne..a nakonec jsem to vyresila botama na suchac :-D
    jinak s prvnim jsme meli pesy jeste 3 a treba myti pacek bych s satkem nedala, tam byla manduca k nezaplaceni
    evidentne je to jako se vsim - tezce individualni :-)
    RYNA
    RYNA --- ---
    ORIKA: ježiš děkuju moc za ochotu. promyslím a kdyžtak se ozvu.
    KOTENCE: aha, dobře, to mě nenapadlo
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOTENCE:

    Na zavazovani bot jsem mela vychytavku, boty s ortopedickymi tkanickami a nazouvaci lzici, pozůstatek z dob kdy jsem kvuli pupku mela problém s ohybanim
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ORIKA: na spani je manduca docela v pohode, ale na zavazovani bot, chytani psa a podobne je lepsi satek..
    RYNA: Je urcite lepsi si to pujcit domu. Za tu chvilku v obchode moc nezjistis, nekterej popruh te muze odrit treba az po hodine nebo jen v tilku.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MEDVED007: On je hroznej mazloň, vrněl blahem :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KOTENCE: to je zvlastni, prvniho syna jsem mela v manduce od nejakych 4 tydnu, kdy teda hlavicku sam nedrzel ani omylem a manduca ji delala skvelou oporu..u mladsiho taky nebyl problem, i ted (v roce a pul) kdyz zdrimne, tak ma v manduce pro hlavu dostatek opory..
    a kabelku (jak malou tak i velkou) nosim na rameni a s manducou si neprekazi..dokonce muzu mit na rameni i tasku s nakupem a no problem :-)
    RYNA: satek muzu, v pripade zajmu, dlouhodobe zapujcit
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Tak když už se tu o tom bavíte... Syna jsem nosila v nosítku s vložkou (Beco) od dvou měsíců. Čekám druhé, rozdíl by měl být 23 měsíců, a říkala jsem si, že by možná bylo praktické novorozeně uvázat do šátku. Můžete mi poradit konkrétní druh šátku, případně "něco jako šátek", s čím máte dobré zkušenosti? Aby to bylo vhodné pro novorozeně, třeba i pod 3 kg.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    RYNA: My jsme s mužem ze začátku nosili v šátku a tak v tom třetím měsíci přešli na manducu a spokojenost. Ten šátek mě osobně přišel na malý mimino lepší. Dcera tam byla hezky schoulená v kolíbce a spokojená, ale nějak nás to vázání štvalo a bylo mi v něm taky dost teplo. Pak když vyrostla, tak mi naopak přišla lepší manduca, praktičtější a rychlejší na zapínání. Chce to vyzkoušet ;-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RYBKA: kocour, tos mě pobavila :-))))))))
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Taky hlasuju za šátek na malý mimi a nosítko pro odrostlejší dítko.
    Jinak šátek jsem se učila vázat podle youtubu, s břichem, a strkala jsem si do něj kocoura :-) Správný posez dítěte si tím člověk neozkouší, ale aspoň zjistí, kam kdy kterej cíp šátku strčit.
    RYNA
    RYNA --- ---
    asi to tedy dle vašich rad vidím nejdříve na šátek a mezitím šetřit na nosítko, půjdu ozkoušet různé typy do Brány k dětem. těch informací a také věcí k pořizování je zkrátka při prvním těhotenství trochu hodně, tak se snažím postupně dávkovat. aby se z toho taky člověk nezbláznil :)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    RYNA: my u prvniho jen satek, u druheho do pul roku satek a pak jsme koupili manduku. Za me nejlepsi oboje, treba se najde nejaky ochotny prarodic, ktery prispeje. Do zacatku bych hlasovala za satek.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    RYNA: Šla jsem se sedm týndů starým miminkem na kurz šátkování do Brány k dětem a odešla jsem s manducou :)
    V šátku prcek být nechtěl, ani s lektorkou se nám ho tam nepodařilo uvázat a uklidnit a já jsem šátek shledala jako nepraktický, pro mě, nejsem zrovna zručná. V manduce se uklidnil v podstatě hned.

    Nemáš nějakou kamarádku, která by ti šátek půjčila? V Bráně k dětem nosítka půjčují, já jsem to taky udělala tak, že jsem si manducu půjčila (složíš kauci) a máš asi měsíc na vyzkoušení a když to nepůjde, tak to vrátíš a nechaj si nějakou stovku jako poplatek...

    A tady půjčují šátky i nosítka - Hostivice
    Nošení dětí, cestování : MLADATKO.cz, ...potřeby pro nejmenší
    http://www.mladatko.cz/p-u-j-c-o-v-n-a-noseni-deti-cestovani-c-81_85.html

    Já jsem taky nosila a nosím, protože je to pohodlné, tahat se s kočárem do autobusu a do metra a cítím se spíš jako líná matka - uspím dítě v manduce a sedím u kompu a koukám na film :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    RYNA: ja kojeni moc nedala. ale kdyz sem mela elasticky (fakt jen n zacatku) tak sem ji z toh vyndala a dala zpatky bez samotnemu vazani satku...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    RYNA: Ja mam satek a manducu. Kdybych mela vybrat jen jedno, tak radsi satek. Pro me jsou velka nevyhoda manducy ty tlusty popruhy, pres ktery nejde nosit batoh ani taska na rameno. A taky rucicky tam jsou tak divne schovany/neschovany mezi tema popruhama, nejde poradne zajistit hlavicka... takze manducu nosim, kdyz potrebuju vybehnout z auta do kramu, a vozim ji pro jistotu v kocaru. Satek naopak pouzivam casto do mesta i na vylety do prirody, pro me mnohem pohodlnejsi, hezci a variabilnejsi.
    MALKE
    MALKE --- ---
    RYNA: Měla jsem obojí - pro první dítě šátek a až mnohem později nosítko, druhé mohlo mít obojí.

    Stejně jako YMLADRIS - pro novorozence je šátek ideální (navíc tři ze zkoumaných tří exemplářů v manduce řvaly i s novorozeneckou vložkou - u dvou dětí netuším, jak to dopadlo, neb nebyly moje, můj syn byl uvázán do šátku a řev přestal), přizpůsobíš ho. Naopak pro větší dítě je praktičtější nosítko, zacvakneš a jdeš, dítě se už mele, když ho zandaváš do šátku, je to pracné - s nosítkem se dá jednoduše vyhovět i potřebě batolete "hurá na zem! hurá k matce! hurá na zem! atd. ad nauseam", šátek by se musel furt upravovat, manducu jsem prostě jenom vycvakla a přehodila si ji na bok, aby mě nebouchala do kolen:c)

    (Ohledně kojení neporadím, krmila jsem flaškou; vázat jsem se naučila podle youtube, přišlo mi to být dostačující.)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    RYNA: mam šátek (didimos a ellevill - preferují, je prijemnejsi) a nositko marsupi, šátek je prima na delší chození, třeba do lesa na houby (kojila jsem na pařezu a manžel luxoval borůvčí kolem) ted v zimě víc používám nositko, nechce se mi umyvat kočárek, ani vytirat šátkem kojící koutky a když v něm uspim tak se mladé snadněji předává do postylky,
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam