• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: To záleží hlavně na zakřivení páteře nosiče. Já jsem nikdy nemohla nosit na břiše jinak, než vzadu se zkříženýma popruhama (takže to taky nebylo zrovna pohodlné na nasazování). V Manduce. Jinak mi to padalo z ramen a namáhalo páteř špatným směrem. A od takových 10 kg už jenom na zádech, tam mi dítě sedlo jako batoh a neměla jsem problém. Vepředu jsem to potom vydržela tak pět minut a měla pocit, že mi vyhřezne plotýnka. Na bok jsem párkrát zkusila, a nevyhovovalo. Zase jednostranná zátěž, no.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KOTENCE: Na bok je právě super, že toho uděláš docela dost. Zvlášť když nejsi uplně malá a dáš i ruku jakoby přes jeho hlavu (tu u které je uvázanej). Spojuje se výhoda toho, že máš volnější ruce, lépe vidíš před sebe a i prcek má lepší výhled na to co děláš - na břiše se pořád kroutí doleva doprava, protože to zajímavý se děje za jeho zády. Bohužel u mě má na-bok velkou nevýhodu, že to není na moc dlouho. Úvaz se mi časem povolí, prcek se pak moc vyklání a navíc je náročnej na fyzičku (nerovnoměrná zátěž). Nicméně budu dál zkoušet a vychytám úvaz tak, aby fungoval spolehlivě. Určitě doporučuju zkusit, hned první (ne moc povedený) úvaz sklidil úspěch jak u prcka, tak u mě :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    STAROJDA: Já zase spíš doma potřebuju dítě na záda. Je to taková nouzovka, když prudí a potřebuju něco udělat, na její zábavu v tom případě kašlu - může bejt se mnou nebo sama. Na břiše přes ní nic nevidim a nic neudělam (třeba krájení jídla). Těžká mi ještě neni a stejně nemám bundu s vsadkou, takže venku možná v létě. Na bok jsem to teda taky nezkoušela.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KOTENCE: tak hlavně je to imho úvaz na venek sic dite se v tom muze nudit. na doma mi zatím víc vyhovuje klasika nebo na bok.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    V čem nosíte na zádech? Vzala jsem dítě do Manducy a sice jsem mohla umejt nádobí, ale záda mě bolela během pár desítek minut a dítě se v tom taky ošívalo...
    Můžete někdo doporučit začátečnickej úvaz na záda, prosím?
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ja se nikdy nenaucila na zadech, jako doma s pomoci muze jsem do toho dite dostala, ale kdyz bych ho pak vyndala venku, tak uz bych ho tam nedostala. a asi bych byla nervozni, ze na nej nevidim, cepicka, dudlik, ... to jste sikovne
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    TAPINA: haha čepička. No to je validní varování. Budu teda počítat s tím, že se budu muset naučit nasazovat čepičku takto sám - stačí jen správně ohnout ruce. Takovouhle akrobacii obecně docela ovládám takže by to mohlo jít :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STAROJDA: Já jsem nosila na zádech hodně brzy, protože vepředu už mi to od určité váhy nevyhovovalo kvůli páteři. Má to jednu zásadní nevýhodu - dítě ti tam může dělat alotria a v zásadě s tím nic moc nenaděláš. Občas jsem žádala kolemjdoucí, aby mu nasadili zpátky čepičku, a tak :D
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Já planuji co nejdřív naučit prcka nošení na zádech - to pak takovéto problémy odpadají. Však taky proto v africe i jinde se nosí hlavně na zádech, aby se dalo pracovat.
    PISTULE
    PISTULE --- ---
    SOLEI:
    MEDVED007:
    RYBKA: diky, to zni povzbudive. jak to bude vypadat na pohled, jsem davno prestala resit, uz ted predvadime obcas velice okulahodne kreace :) takze vsadku usiju, je to za chvili a material stejne mam. diky! kazdopadne na nacvik samostatneho curani jsem zvedava, zatim ji to teda samotne jde, ale jen se pocuravat :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    PISTULE: Druhý a třetí mimino jsem naopak nosila víc než první, starší jsou holčičky, takže tuhle činnost jsme absolvovali poměrně často a neměli jsme s tím problém. Držela jsem je asi tak, jak popisuje SOLEI.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    PISTULE: problém s čuráním u holky teda byl ten, že když jí člověk chytil normálně tj. zády ke svému břichu, tak jí vlastně namáčkl na mimino v šátku a to dost pevně, protože jinak by i s čurajícím dítkem upadl...navíc těžiště je při téhle akce daleko dál než normálně, takže dítě je o poznání těžší....já to ve finále řešila tak, že jsem holku držela bokem k sobě a tudíž ke mně nemusela být namáčknutá zády....asi to byl pohled pro bohy, ale šlo to.....no a fofrem jsem jí učila samostatné čurání :-) miminu to bylo jedno....teda tomu mému....
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    PISTULE: jak velký je rozdíl mezi ohýbáním se v lese pro houbu a držením batolete kromě hmotnosti nevím, ale minimálně první čtyři měsíce kdy miminko hodně spí tak není problém, dobře uvazane v šátku se pri predklonu nevzbudi, spis to všechno udržet a ne přepadnout, ale asi i to jde, kamarádka s problémy se zády držela batole ví širokém podrepu s předloktím opreným o stehno...v takove poloze by to mohlo byt ok pro vsechny
    PISTULE
    PISTULE --- ---
    nosil ste nekdo mimino na prochazce s ditetem, ktere davate venku curat? zrovna se chystam jako jednu z poslednich veci pred porodem usit vsadku do bundy a ted mi kamaradka trochu zabrzdila, ze s dvouletym batoletem uz druhe dite prave z duvodu curani skoro nenosila, protoze mimino se ji vzdy vzbudilo.
    tak si rikam, ze by to mohlo byt jen exemplarem? na druhou stranu mi tohle vubec nedoslo... i ted s brichem to zvladam, takze o to moc strach nemam, ale zaroven si dokazu predstavit jinou cinnost na kraceni poslednich dni.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    LUCYA: Taky tak, až na ty kila, to bude míň. Holt si vždycky jeden z nás utáhnul nebo povolil popruhy, ale nijak nás to neprudilo, seděla oběma dobře. Krosnu máme taky jednu. Já jsem malá štíhlá a muž vysoký štíhlý.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MEDVED007: batoh na turu mate ale kazdej svuj, dobre sedici, nebo ne?
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    MEDVED007: no, my mame rozdil 20 cm a 40 kg a nositko mame bez problemu jedno.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RACHEL: tak v tomhle mi právě přijde super šátek.....mezi mnou a manželem je výškový rozdíl 25 cm, ale u šátku to není problém....prostě on měl ty camfoury kratší.....představa, že sobě kupuju jedno nosítko a jemu druhé, mi přijde dost divná.....
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    DALEEN:
    mam 182 cm, muj muz taktez a obema nam vyhovuje :-D
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BARRUSHE: Přidám svojí trošku do mlýna. Mám 174 a rozhodně nejsem hubená a Manduca mi byla neskutečně nepohodlná. Přišla mi mohutná a široká. Tak mám Beco. Je opravdu zajímavé, jak každému sedí jinak. Takže jakékoliv doporučení je svým způsobem k ničemu, nejlepší je prostě vyzkoušet :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam